Close

Kolven op werk: 'Ik moest steeds mensen uit de vergaderruimte sturen'

21 februari 2020 12:02 / Nieuws
Sjaan pleit voor betere kolfruimtes
Sjaan pleit voor betere kolfruimtes
K Kolven tijdens werktijd kan voor nieuwbakken moeders een flinke klus zijn. Vooral als er geen fraaie ruimte aanwezig is om dit te doen. Sjaan Markusse weet er alles van. "Er was niet eens een wasbak."

Veertien procent van de werkende vrouwen heeft op werk geen kolfhok tot haar beschikking. 62 procent heeft wel een kolfruimte, maar daaraan mankeert van alles. Dat blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Borstvoeding in samenwerking met Colve.

Weinig privacy

"Vrouwen moeten vaak zelf om een ruimte vragen", vertelt Wesley Pabis van Colve aan EditieNL. "Als er al een ruimte is, dan is daar vaak een gebrek aan privacy. Soms moeten vrouwen op de wc zitten. Een vrouw vertelde dat iemand haar vroeg: 'Ben je je tiet aan het leegzuigen?'"

Hij benadrukt het belang van een goede kolfruimte. "Kolven is geen keuze, maar een must. Als een hok niet aan de eisen voldoet, heeft dat ook invloed op de productie."

Ongemakkelijk

Sjaan Markusse weet als geen ander hoe vervelend het kan zijn om geen goede kolfruimte te hebben. "Tijdens mijn zwangerschap was er op mijn werk een verbouwing aan de gang. Dat maakte het geen makkelijke situatie", vertelt ze aan EditieNL.

"Er werd niet gezocht naar een prettige oplossing. Ik moest kolven in een vergaderruimte. Daar moest ik elke keer eerst mensen wegsturen. Dat voelde gewoon heel ongemakkelijk. Ik voelde me niet gesteund."

Bovendien was de ruimte zelf totaal ongeschikt. "Er was bijvoorbeeld geen wasbak. Ook kon ik me niet afsluiten en hoorde ik de gesprekken van collega's", vertelt Sjaan. "Maar mijn collega's zeiden dat de situatie nu al is verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden: toen moest er in een kast gekolfd worden."

Bespreekbaar maken

Sjaan raadt andere vrouwen aan om voor zichzelf op te komen en bij gebrek aan een goede kolfruimte naar de werkgever toe te stappen. "Veel vrouwen vinden het lastig om het bespreekbaar te maken, maar het is belangrijk. Ik durfde er bij mijn tweede kind al meer van te zeggen."

Verplicht

Volgens Liesbeth Gresel van Borstvoedingscentrum Het Gooi is het belang van een goede kolfruimte heel groot. "Ik werk elke dag met moeders en ik zie dat zij langer borstvoeding geven naarmate de voorwaarden op het werk beter zijn. Werkgevers zijn zelfs verplicht om een kolfruimte te hebben, maar niet iedereen houdt zich eraan."

Wel gaat het volgens Gresel steeds beter. "Dat zien we ook in de borstvoedingscijfers: meer vrouwen geven borstvoeding. Als werkgevers nog beter faciliteren verwacht ik dat dat cijfer nog meer toeneemt. Borstvoeding moet de norm worden, niet flesvoeding."

Iedere vrouw mag een kwart van haar werkdag spenderen aan kolven, legt Gresel uit. "Van de acht uur mag je in totaal dus twee uur bezig zijn met kolven."

 

Colve
Colve

Colve

Om het werkgevers makkelijker te maken heeft Wesley Pabis samen met Remy de Klein een oplossing ontwikkeld: de Colve, een mobiel kolfhok. "We wilden een ruimte maken waar vrouwen rust hebben, en die mobiel is", aldus Pabis.

Colve vanbinnen
Colve vanbinnen

Het hok is 2,40 bij 1,80 meter en kost 13.000 euro. "Je hoeft 'm alleen maar op het stroomnet aan te sluiten. De kraan werkt zoals een campingsysteem; het water kan verschoond worden. Je kunt de Colve ook leasen", benadrukt Pabis.

Jullie kolfruimtes

EditieNL vroeg op Facebook hoe jullie kolfruimte op werk eruitziet. Hieronder zie je een paar van de inzendingen.

EditieNL