Close

Dít zijn de winnaressen van de Vrouw in de Media awards

13 februari 2020 04:02 / Inspiratie
D De prijs voor vrouwelijke experts en rolmodellen – de Vrouw in de Media award – is gisteravond uitgereikt aan Iva Bicanic, van het Centrum Seksueel Geweld. Melkveehouder Heleen Lansink mocht de You Go Girl award in ontvangst nemen.

Vrouw in de Media award

“Ik was blij verrast toen ik hoorde dat ik had gewonnen”, vertelt Bicanic. Zelf had ze gedacht dat de prijs naar Natacha Harlequin zou gaan, de bekende strafrechtadvocaat. “Mijn dochter van 14 was mee naar de uitreiking, want ik vind het belangrijk dat ze in aanraking komt met vrouwelijke rolmodellen. Ze was zó blij toen ze mijn naam hoorde!”

Iva Bicanic is een van de initiatiefnemers van het Centrum Seksueel Geweld, een landelijke netwerk dat specialistische zorg verleent aan slachtoffers van seksueel geweld. Elk centrum heeft een team samengesteld van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners om ervoor te zorgen dat alle zorg zoveel mogelijk op één plek samenkomt. Dankzij de zestien locaties, verspreid door heel Nederland, kunnen slachtoffers binnen een uur bij een van de centra zijn.

Het blijven bespreken, is het beste wapen tegen misbruik

Daarnaast werkt ze als hoofd van het landelijke Psychotraumacentrum in Utrecht, waar ze kinderen en jongeren die iets schokkends hebben meegemaakt, behandelt.

“Ik denk dat ik de award heb gewonnen omdat mensen vinden dat ik een moeilijk en ongemakkelijk onderwerp toch op een makkelijke en luchtige manier kan brengen”, zegt ze. “En ik vind het belangrijk om dit onderwerp open te blijven bespreken, omdat dat het beste wapen is tegen misbruik. Er bestaat tot nu toe helaas geen enkele interventie waarmee we misbruikcijfers naar beneden kunnen halen.”

Mensen maken zichzelf van alles wijs als het over seksueel misbruik of geweld gaat, zegt Bicanic. Ze houden zichzelf voor dat het in hun omgeving niet voorkomt, of dat zij er wat van zouden zeggen als het toch gebeurt. “Dat is natuurlijk een misvatting: de meerderheid van de slachtoffers doet niks of werkt zelfs mee. Dat is normaal slachtoffergedrag.” Seksueel geweld is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. En dat willen ze graag zo houden.

Ondanks de verhalen die ze aanhoort, voornamelijk van jonge kinderen, ervaart ze haar werk niet als heel heftig. “Het zware gedeelte is niet voor mij, maar voor de persoon die tegenover me zit. Ik zie ze ook niet als slachtoffer, maar als strijder”, vertelt ze. “Ze zijn er nog en ze hebben het allemaal doorstaan. Nu kunnen we werken aan de verwerking, het gaat beter worden.”

Patiënten geven haar energie en houden haar scherp. Toch stapt ze in april voor het eerst in 25 jaar uit haar bekende wereld en gaat ze een nieuwe uitdaging aan als presentator van een reisserie voor BNN-VARA. Het wordt een serie van zeven afleveringen over voormalig Joegoslavië, waar de familie van Bicanic ook vandaan komt. Ook komt er een boek aan in maart, geschreven met advocaat Richard Korver, genaamd Dicht Bij Huis. Het is geschreven om ouders van kinderen die seksueel misbruikt zijn te ondersteunen bij de gevolgen.

You Go Girl Award

De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Heleen Lansink, boerin bij een melkveebedrijf in Haaksbergen. Heleen probeert al sinds 2017 het gat tussen de agrarische sector en de rest van de maatschappij kleiner te maken door blogs te schrijven, actief te zijn op sociale media en mensen mee te nemen in de keuzes die worden gemaakt op de boerderij. “Ik klaag niet en zet nooit mijn hakken in het zand. Wat ik wil, is mensen laten zien wat voor moois wij boeren doen voor Nederland.”

Er is als vrouw veel ruimte, als je maar het lef hebt je verhaal te delen

De prijs betekent heel veel voor haar. “Ik ben bekend binnen de sector, maar daarbuiten niet zo. Om op dit podium, buiten de agrarische bubbel om, deze prijs te mogen ontvangen, was heel bijzonder.” Ze hoopt dat het een uitnodiging is voor haar collega-boerinnen om naar voren te stappen en het gesprek aan te gaan met hun omgeving. “Dat betekent soms dat je op plekken moet komen waar nooit iemand had verwacht dat daar een boerin zou zitten”. Deze prijsuitreiking noemt ze als voorbeeld daarvan, maar haar internationale onderzoek naar duurzame landbouw ook.

Ze vertelt over het gevoel van onderwaardering dat veel boeren hebben. “Dat ligt ook een stuk bij onszelf, en dat probeer ik te veranderen door mensen te laten zien wat we doen. Als je ergens waardering voor wil hebben, moet je wel laten zien wat je hebt gedaan. Daar lopen wij nog een beetje in achter.”

De afgelopen jaren is ze veel van huis geweest om wereldwijd het gesprek aan te gaan over boerenbedrijven en boerinnen. Zo gaat ze volgende maand naar Nieuw-Zeeland om onder andere te spreken met een voormalig minister. “Ik zou graag zien dat de agrarische coöperaties meer met de potentie van vrouwen doet, want er liggen nog zó veel kansen. Het zijn nu vooral de mannen die het woord doen”, vertelt ze. “Ik heb geleerd dat er als vrouw veel ruimte is, als je maar het lef hebt je verhaal te delen. Kijk maar naar mij!”

De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Ruim 90.000 mensen brachten een stem uit.  De landelijke awards werden in Instituut Beeld en Geluid in Hilversum uitgereikt tijdens een feestelijk event.

Marije Roorda

LEES MEER OVER

EVA OP INSTAGRAM