Close

Ja: een ja-dag!

14 januari 2021 08:01 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
M Menig ouder wil z'n kinderen zo nu en dan achter het behang plakken - zeker na een paar weken strikte lockdown. Als je de teugels nou eens een dagje uit handen wil geven, dan heeft columnist Janneke Niessen een goede tip: plan 's een ja-dag.

Op 12 maart gaat de film Yes day in première op Netflix, oftewel ja-dag. Een concept dat wij thuis twee jaar geleden ook hebben ingevoerd en wat erop neer komt dat je als ouders een dag lang overal 'ja' op zegt tegen je kinderen. Geloof me, ik kan het iedereen aanraden!

Sowieso is zo'n dag voor jezelf heel relaxed, want onbewust maak je continu afwegingen voor je de 100.000 vragen beantwoordt die je kinderen dagelijks op je afvuren. Waarbij de ene vraag uiteraard een stuk makkelijker te beantwoorden is dan de andere, maar toch. Hoe fijn als je gewoon o-v-e-r-a-l 'ja' op kunt zeggen? Mag ik een snoepje? Tuurlijk! Nog een? Ja hoor. Op een scherm? Sure, game away! Nog wat langer opblijven? Wat dacht je van: nooit meer naar bed!

Het liep totaal anders dan we hadden verwacht

We hebben voor de ja-dag een paar hele simpele regels: het mag alleen over die dag gaan, dus geen dingen vragen voor de andere dagen. En je mag ook niet om spullen vragen. Verder hoop ik dat ze samen overleggen en het eens zijn (leermomentje!) én er is een budget. Dat laatste is niet heel zwart-wit afgesproken, maar mochten ze met een totaal idioot plan komen wat alleen met privéjets uit te voeren is, kunnen we dat in ieder geval als argument gebruiken om het níét te doen.

De eerste ja-dag hadden we een aantal dagen van tevoren aangekondigd, zodat ze alvast plannen konden maken. Wij waren klaar voor een dag vol wilde avonturen, die lang zou duren en minstens een paar honderd kilometer in de auto zou bevatten. Een bezoekje aan de Efteling, gescheurde kleren, minstens één ziekenhuisbezoekje en veel onverwachte en gekke activiteiten. Niets bleek minder waar, want het liep totaal anders dan we hadden verwacht.

Pizza en ijs blijken een prima ontbijt

Ik zal niet beweren dat het een saaie dag was, maar echt wild kan je het zeker niet noemen. We zijn de stad niet uit geweest. Ze lagen weliswaar later dan normaal op bed, maar gezien de grenzeloze vrijheid nog steeds op een heel beschaafd tijdstip. Onze kleren waren nog heel en gekke avonturen hebben we al helemaal niet beleefd. Er was wel heel veel suiker, lego en schermtijd. Pizza en ijs blijken een prima ontbijt. En de uitdrukking op hun gezicht als ze vragen om donuts én worstenbroodjes als lunch, omdat ze weten dat je 'ja' gaat zeggen! Een combinatie van blijheid, triomf en een vleugje ondeugd. Heerlijk. De hele dag was onbetaalbaar. Je zou kunnen denken dat onze kinderen niet heel creatief zijn geweest, maar wij hebben de conclusie getrokken dat ze gewoon heel tevreden zijn, aangezien ze eigenlijk niks geks hebben gevraagd en toch een topdag hebben gehad. We verschillen duidelijk van mening over wat een normale suikerinname is per dag, maar dat lijkt me een prima meningsverschil om te hebben met een 8- en 6-jarige.

Helemaal zélf kunnen bepalen wat ze doen, is bij uitstek het belangrijkste element van die dag. Naast plezier geeft het ze zelfvertrouwen en controle. En dat is logisch. Nu we zelf iedere dag worden beperkt door lockdowns, schoolsluitingen en andere pandemieregels, realiseer ik me des te meer hoe belangrijk het is. Eigen verantwoordelijkheid is cruciaal en bij kinderen kan dat niet altijd. Een ja-dag is een goede manier om ze even die totale vrijheid te laten proeven.

En je hoeft die ja-dag natuurlijk niet alleen voor je kinderen in te voeren; er is niets mis met wat vaker 'ja' zeggen tegen jezelf. Tegen tijd voor jezelf, je eigen ontwikkeling of gewoon een leuk cadeau. Ik denk dat de film Yes day een stuk wilder zal zijn dan de ja-dag die mijn kinderen bedenken, maar wie weet wat ons in de toekomst nog te wachten staat. Nu eerst maar weer uit de lockdown zodat we überhaupt iets kunnen doen.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER