Close

Betast en geïntimideerd: Victoria's Secret was 'hel' voor Angels

04 februari 2020 11:02 / Nieuws
E Een onderzoek van the New York Times naar Victoria’s Secret, het wereldberoemde lingeriebedrijf, legt een cultuur van misogynie en intimidatie bloot waarin modellen en medewerkers slachtoffer werden van het wangedrag van een machtige topman.

Victoria’s Secret is allang niet meer wat het ooit geweest is. De verkoop keldert, winkels sluiten en andere, meer inclusieve merken als Savage x Fenty nemen stukje bij beetje de lingeriewereld over. Een onderzoek van The New York Times naar de cultuur binnen het bedrijf kan weleens de doodssteek betekenen voor de lingeriegroothandel. In augustus stopte topman Ed Razek, de geestelijk vader van de beroemde (en post-#MeToo beruchte) Victoria Secret fashion shows met z’n eenvormige angels. En met zijn vertrek kwam jaren aan (seksueel) wangedrag aan het licht.

Machtsmisbruik

Veel klachten over Razek, waaronder een groot aantal van seksuele aard, werden jarenlang door de HR-afdeling van Victoria’s Secret in de doofpot gestopt, schrijft de NYT. Zo was Razek onder andere betrokken bij het kiezen van de modellen die voor de show zouden lopen. Hij maakte graag misbruik van die macht door de modellen lastig te vallen. Wezen zij zijn avances af, dan werden ze niet meer uitgenodigd om mee te lopen in de show. Ook betastte hij in 2018 een model in haar kruis tijdens een fitting, maar met de klacht die een medewerker hierover indiende werd niets gedaan door het bedrijf.

Ook medewerkers slachtoffer wangedrag

Het bleef niet alleen beperkt tot seksueel overschrijdend gedrag. Razek brandde bijvoorbeeld tijdens een buffetlunch een vrouwelijke medewerker af door in het openbaar commentaar te leveren op haar gewicht. Ook een van de top-medewerkers, Monica Mitro, diende nadat hij weg was een klacht over intimidatie tegen hem in. De dag erna werd ze op non-actief gesteld.

Epstein

Ook seksmisdadiger Jeffrey Epstein was betrokken bij de vrouwonvriendelijke cultuur binnen Victoria’s Secret. Hij was financieel adviseur van Leslie Wexner, de top executive van Victoria’s Secret, en kon dus met een hoop wegkomen. Onder het mom van ‘audities’ lokte hij tientallen meisjes die droomden van de catwalk naar hotels, waarna hij minstens twee van hen aanrandde. Zijn opdrachtgever, Wexner, was hier al snel van op de hoogte, maar greep nooit in.

Marije Roorda

EVA OP INSTAGRAM