Close

Wakker worden met Eva

14 februari 2020 07:02 / Nieuws
G Getouwtrek in Amerika: wat valt binnen de macht van de president en wat niet? Eindelijk voet aan wal voor de passagiers van de MS Westerdam. En Billie Eilish zet haar titelsong voor de nieuwste James Bond-film online.

Grenzen verkennen

Nu het impeachment-proces tegen Donald Trump is afgerond, zoekt de Amerikaanse president de grenzen op van wat er allemaal binnen zijn macht valt. Dat neemt niet iedereen hem in dank af. 

Waar hebben we het dan over?
Gisteren nam de Senaat een resolutie aan die bepaalt dat Trump eerst toestemming moet krijgen van het Congres wil hij militaire actie ondernemen in Iran. Opvallend was dat de resolutie met 55 tegen 45 stemmen werd goedgekeurd - er was dus ook aardig wat steun voor onder Republikeinse senatoren. Daarmee is de macht van de president op dit vlak nu iets ingeperkt. 

Dan is er de kwestie van de telefoontjes. Nu hij zo hard is aangepakt op zijn telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky - waarin hij militaire steun aan het land voorwaardelijk maakte aan een onderzoek naar zijn politieke tegenstanders - heeft de president weinig trek meer in meeluisteraars, zo zei hij in een radio-interview. Het is gebruikelijk dat er in ieder geval altijd een aantal naaste medewerkers bij belangrijke telefoongesprekken aanwezig is, maar dat zit Trump niet lekker.

Daarnaast is Trump van plan 3.3 miljard dollar aan budget voor Defensie over te hevelen naar een potje voor de door hem en zijn achterban zo gewenste muur langs de grens met Mexico. Dat komt hem op scherpe kritiek te staan van zowel Democraten als Republikeinen - die vinden dat hij op deze manier het leger uitholt - en er worden al rechtszaken tegen het plan aangekondigd.

En dan was er nog de onverwachte kritiek van de minister van Justitie, William Barr, die zegt dat de president met zijn tweets hem het werken onmogelijk maakt. Hij doelt specifiek op het besluit om de strafeis tegen Roger Stone, vriend en oud-adviseur van Trump, te verlagen. Dat besluit kwam nadat Trump een boze tweet had gestuurd over de zaak, terwijl dat er, volgens Barr, niks mee te maken zou hebben. Hij roept de president op zich niet meer per Twitter tegen zaken aan te bemoeien - hoewel de kans klein is dat Trump zich op die manier laat inperken.

Best een waslijstje...
Nogal. Het heeft er alle schijn van dat Trump in de nadagen van het impeachment-proces en aan de start van zijn herverkiezingscampagne de wateren test: op welke manieren en in hoeverre kan hij de macht van zijn functie laten gelden?

Passagiers zetten voet aan wal in Cambodja.
Passagiers zetten voet aan wal in Cambodja.

Check ook nog even dit

Wie heeft er inmiddels zeebenen?
De passagiers van de MS Westerdam. Na twee weken rondvaren tussen allerlei Aziatische havens, mochten ze vannacht eindelijk van boord in Cambodja. Elders mochten ze uit angst voor het coronavirus - dat overigens bij niemand van de opvarenden werd geconstateerd - steeds niet aan wal. In totaal waren ze vier weken op zee, terwijl de reis maar half zo lang zou duren.

Wie moet onverwachts bezuinigen?
Allerlei mensen die recht dachten te hebben op een voorlopige belastingteruggave. Die is namelijk met nauwelijks of geen waarschuwing in tienduizenden gevallen stopgezet. Dat kan honderden euro's per maand schelen en is ook nog eens in lang niet alle gevallen terecht.

Wie kan de verhuisdozen weer uitpakken?
Het Korps Mariniers. Waarschijnlijk dan - verwacht wordt dat het kabinet vandaag bekend maakt dat de mariniers definitief niet naar Zeeland gaan verhuizen. Een heikele kwestie: de nieuwe kazerne zou in Vlissingen komen te staan, maar dat zagen veel mariniers niet zitten. Maar dat de boel nu waarschijnlijk echt wordt afgeblazen, is weer tegen het zere been van de provincie.

Wie kan nog meer moeilijk inschatten wat militairen willen?
Het Canadese leger. In een poging een baan binnen de eigen gelederen aantrekkelijker te maken voor vrouwen, deed een special recruitmentteam een opvallend voorstel: maak de rokken van de uniformen korter en strakker. Juist. 

Wie had moeten weten dat ze alleen zou vertrekken?
Billie Eilish. Althans, dat zingt ze zelf, in haar titelsong voor de nieuwste James Bond-film, die ze vannacht online zette.

Hiep hiep hoera

We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?

14 februari is de dag van Jacky Willems, die vandaag 56 wordt en dat viert met haar kinderen, kleinkinderen en ouders. Maar, helaas, zonder haar man. Hij kwam 22 jaar geleden om het leven door een ongeval en, zegt Jacky, als het zo onverwachts gebeurt, kom je die klap nooit helemaal te boven: “De pijn wordt wel zachter, maar gaat nooit weg.” Gelukkig is dan wel dat hij er altijd is als ze hem nodig heeft. “Ik ben zelf medium en voel zijn aanwezigheid nog vaak. Hij beschermt me. Niet door letterlijk tegen me te praten, zo werkt het ook weer niet, maar soms handel ik al voordat ik zelf ergens over heb nagedacht. Dan leidt hij me.” Dan willen we natuurlijk wel weten of hij altijd gelijk heeft. “Nu wel, maar toen hij nog leefde echt niet hoor!”

Jacky’s doel voor haar nieuwe levensjaar is zich verder ontwikkelen op spiritueel vlak en ook anderen helpen hetzelfde te doen. “In de eerste plaats ga ik avonden organiseren waar dan een medium komt – niet ikzelf – die persoonlijke boodschappen kan doorgeven aan de aanwezigen. En ik zou graag low budget spirituele cursussen willen geven, want die zijn meestal heel duur. Voor kinderen werk ik aan een boek, waarin ik laat zien dat het niet gek is om heel gevoelig te zijn. En misschien ga ik ook nog wel een paranormale beurs organiseren, maar dat moet ik eerst beter onderzoeken, voordat ik er energie in steek.” Want dat is ook een les voor het nieuwe jaar: durven kiezen voor wat goed voor je is.    

Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.

EVA OP INSTAGRAM