Close

Waarom een telefoonnummer krijgen géén vrijbrief is voor romantische verzoekjes

12 februari 2020 05:02 / Opinie
W Wanneer je je telefoonnummer deelt met een zakelijke reden, betekent dat niet dat je meegevraagd wil worden op een date, vindt redacteur Marije Roorda.

Nadat mijn goede vriendin Malou gisteravond had gehospiteerd bij een studentenhuis, ontving ze een teleurstellend appje: ‘Het was een gezellige avond, maar ook moeilijk kiezen. Ik vond je echt leuk trouwens, maar je bent het helaas niet geworden’. Even balen dat ze de kamer niet kreeg natuurlijk, maar dat was niet het hele bericht. De jongen in kwestie voegde eraan toe: ‘Lijkt het je als “schrale troost” misschien leuk om een keertje met mij af te spreken?’.

In eerste instantie moest ze er een beetje om lachen, al vond ze het wel een vrij bizar bericht. Ze wees de beste man vriendelijk af.

Malou besloot zijn berichtje geanonimiseerd te delen via haar twitteraccount. Zoveel volgers heeft ze niet, maar ze vond de situatie dusdanig apart dat ze het wel wilde delen met haar ‘online vrienden’ daar. Waar ze niet op rekende was dat de dag erna half Twitter over haar heen zou vallen. Want het was toch gewoon een aardig bericht van die jongen? En wie waagt, die niet wint. Toch?

Inmiddels is de tweet al een paar honderd keer geliked en heeft het de nodige discussie losgemaakt. Zo schrijft iemand: 'Ik hoop dat je nee hebt gezegd want zo leuk ben je blijkbaar niet als je zijn kwetsbaarheid te kakken zet op Twitter'. Of: 'Stoer zeg, iemand die zich kwetsbaar opstelt en je gewoon op date vraagt het internet op te slingeren als iets lachwekkends. Snap wel waarom mensen niet samen met jou willen wonen :)'. De reacties worden er helaas niet vriendelijker op naarmate je verder naar beneden scrolt, maar dat is misschien wel gewoon de beerput die Twitter heet. 

Die nare reacties zijn dan ook niet eens hetgeen wat me tegen de borst stuit. Wat ik daarentegen wél bizar vind, is dat niemand er bij stil lijkt te staan dat deze jongen Malou haar op haar privé-nummer, dat ze met een volledig ander doel aan hem gaf, een berichtje hierover stuurt. 

Haar telefoonnummer had hij voor het gemak van het reparatieformulier gehaald

Dit gebeurt overigens wel vaker. Alleen al voor Malou was het niet de eerste keer. Toen ze een jaar geleden haar auto naar de garage bracht om haar buitenspiegel te laten repareren, maakte ze daar een vriendelijk praatje met de monteur en vulde ze haar gegevens braaf in op een formulier, zodat ze gebeld kon worden zodra haar auto klaar was. Eenmaal thuis zag ze dat de monteur haar op vrijwel al haar social media-accounts een uitnodiging had gestuurd. En daarnaast kreeg ze ook een sms om te vragen hoe het met haar ging. Haar telefoonnummer of achternaam had ze hem nooit gegeven. Die had hij voor het gemak van het reparatieformulier gehaald. 

Zo ernstig is het natuurlijk niet, zo’n berichtje van die jongen van de hospiteeravond. Maar wat het wél laat zien, is dat er vrij licht wordt gedacht over telefoonnummers en gegevens van mensen gebruiken. Veel van de commentaren gaan over ‘een jongen die zich kwetsbaar opstelt’, maar volgens mij moeten we het omdraaien. Iedere keer dat je je telefoonnummer achterlaat, al is het bij de garage of op een hospiteeravond, stel je jezelf kwetsbaar op door je privégegevens te delen. En is het aan de ander om daar normaal en fatsoenlijk mee om te gaan. Je date-verzoeken bewaar je maar voor in de kroeg. 

Marije Roorda

LEES MEER OVER

EVA OP INSTAGRAM