Close

Janneke Niessen en Eva de Mol zorgen voor primeur met techfonds

28 mei 2020 10:05 / Ondernemen
Janneke Niessen en Eva de Mol
Janneke Niessen en Eva de Mol
H Het gebeurt zelden dat er in Nederland twee vrouwen aan het roer staan van een techfonds. Janneke Niessen en Eva de Mol zijn pioniers met de lancering van hun investeringsfonds CapitalT. En dat is goed nieuws, want de techwereld én kapitaalfondsen zijn behoorlijk gebaat bij de aanwezigheid van vrouwen.

Niet alleen geld, maar vooral ook know how en begeleiding. Dat kunnen start-ups verwachten die in zee gaan net CapitalT, het nieuwe investeringsfonds van Janneke Niessen en Eva de Mol. Ze investeren durfkapitaal in ambitieuze ondernemers die met hun idee 'echt een probleem oplossen'. Wordt een bedrijf succesvol, dan betaalt de winst zich ook uit aan de investeerders. Een win-winsituatie. 

Negen van de tien start-ups falen

En hoewel alle betrokkenen baat hebben bij het succes van de start-up, is een positieve uitkomst lang niet altijd een garantie. CapitalT-oprichters Niessen en De Mol willen daarom op een slimme manier anticiperen op de risico's. Ze zijn beiden al jarenlang actief in de technologiesector en zetten hun ervaringen nu om in een concreet plan.

Bestand tegen stress en tegenslag

Voor Niessen en De Mol staat het team altijd centraal in de beslissing om wel of niet in een start-up te investeren. Met het oog op succes is het bijvoorbeeld doorslaggevend of mensen met verandering en tegenslag om kunnen gaan. Niessen: "Wij willen investeren in de ondernemers die gefocust en flexibel blijven, ook onder stress. Dat hoeft niet alleen op basis van intuïtie, het gaat om factoren die we kunnen meten. Dat doen we bijvoorbeeld door teamleden een test te laten doen en vragen te beantwoorden. Op deze manier sluiten we onze eigen biases uit en kijken we alleen naar data om te zien of een team divers genoeg is."

"Negen van de tien start-ups falen", vult De Mol aan. "En in 60 procent van de gevallen komt dat door problemen met het team. Daarom is het zo belangrijk om juist dat team van tevoren goed te analyseren."

Gemiste kansen

Daar komt nog eens bij dat van al het kapitaal in Nederland slechts 1,6 procent wordt geïnvesteerd in door vrouwen geleide ondernemingen, zo blijkt uit eerder onderzoek van Niessen en De Mol. Dat moet anders, vinden ze. Maar ze investeren zeker niet alleen in vrouwelijke ondernemers met hun fonds. "Wij geloven dat investeerders heel veel kansen missen omdat ze vaak op zoek zijn naar potentiële partners op basis van een idee over hoe 'een goede ondernemer' eruit moet zien. Bij CapitalT hebben we juist een model ontwikkeld dat een team van start-ups beoordeelt zónder vooroordelen en puur naar de feiten kijkt. En hiermee vinden we uiteindelijk de beste ondernemers, zowel mannen als vrouwen", aldus Niessen.

Internationale ambities

CapitalT zoekt overigens niet alleen binnen de grenzen van Nederland naar potentieel om in te investeren. De Mol en Niessen zijn van plan 40 miljoen te investeren in Europese technologiebedrijven. Het liefst bedrijven die 'echt een probleem willen oplossen'. De Mol: "Eigenlijk zijn we op zoek naar ondernemers met tomeloze energie, passie en grote dromen. Mensen die de wereld willen veroveren."

Wat let jullie nog, vrouwen én mannen met een goed idee en grote ambities?

Eva Jinek: "Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke en Eva doen: als eerste vrouwen aan het roer van een techfonds in Nederland. Ze zullen niet de laatsten zijn, dat leert de geschiedenis, maar voor altijd de eersten. En daarom ben ik extra trots om te kunnen vertellen dat Janneke en Eva vaste columnisten worden voor mijn platform waar ze hun persoonlijke ervaringen en observaties zullen delen. Ze gaan zich openhartig uitspreken over de zaken waar ze zelf tegenaan lopen als ondernemer, welke bedrijven we echt moeten leren kennen en waarom diversiteit - die mooie mix van mensen - juist ook in tech zo noodzakelijk is."

Lizzy van Hees