Close

Kennis maken: Photoshop

19 februari 2020 01:02 / Persoonlijke groei
V Van nieuwe dingen leren krijg je energie. Maar hoe weet je waar je echt in wil investeren? In deze rubriek vragen we iedere week kenners naar hun kennis: waar doe je die op als je het simpel wil houden, en waar kan je terecht als je the whole shebang zoekt? Met deze week: Photoshop.

Even een foto uitknippen en een leuke collage maken, een uitnodiging voor je verjaardagsfeest in elkaar klooien of gewoon je creatieve geest de ruimte geven. Er zijn 100 redenen te bedenken waarom je zou willen kunnen Photoshoppen, en gelukkig zijn er net zoveel manieren om het te leren.

Maar dan moet je je wel eerst afvragen of je dat écht wil, zegt Kees Henckens, beeldredacteur bij Jinek en Photoshopvirtuoos. "Photoshop is een heel uitgebreid programma, specifiek bedoeld voor fotobewerking. Maar als je bijvoorbeeld een flyer wil maken of een logo ontwerpen, kan je veel beter andere software gebruiken.” InDesign of Illustrator bijvoorbeeld. Eerst nagaan wat precies je doel is en wat daar het beste bij past dus, en dan nog: “Professionals gebruiken vaak meerdere programma’s door elkaar."

Het is zo makkelijk te leren dat het zonde is als je het niet doet

Maar zo ver zijn we nog niet. En Photoshop is hoe dan ook leuk: "De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Je kunt alles maken wat je kan bedenken." En het is relevanter dan ooit, zegt Kees: "We leven in een tijd waarin je niet om beeld heen kan. We zijn er allemaal de hele dag mee bezig. Privé op Instagram en andere sociale media, maar ook in vrijwel ieder beroep waar je weleens een presentatie moet geven of een verslag maken. En het is zo makkelijk te leren, dat het eigenlijk zonde is als je het niet doet."

Aan de slag dus.

Low-key kennismaken

Allereerst: om kennis te maken met Photoshop, moet je natuurlijk wel toegang hebben tot Photoshop. Ja, duh, horen we je denken, maar het is wel een puntje: het is namelijk best dure software. En zwaar, dus je moet ook een computer hebben waar het op kan draaien. Gratis rip-offs zijn er ook, zoals Gimp. Wil je de real deal aanschaffen of doet je baas dat voor je, dan kan je ongeveer 25 euro per maand aftikken.

Wat je ook doet, koop géén boek

Maar daarna hoeft het echt niet meer duur te zijn. Kees: "Het is echt onnodig om geld te besteden aan een specifieke opleiding." In de eerste plaats zijn er natuurlijk een miljoenmiljard Photoshop-tutorials te vinden op YouTube. Maar hoe weet je nou welke je moet hebben? Kees tipt deze:

Een tikkie intensiever

Wat je ook doet, zegt Kees, koop géén boek om te leren Photoshoppen: "Videovoorbeelden zijn veel duidelijker en platformen als YouTube worden constant aangevuld met de laatste updates en ontwikkelingen. Boeken bevatten al snel oude informatie. Oude interfaces en oude sneltoetsen. Dat zorgt alleen maar voor frustraties."

Eigenlijk ben je zélf je beste cursus, zegt Kees, die het programma maar een heel klein beetje op zijn opleiding meekreeg en voor de rest het meest leerde door trial and error. "Gewoon aan de slag gaan en niet bang zijn om fouten te maken. En kijk vooral ook wat anderen maken en hoe ze dat aanpakken." Dus wil je het een tikkie intensiever? Besteed er dan gewoon wat meer tijd aan. Zoek leuke projecten om aan te werken, daarvan leer je het meeste. En hop: die comfort zone uit. "Laat je niet intimideren door de interface. Er zijn 1000 verschillende tools, maar er zijn minstens net zoveel manieren om tot een eindresultaat te komen."

Het diepe in

Wil je toch wat meer investeren, dan zijn er genoeg opties. Kees: "Mocht je niet zo goed weten wat je wil leren en wil je iets meer aan de hand genomen worden, kun je een online cursus doen. Professionals bepalen dan via welke weg je het snelst Photoshop leert en welke tools het belangrijkste zijn. In sommige gevallen ben je ook nog in de gelegenheid je werk op te sturen waarnaar het beoordeeld wordt."

Hij raadt zelf deze van Ben Willmore aan. Daar betaal je 39 dollar per maand of 149 dollar voor een jaar. Ook op Lynda.com vind je een enorm aanbod aan verschillende tutorials. Wil je liever echt fysiek in een zaaltje zitten met een leraar die rondloopt die je van alles kan vragen, kan je bijvoorbeeld terecht bij Computrain of Competence Factory. Dan moet je wel rekenen op een prijs vanaf 950 euro voor twee cursusdagen.

Down the rabbit hole  

Heb je de smaak te pakken en overweeg je er ooit je beroep van te maken? Opleidingen tot grafisch vormgever zijn er in allerlei soorten en maten, op mbo- en hbo-niveau. Bij opleiders als NTI en LOI kan je modules of zelfs hele studies volgen, Desktop Publishing bijvoorbeeld, of Communicatie en Multimedia Design. Kees zelf studeert Communicatie: "Dat is heel breed en beeldbewerking is er maar een klein onderdeel van. Dus als je het écht goed wil leren, verwijs ik je toch weer terug naar stap 2: gewoon doen doen doen. Daar leer je toch echt het meest van." 

Peper Hofstede

LEES MEER OVER