Close

Carnavalskraker tegen aanranding

06 februari 2020 04:02 / Ben je oké?
I Iemand die net iets te dicht langs je heen schuurt in het voorbijgaan, gezoend worden zonder je dat wil, of erger: de uitgelaten sfeer tijdens carnaval kan ook een schaduwkant hebben. En dus duikt Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, in het feestgedruis met een eigen kraker: 'Ben je oké?'

Zweten en hossen in de kroeg, meeschreeuwen met de ordinairste nummers en je zorgvuldig uitgekozen kleding kapotmaken: carnavalsgangers kijken er het hele jaar naar uit. Hoe zuidelijker in het land je komt, hoe traditioneler de schmink en de nummers, maar je hoeft niet uit Brabant of Limburg te komen om helemaal los te gaan tijdens carnaval.

Helaas is het niet alleen maar zingen en dansen maar komt, zoals vaak bij uitgaan, ongewenst seksueel gedrag ook voor. Daarom heeft Rutgers deze nieuwe carnavalskraker gemaakt: zodat iedereen kan genieten en het dak er echt af kan gaan - of toch in ieder geval dat de feestgangers zich ervan bewust zijn dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen. 

In het nummer zingt de Ben je oké? Party Crew feat Siem & Ym - beide medewerkers van Rutgers - over rare mannen en zwetende lijven en of er wel ruimte is voor een ‘nee’. Het carnavalsnummer heeft een positieve insteek en roept in het nummer mensen op om ervoor te zorgen dat iedereen leuk carnaval kan vieren zonder last te hebben van ongewenst seksueel gedrag.

Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor volgens het kenniscentrum. “In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil, van zoenen tot seks,” legt Ton Coenen, directeur Rutgers, uit. “En dat gebeurt ook tijdens het uitgaan en carnaval waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen.”

Ook is het nummer een tegengeluid voor seksistische carnavalshits, en die zijn er veel. Zo is er bijvoorbeeld ‘Vieze Jack, de meest sexy feestartiest van Nederland’. Hij is trots op zijn dubbelzinnige, vaak seksueel getinte nummers. Volgens hem horen die echt bij carnaval, zei hij onlangs tegen Hart van Nederland. Zijn populariteit liegt er in ieder geval niet om: zo won hij een paar jaar terug de Kies Je Kraker, dé carnavalnummerprijs van het jaar voor zijn nummer Captain Jack.

Of de ‘Ben je oké?’-makers zich hebben aangemeld voor deze prijs is onbekend, maar vooralsnog richten ze zich op het verspreiden van het nummer onder carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties. Vanaf vandaag kunnen feestgangers helemaal losgaan op het nummer.

Marije Roorda

EVA OP INSTAGRAM