Close

Wakker worden met Eva

17 februari 2020 07:02 / Nieuws
Een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraine.
Een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraine.
E Een klap voor het MH17-proces, een zorgwekkende stijging van het aantal gevallen van antisemitisme en een absolute baas in Salt Lake City.

Aanklagers in MH17-proces ontslagen

In een grote reorganisatie van het Oekraïense openbaar ministerie, zijn alle zes de officieren van justitie in het MH17-proces uit hun functie gezet, en vijf van hen zijn ontslagen.  

Weten we waarom?
In totaal werden er 710 van de 1339 officieren van justitie afgevloeid, schrijft NRC. De MH17-aanklagers zijn dus zeker niet de enigen die moesten vertrekken. De reorganisatie maakt onderdeel uit van de belofte van de huidige regering om corruptie hard aan te pakken. Maar betrokken officieren vertellen aan de krant dat die zuivering niet altijd even zuiver verlopen is.

Is dat van invloed op het MH17-onderzoek?
Ze vrezen zelf van wel. Twee van de officieren maakten deel uit van het Joint Investigation Team dat de ramp onderzoekt. Een van hen is nu ontslagen, de ander mag zich geen officier van justitie meer noemen, maar blijft wel bij het JIT betrokken. Zelf zijn ze bang dat opvolgers - die 8 maart aangesteld zullen worden - zeker een jaar nodig zullen hebben om zich in het omvangrijke dossier, waar vijf jaar aan gewerkt is, in te lezen.

Begint er niet een proces op 9 maart?
Klopt, dan gaat op de extra beveiligde rechtbank op Schiphol het proces tegen drie Russische en één Oekraïense verdachten van de ramp van start. Maar daar zit de pijn niet direct: het strafdossier in deze specifieke zaak werd afgelopen zomer al afgerond. Met name de vervolging van andere en nieuwe verdachten komt in gevaar. Zo zegt een van de ontslagen officiers tegen NRC: "Ik wilde bewijzen dat de Russische regering schuld heeft aan de ramp. Mijn opvolgers moeten vanaf nul beginnen.”

Check ook nog even dit

Wat beleefde een zorgwekkende stijging?
Het aantal antisemitische incidenten. Het aantal geregistreerde gevallen was met 182 incidenten in dertig jaar tijd niet zo hoog als in 2019, zegt het CIDI. Het gaat dan om scheldpartijen en discriminatie en twee keer zelfs om geweld. Online incidenten zijn niet meegeteld.

Wie moet voorlopig thuisblijven?
De inwoners van de Chinese stad Xiaogan. Na Wuhan is deze stad het zwaarst getroffen door het Covid-19 virus en dus mogen de 4.8 miljoen inwoners nog maar heel beperkt de straat op. In totaal zijn er nu 1765 aan het virus overleden. Op het cruiseschip MS Westerdam zitten momenteel nog 31 Nederlandse opvarenden vast, nadat een medepassagier besmet bleek te zijn. Het is niet bekend of de andere Nederlanders die al van boord zijn met haar in contact zijn geweest en waar ze nu zijn.

Wie is een absolute baas?
Ireen Wüst. Die pakte gisteren haar 21e wereldtitel op het WK Afstanden, nadat ze voor de vijfde keer in haar carrière goud won op de 1500 meter. En dan waren er ook nog gouden medailles voor Kjeld Nuis op de 1500 meter en voor Jorrit Bergsma in de massasprint.

Wie speelde een dubieuze rol in de burgemeestersverkiezingen van Parijs?
De Russische kunstenaar Petr Pavlensky. Vrijdag stapte burgemeesterskandidaat Benjamin Griveaux uit de race nadat een filmpje waarop hij een unilateraaltje uitvoert openbaar werd gemaakt. Het filmpje was bedoeld voor een 29-jarige vrouw - die niet zijn echtgenote is. Pavlensky wilde met het naar buiten brengen van het filmpje naar eigen zeggen de 'hypocrisie' van de politicus aan het licht brengen, maar is nu zelf in hechtenis genomen, samen met de vrouw aan wie het filmpje verstuurd zou zijn.

Wie is er nog meer een wanker?
Degene die dit weekend een vers kunstwerk van Banksy bekladde door er met een spuitbus 'BCC wankers' overheen te kalken. Het kunstwerk verscheen op Valentijnsdag en zag er voordat het werd vernield zo uit:

Hiep hiep hoera

We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?

17 februari is de dag van Minke van Kuijen, die vandaag 35 wordt, terwijl haar alter ego Gierige Gerda haar derde verjaardag viert. “Rond deze tijd in 2017 startte ik met mijn blog over besparen. Dat deed ik privé altijd al en ik kreeg daar zo veel vragen over dat ik besloot erover te gaan schrijven. Op mijn website deel ik al m’n inzichten en beste tips. Het is fantastisch leuk werk, ik kan zo veel mensen helpen. Ik krijg zelfs weleens een bonnetje opgestuurd van iemand, zo van ‘kijk eens hoeveel ik bespaard heb!’”  Zelf kan ze ook nog steeds gelukkig worden van een goede aanbieding: “Laatst nog bij de drogist. Ik had ruitenwisservloeistof nodig, echt zoiets waar je geen geld aan wil uitgeven. Pakte ik het toch maar mooi mee voor 25 cent, in plaats van de drie euro die het normaal kost. Dat is genieten.”

Haar site trekt nu maandelijks 30.000 tot 50.000 bezoekers en dat moeten er het komende jaar nog meer worden. En heeft ze verder nog wensen? “Ik zou wel in het huishouden net zo efficiënt willen worden als dat ik dat met besparen ben. Maar ik ben een echt rommelkontje.” Om haar verjaardag te vieren gaat ze vanavond lekker uit eten met haar grote liefde. Daar bespaart ze dan weer niet op. “Het idee is juist dat je geld kan uitgeven aan de dingen die je echt belangrijk vindt, in plaats van dat het zomaar je portemonnee uitvliegt.”

Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.

Wil jij iedere ochtend Wakker worden met Eva? Klik dan op de tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'. Dan krijg je een seintje op je telefoon zodra het artikel 's ochtends online komt.

 

EVA OP INSTAGRAM