Close

Mooi grijs is niet lelijk (en maakt niet oud)

23 november 2020 01:11 / Nieuws
G Ga jij bij het zien van een grijze haar meteen op zoek naar een pincet om die zo snel mogelijk uit je hoofd te trekken? Of zit je elke maand bij de kapper voor een verfbeurt? Maar wat als je je haar gewoon grijs laat (worden)? Uit een onderzoek dat journalist Wies Verbeek voor haar documentaire 'De reis naar grijs' liet uitvoeren blijkt dat je maar ietsje ouder wordt geschat met grijs haar. En minstens net zo aantrekkelijk wordt gevonden.

Journalist Wies Verbeek heeft bewondering voor vrouwen met grijze lokken. Ze vindt hen vaak heel mooi, prachtig zelfs. Maar om nou zelf aan de grijze coupe te gaan? Nee, geen haar op haar hoofd die daar aan moest denken. "Dat is toch opmerkelijk?", zegt Verbeek. "Dat ik grijs haar bij anderen echt heel mooi kan vinden, maar tegelijkertijd een enorme weerstand voelde als ik aan mezelf dacht met grijs haar. Ik dacht: met grijs haar is het écht helemaal gedaan met mijn jeugdigheid."

Vanuit die gedachte ging Verbeek in haar documentaire De reis naar grijs, die ze samen maakte met documentairemaakster Martine Berendsen, op zoek naar het antwoord op de vraag of grijs haar ons écht ouder maakt en minder aantrekkelijk.

Om hier antwoord op te krijgen moesten 500 Nederlanders de leeftijd schatten van iemand met bruin, zwart, blond of rood oftewel gekleurd haar of van diezelfde persoon maar dan met een grijze haardos. Daaruit kwam naar voren dat een persoon met grijs haar gemiddeld drie jaar ouder wordt geschat dan iemand met gekleurd haar.

"Nou vind ik drie jaar nog wel meevallen", zegt Verbeek, die de documentaire voor haar eigen blog BLOW – dat staat voor ''n Beetje Leuk Oud Worden' – maakte. "Ik had een groter leeftijdsverschil verwacht. Maar zo zie je toch dat blijkbaar in onze hersenen nog steeds een link wordt gelegd tussen 'grijs' en 'ouder worden'."

Wies Verbeek - geschatte leeftijd: 50,9
Wies Verbeek - geschatte leeftijd: 50,9
Wies Verbeek - geschatte leeftijd: 54,8
Wies Verbeek - geschatte leeftijd: 54,8

Maar wat Verbeek des te opmerkelijker vindt, is dat grijs haar iemand niet meer of minder aantrekkelijk maakt. Om dit uit te zoeken plaatste Verbeek een foto van zichzelf met haar eigen blonde haar op een datingsite en een hele tijd later diezelfde foto maar dan met (gefotoshopt) grijs haar. "Met mijn grijze haar kreeg ik meer respons van mannen dan met mijn blonde haar", zegt Verbeek. "Terwijl, als je mannen blind zou vragen of ze blond of grijs aantrekkelijker vinden, het merendeel waarschijnlijk 'blond' zou zeggen. Maar als ze er daadwerkelijk beeld bij hebben, dan zie je dat dat helemaal niet waar is."

En dat is maar goed ook, want het aantal vrouwen dat haar haar grijs laat, groeit gestaag. "Dat is geen voorbijgaande trend, maar dat zal zo blijven. Steeds meer vrouwen hebben genoeg van al die chemicaliën die ze elke maand in hun haar (laten) smeren. Of vinden het zonde van hun tijd en geld, want als je elke maand je haar laat verven dan ben je al snel zo’n 960 euro per jaar kwijt", rekent Verbeek voor. En door de coronacrisis, waarin we een aantal weken niet naar de kapper konden, zijn er alleen maar meer vrouwen tot die conclusie gekomen.

Nooit meer kleur 

En, eenmaal grijs, dan willen de meeste vrouwen niet meer terug naar gekleurd haar. Nooit meer zelfs. "Ik heb tientallen vrouwen met grijs haar gesproken en iedereen wil het zo houden. Ze waren vaak zelfs zo enthousiast over hun grijze coupe, dat werkte erg aanstekelijk. Ik ben veel positiever naar grijs haar gaan kijken."

Toch is dat nog niet overal het geval. Uit eerder onderzoek, zo weet Verbeek, blijkt namelijk dat je op de arbeidsmarkt nog altijd minder kans maakt als jij met je grijze haardos op sollicitatiegesprek komt. Dan maakt die blonde, brunette, rossige of zwartharige concurrent toch net wat meer kans.

Eveline Domevscek