Close

Wakker worden met Eva

12 februari 2020 07:02 / Nieuws
B Bernie Sanders wint in New Hampshire, bij Transavia moet je dokken voor je rolkoffer en Chinese patiënten met het coronavirus zetten alle ellende even van zich af.

Sanders pakt New Hampshire

Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezing in New Hampshire gewonnen, op de voet gevolgd door Pete Buttigieg. Daarmee tekenen zich nu twee duidelijke koplopers voor de uitdager van Donald Trump af.

Dat werd toch ook al verwacht?
Dat Sanders in New Hampshire wint, is geen verrassing. Hij is senator van buurstaat Vermont en razend populair in die contreien. In 2016 won hij met dubbele cijfers van Hillary Clinton. Wel onverwacht: hoe dicht Buttigieg hem op de hielen zit en dat de derde plek naar Amy Klobuchar ging. Zij eindigde in de chaotische verkiezingen van Iowa op een vijfde plek. Joe Biden eindigde daar op vier, maar moest die plek nu afstaan aan Elizabeth Warren. 

Wat kunnen we hieruit opmaken?
De strijd is nog zeker niet gestreden - er zijn nog tientallen voorverkiezingen te gaan. Maar Sanders en Buttigieg hebben duidelijk de wind mee, terwijl Joe Biden voor de tweede keer achterblijft. Democratische kiezers blijken verdeeld over de keus voor een progressieve kandidaat als Sanders of Warren of juist een speler op het middenveld als Buttigieg, Klobuchar of Biden. Daarbij houden ze ook rekening met de vraag: wie maakt het meeste kans om in november Trump te verslaan?

Er waren toch veel meer kandidaten?
Klopt, maar een aantal van hen is afgezwaaid. Andrew Yang bijvoorbeeld. Er zijn nu nog acht kandidaten over, met als verrassingselement miljardair Michael Bloomberg, die de vroege voorverkiezingen overslaat en alles inzet op Super Tuesday - dinsdag 3 maart. Die dag zijn er 15 voorverkiezingen tegelijk en worden het grootste aantal gedelegeerden verdeeld over de kandidaten. Die gedelegeerden bepalen uiteindelijk op het partijcongres half juli wie de Democratische presidentskandidaat wordt.

Check ook nog even dit

Wie moet nog even doorsparen?
Iedereen die een huis wil kopen. Voor het eerst in 25 jaar stijgt de gemiddelde huizenprijs voor bestaande woningen tot boven de 3 ton, namelijk: 308.000 euro. En dat ligt nog hoger als je nieuwbouwhuizen meetelt: 326.000 euro. Poeh. Geen wonder dat de helft van de huurders denkt nooit een eigen huis te kunnen kopen.

Wie krijgt steun uit onverwachte hoek?
Roger Stone. De oud-adviseur van Donald Trump staat terecht voor liegen tegen het Congres en het dwarsbomen van het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Gisteren hoorde hij een gevangenisstraf van 7 tot 9 jaar tegen zich eisen. Maar het ministerie van Justitie zei: 'Oh nee, toch niet' na een boze tweet van Trump, en maakte dezelfde dag nog bekend dat de eis naar beneden werd bijgesteld. De vier aanklagers in het proces hebben er nu geen zin meer in en stappen op.

Wie moet leren inpakken als een pro?
Klanten van Transavia. Dat gaat als eerste Nederlandse vliegmaatschappij geld vragen voor het meebrengen handbagage aan boord: tot 30 euro voor een rolkoffer. Handtassen en laptoptassen mogen wel gratis mee. Dat wordt proppen dus.

Wie probeert de ellende even te vergeten?
Patiënten met het coronavirus en hun verplegers. In een ziekenhuis in de Chinese provincie Wuhan - waar het virus het eerst uitbrak en veruit de meeste slachtoffers wonen - waren ze wel toe aan een verzetje en gingen de voetjes van de vloer. De hoofdverpleger laat weten een positieve sfeer te willen creëren.

Hiep hiep hoera

We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?

13 februari is de dag van Andrea Oostijen, die morgen 57 wordt en daarom de 12e vast van ons cadeau krijgt. Wat voor jaar haar te wachten staat? Wie zal het zeggen… “Mijn jongste zoon van 21 gaat waarschijnlijk dit jaar het huis uit. Hij is licht verstandelijk beperkt, maar ziet ook dat zijn oudere broers zijn uitgevlogen. Als we het geregeld krijgen, en dat denk ik wel, gaat hij begeleid wonen.” Bang voor een empty nest gevoel is ze niet. “Ik werk ook nog 32 uur per week, als redacteur en eindredacteur voorAlzheimer Nederland, en daarnaast heb ik een eigen tekstbureau.”

En toch, anders wordt het wel. De afgelopen 30 jaar stonden in het teken van zorgen, voor haar gezin en voor haar bedrijf. En sinds ze er 16 jaar geleden alleen voor kwam te staan was er weinig tijd voor avontuur. Maar nu komt er ruimte. Voor misschien wel een nieuwe liefde. Voor misschien wel een nieuwe stap in haar carrière. “Vastomlijnde ideeën heb ik daar nog niet over. Ik ben blij met mijn leven zoals het is, vind m’n werk ook echt leuk. Maar ik neem aan dat eventuele nieuwe kansen schaarser worden naarmate ik de 60 nader. Als er nu iets voorbij komt, zal ik dat dus serieus overwegen.” En alleen al dat open kunnen staan voor wat zich aandient, is een luxe. In die zin staat haar nieuwe jaar misschien niet in het teken van zoeken, maar wel van vinden.

Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.

EVA OP INSTAGRAM