Close

Wakker worden met Eva

21 februari 2020 07:02 / Nieuws
Duizenden mensen herdenken de slachtoffers
Duizenden mensen herdenken de slachtoffers
D Duitsland is in diepe rouw, slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg kunnen een compensatie verwachten en trouwambtenaren uit het hele land moeten vandaag misschien een beetje bijkomen.

Hanau in rouw

In meerdere Duitse steden zijn gisteravond mensen bijeen gekomen om samen de slachtoffers van de aanslagen in Hanau te herdenken. Daarbij schoot een man woensdag zomaar negen mensen dood.

Wie is die man?
Tobias Rathjen, van 43, die ook zichzelf en zijn moeder doodschoot. Rathjen was een rechts-extremist die, vertelde een terreurdeskundige aan Nieuwsuur, er allerlei complottheorieën op na hield. Pijnlijk: hij was al sinds november bekend bij het Duitse Openbaar Ministerie, waar hij zelf een brief naartoe stuurde met zijn extreemrechtse opvattingen. Desondanks werd zijn wapenvergunning als sportschutter niet ingetrokken.

En wie zijn zijn slachtoffers?
Die hebben allemaal een migratie-achtergrond of zijn van buitenlandse komaf. Zo zou er onder hen een Roemeen, een Bulgaar en een Bosniër zijn, en waren vijf slachtoffers van Turkse komaf. Naast de doden, zijn er ook nog zeker zes gewonden.

Hoe is er gereageerd?
Geschokt natuurlijk, maar ook met een besef dat extreemrechts gedachtegoed een steeds prominentere plek inneemt in de Duitse samenleving. Dit is de derde rechts-extremistische terreuraanslag in negen maanden tijd. De rechts-populistische partij AfD - in de Oost-Duitse deelstaten overal de tweede partij - veroordeelt Rathjens daad, maar heeft tegelijkertijd een extremistische stroming binnen de gelederen, die racistische theorieën over 'omvolking' propageert.

Bondskanselier Angela Merkel zegt dat Duitsland wordt geplaagd door een 'gif van racisme en haat'. "Dit gif bestaat in onze samenleving en er zijn al veel te veel misdaden aan te wijten."

Check ook nog even dit

Wie houdt de hand op de knip?
Premier Rutte. Samen met zijn collega's uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk weigeren ze toe te geven aan de wens van andere EU-landen om de begroting te verhogen. De voorgestelde verhoging zou Nederland twee miljard euro extra kosten. 

Wie kan een compensatie verwachten?
Slachtoffers van geweld of seksueel misbruik in de jeugdzorg. Eerder kregen zij al excuses van het kabinet nadat uit een schrijnend rapport van commissie-De Winter bleek dat driekwart van alle kinderen die na de oorlog in de jeugdzorg belandde, te maken kreeg met vernederingen, geweld, pesterijen en misbruik. De NOS schrijft dat er nu ook een compensatieregeling komt. Hoe hoog die compensatie is, wordt vanmiddag met de slachtoffers besproken op een bijeenkomst.

Waar is het lekker opstappen?
Op het Limburgse stationnetje Klimmen-Ransdaal. Daar zijn treinreizigers volgens de NS het meest tevreden over. Kleine stations doen het sowieso goed, maar ook Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal staan in de top 10. Station Lage Zwaluwe is het minst populair, waarschijnlijk omdat het op grote afstand van het dorp en langs een snelweg ligt.

Wie moet er wellicht een dagje bijkomen?
Trouwambtenaren. Gisteren was het 20-02-2020 en daar wilden veel stellen gebruik van maken om voor altijd een mooie trouwdatum in hun boekje te hebben. In Rotterdam werd op het stadhuis aan de Coolsingel ieder kwartier een huwelijk voltrokken, schrijft Rijnmond. Dus: ja zeggen, en een beetje opschieten!
 

Hiep hiep hoera

We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?

22 februari is de dag van Lonny van Oeffelt uit Horst, die morgen haar 45e verjaardag viert. Of tenminste, eigenlijk heeft ze het al gevierd, door zichzelf te trakteren op een nieuwe tatoeage: “Ik heb in mijn zij een Keltisch kruis laten zetten, met daarin de letters AA.” Dat staat voor Anonieme Alcoholisten, de club die haar de afgelopen tweeënhalf jaar hielp met niet meer drinken en omgaan met de hunkering. “Twintig jaar lang dronk ik op en af. Het was te veel, maar ik functioneerde op zich wel – of dat dacht ik in ieder geval. Toen ik in 2017 ging scheiden, wist ik: nu moet ik scherp zijn, nu moet ik er zijn voor mijn kinderen. En dus ben ik gestopt.” 

Dat ging niet zonder slag of stoot. “Ik deed het in de eerste plaats voor hen, maar gaandeweg leerde ik genoeg van mezelf houden om het ook voor míj te willen. Want daar draait het om bij het onder controle krijgen van een verslaving: zelfliefde.” Een waardevol inzicht dat ze sinds kort ook professioneel inzet. Als ervaringsdeskundige helpt ze andere verslaafden om af te kicken en afgekickt te blijven. “Ik ben al begonnen, maar start in maart ook nog met een opleiding tot verslavingsdeskundige.” Het doel voor haar nieuwe levensjaar: “Zo bekend worden dat ik door heel Limburg, Brabant en Gelderland klanten heb, en dat ik dan ook echt iets voor hen kan betekenen.” Dat is nog eens een goed voornemen.   

Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.