Close

Katie Sowers is cool, en dit is waarom

05 februari 2020 12:02 / Sport
K Katie Sowers is de eerste openlijk LGBTQ+ coach in de NFL, de National Football League in Amerika. Zondag werd de finale gespeeld, de Super Bowl, en met haar rol daarin schreef ze geschiedenis.

Katie Sowers is pas 33, maar ze kan haar droom van het coachen van een team in de Super Bowl al afstrepen. De kampioenswedstrijd van de National Football League werd afgelopen zondag gespeeld, een hoogtepunt van het jaar voor veel Amerikanen. De NFL telt in totaal 32 landelijke teams. Eén van die teams, de San Francisco 49ers, werd mede gecoacht door Sowers en mocht door naar de finale. De overwinning sleepten ze niet binnen, maar toch zullen ze, mede door Sowers, niet snel vergeten worden.

Nooit eerder stond er een vrouw op dit niveau in de Super Bowl, laat staan een die openlijk lesbisch is. De NFL telt op dit moment vier vrouwelijke coaches, maar die hebben het niet zo ver geschopt als Sowers, zo schrijft de New York Times, dat een portret van haar publiceerde.  

Ze coacht zijn dochter en hij ziet potentie in haar

Sowers komt uit Hesston, Kansas. Daar begon ze rond haar 8e met het spelen van football, iets waar ze in 2016 noodgedwongen mee moest stoppen door een heupblessure. Daarna schoof ze door naar een stageplek en later een baan als scout bij de Atlanta Falcons. Intussen ontmoette ze Scott Pioli, ex-directeur bij de Kansas City Chiefs. Ze coachte zijn dochter en hij zag potentie in haar.

Op zijn aanraden meldde Sowers zich aan bij een programma dat coaches kansen biedt om zich te ontwikkelen tot professional, speciaal opgericht om meer diversiteit langs de lijnen te krijgen. Dit was het begin van vriendschappen en connecties die, samen met hard werken, Sowers haar brachten tot waar ze nu is: coach in de Super Bowl.

 

In een post op Facebook schreef ze destijds: 'It's important for all to know that dreams are achieved by first finding someone who sees your worth and value, regardless of your gender, and takes the necessary steps to clear a path, even on the path less traveled.' Vertrouwen krijgen, een kans krijgen, in haar geval van Scott Pioli, is dus van het hoogste belang.

In haar positie als coach is ze nu zelf in de gelegenheid om anderen te vertellen dat ze in hen gelooft, ze kansen te geven. En andere meisjes en vrouwen te inspireren: wie een vrouw als coach in actie ziet op dat niveau, zal eerder geloven dat het voor haar ook bereikbaar kan zijn - en groot durven dromen.

Marije Roorda

EVA OP INSTAGRAM