Close

1 op de 5 reformatorische scholen tegen het homohuwelijk

05 februari 2020 09:02 / Nieuws
E Een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht kan niet bestaan. Dat vindt 20 procent van de Nederlandse reformatorische scholen.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het datajournalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. Pointer onderzocht de schoolprofielen van reformatorische scholen. 

Afwijzend tegenover homoseksualiteit 

Scholen zijn sinds 2006 verplicht om vanuit burgerschap aandacht te geven aan seksuele diversiteit. De invulling bepalen de scholen zelf. In lijn met het gegeven onderwijs, stelt een school een profiel op. Uit het onderzoek van Pointer blijkt dat van de 137 reformatorische scholen die een schoolprofiel of iets soortgelijks online hebben staan, 34 afwijzend staan tegenover homoseksualiteit. Een op de drie scholen benadrukt het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw. 

"Wij geloven dat op grond van de Bijbel het huwelijk en de seksualiteit daarbinnen bedoeld is voor één man en één vrouw. Voor andere relaties of samenlevingsvormen biedt de Bijbel geen ruimte", reageert Pieter Moens, de bestuurder van de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) tegen Pointer. Moens geeft aan dat alle scholen aangesloten bij de VGS dezelfde visie uitdragen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het onaanvaardbaar: "Dit gaat rechtstreeks in tegen de gelijke behandeling van homo's en hetero's." LHBTI-belangenorganisatie COC vindt dat scholen een onveilig klimaat creëren voor LHBTI-leerlingen wanneer standpunten die anders zijn dan die van henzelf niet uitgelegd worden. "Terwijl in de wet staat dat elke school respect en een veilig klimaat voor LHBTI-leerlingen moet creëren." 

Wanneer ouders hun kinderen naar een school sturen, stemmen ze in met de idealen van de school. "Als ouders van tevoren al moeten beloven dat ze achter deze standpunten staan, kan je nooit zorgen voor respect en veiligheid voor die groep op school", aldus een COC-woordvoerder tegen Pointer. 

Resultaten

De resultaten van Pointers onderzoek worden meegenomen in het rapport van de Onderwijsinspectie. Dit rapport wordt naar verwachting in de loop van februari dit jaar gepubliceerd.

RTL Nieuws / ANP