Close

Wakker worden met Eva

13 februari 2020 07:02 / Nieuws
E Een enorme stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus, slecht nieuws voor huiseigenaren en Facebook heeft een nieuwe partner voor de bestrijding van nepnieuws.

Explosieve stijging 

In de Chinese provincie Hubei zijn gisteren 242 mensen overleden aan het coronavirus. Waar er eerst nog voorzichtig werd gehoopt dat de ziekte op z'n retour was, lijkt dat nu toch niet aan de orde. Ook het aantal besmettingen steeg enorm, met bijna 15.000 nieuwe gevallen naar ongeveer 60.000 totaal.

Waar ligt dat aan?
Voornamelijk aan een nieuwe definitie van wat een besmetting is. Eerst werden alleen mensen meegeteld die ook daadwerkelijk positief getest waren op het virus. Maar nu worden ook zieken met zware symptomen meegerekend. Er zijn namelijk nauwelijks genoeg testen en bovendien kunnen getroffenen nu eerder behandeld worden, zonder dat ze een uitslag hoeven af te wachten. 

En de situatie buiten China?
Minder dramatisch. In 28 landen is het virus aangetroffen, met in totaal enkele honderden besmettingen, en waarbij 1 iemand in Hong Kong en 1 iemand op de Filipijnen stierf. Naast China is in Japan het grootste aantal mensen besmet: 247. Om 10.00 uur komen de Europese ministers van Volksgezondheid bij elkaar om te kijken hoe zij gezamenlijk de verspreiding van het virus kunnen tegengaan.

Hoe staat het eigenlijk met de cruiseschepen?
Op de Diamond Princess: niet zo goed. Daar is het aantal opvarenden bij wie het virus is vastgesteld opgelopen tot 218 en zit iedereen nog steeds in quarantaine. Voor het Nederlandse schip MS Westerdam is er beter nieuws: dat is aangemeerd in Cambodja en er is is bij niemand het coronavirus vastgesteld. De passagiers mogen waarschijnlijk binnen een paar dagen van boord.

Check ook nog even dit

Wie kan wel wat nieuwe input gebruiken?
De Nederlandse arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde iets, terwijl het aantal openstaande vacatures steeg. De meeste nieuwe banen zijn er in de zorg, handel, horeca en transport. 

Wie gaat fake news bestrijden?
Persbureau Reuters. De nieuwsgigant gaat op verzoek van Facebook nieuwsberichten van gebruikers checken en waar nodig debunken. Dat worden drukke tijden.

Wie moet z'n casio er nog eens bij pakken?
Het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat heeft een grote fout gemaakt bij het berekenen van de kosten van vergroening voor huiseigenaren en woningcorporaties - en dat kan in de papieren lopen. Dat gaat dan om bijvoorbeeld isoleren en van het gas af gaan. Ze hebben simpelweg allerlei kosten niet meegerekend.

Voor wie blijven voorlopig de deuren gesloten?
De Britse vrouw die vorige zomer de deur van een vliegtuig probeerde te openen. Terwijl het vloog. Ze had medicijnen op en een boel drank, en kan zich het voorval niet herinneren. Jammer, want het levert haar wel twee jaar cel op.

Wie lijkt moeite te hebben met lange vrouwen?
De krant The Australian. Ze plaatsten op hun voorpagina een foto van David Warner en Ellyse Perry, twee cricketers die een prijs hadden gewonnen. Maar op die foto lijkt Warner een stuk langer dan Perry, terwijl dat in het echt toch bepaald niet zo is. En dus kregen ze het hele internet over zich heen: wat is er mis met kleine mannen en met lange vrouwen? De krant zegt dat de foto zonder enige bijbedoeling geplaatst is.

Hiep hiep hoera

We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?

13 februari is de dag van Liza van der Veeken, ze wordt 28. Ze is nu dertien weken zwanger van haar tweede kindje, dus het wordt sowieso een mooi jaar. En ook wel spannend. “Een half jaar na de geboorte van mijn zoontje, nu twee jaar geleden, ben ik in een postnatale depressie geraakt. Het ging de eerste maanden ook al niet helemaal lekker, en toen ik weer begon met werken, ging het echt bergafwaarts. Ik had een baan als verpleegkundige in de psychiatrie. Dus toen ik gedachten kreeg over zelfmoord, wist ik zelf ook wel dat er iets moest gebeuren.”

Ze is er driekwart jaar tussenuit geweest en nu, sinds een paar maanden, gaat het weer heel goed. “Dat komt ik mijn ervaringen met heel veel andere vrouwen heb gedeeld, en zij ook met mij. Daar maak ik nu een podcast over, met verhalen van moeders. En ik ben een opleiding tot coach gaan doen.” Mooi detail: vandaag, op haar verjaardag, doet ze haar eerste echte sessie als coach. Daarnaast komt haar beste vriendin van vroeger op bezoek – een beetje terugkijken dus, maar vooral ook veel vooruit. “Volgend jaar, op mijn 29e verjaardag, hoop ik dat mijn bedrijf loopt, dat ik steviger in mijn schoenen sta en vooral ook dat we heel erg kunnen genieten van ons nieuwe kindje.”

Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.

EVA OP INSTAGRAM