Close

Vrouwen worden online buitenproportioneel hard aangepakt’

04 maart 2021 01:03 / Opinie
Kathalijne Buitenweg
Kathalijne Buitenweg
V Vrouwen die hun stem laten horen in het publieke debat, krijgen stelselmatig te maken met online intimidatie en pesterijen. En dat is zo rond de verkiezingen extra het geval. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg schreef er vorig jaar een essay over voor de Groene Amsterdammer, dat helaas nog altijd even relevant is.

* We publiceerden onderstaande artikel eerder op 28 februari 2020*

Stel: je hebt een mening. En stel: je zegt daar iets over online. Stel dan ook nog even dat je een vrouw bent, en je kan er vrijwel zeker van zijn dat je te maken krijgt met denigrerende en agressieve reacties. ‘Bij een volgende groepsverkrachting droppen we haar voor een werkbezoek’ bijvoorbeeld of ‘Gewoon je middelvinger haar rectum in rossen.’ Dat zijn zomaar twee voorbeelden van wat Groen Links-politicus Kathalijne Buitenweg en haar collega’s over zich heen krijgen. “En dan is het bij mij niet eens zo erg. Jonge vrouwen, vrouwen van kleur en politici die zich bezighouden met migratievraagstukken, worden het allerhardst aangevallen. En het seksisme komt zowel van rechts als van links.”

'Bij vrouwen zijn de opmerkingen anders van aard. Erop gericht ze te vernederen'

Daarom, en om nog heel veel andere redenen, schreef ze dit essay voor de Groene Amsterdammer: Vogelvrije vrouwen. We bellen haar op om te vragen hoe het zit.

Wat was de aanleiding om hierover te schrijven?
“Ik liep al een tijdje rond met het idee. Er zijn zoveel vrouwen in mijn omgeving die hier mee te maken krijgen. Mijn collega Judith Sargentini bijvoorbeeld. Die had als Europarlementariër het vluchtelingendossier in haar portefeuille en die werd zo heftig bejegend. Daarnaast ken ik een aantal onderzoekers die zich met dit onderwerp bezig en ik wilde hun bevindingen een breder platform geven.”

Wat zijn die bevindingen?
“Dat vrouwen echt harder worden aangepakt dan mannen. Mannen krijgen ook echt wel te maken met intimidatie en andere narigheid. Kijk naar Geert Wilders, de meest bedreigde persoon van ons land. Maar bij vrouwen zijn de opmerkingen anders van aard. Erop gericht ze te de-legitimeren als volksvertegenwoordiger. Te vernederen. Om ze weg te jagen uit het maatschappelijk debat. Ze mogen alleen deelnemen als ze lief en leuk zijn. En anders moeten ze terug naar keuken of bed: ‘Daar moet een piemel in’."

'Van de tien die het meest te verduren kregen, waren er acht vrouw'

"De Britse krant The Guardian deed bijvoorbeeld onderzoek naar welke commentaren hun eigen journalisten online kregen. Van de tien die het meest te verduren kregen, waren er acht vrouw, van wie vier met een migratie-achtergrond. Net als de twee mannen die dit rijtje compleet maken. In de top 10 met de minst heftige reacties stonden alleen maar mannen. Wat ik maar wil zeggen is dat het ons misschien allemaal overkomt, maar niet in gelijke mate.”

Wat heeft dat voor effect?
“Dat vrouwen zich terugtrekken uit het publiek debat. Ik heb werkelijk jonge, ambitieuze vrouwen gesproken, die echt bang zijn voor al die negativiteit en zich dus niet uitspreken, of zich zelfs laten weerhouden de politiek in te gaan. En dat is kwalijk. Natuurlijk moet je als politicus ook willen horen wat anderen níet aanstaat. Mensen hebben gelukkig vrijheid van meningsuiting. Maar tegelijkertijd moet je ook ergens een grens trekken van wat nog acceptabel is. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen gaat echt wel op – maar dan is het goed om te beseffen dat die heat voor sommigen onder ons veel heter is dan voor anderen.”

Worden vrouwen niet sowieso anders aangesproken? “Dat is wel mijn ervaring: ik werd als Europarlementariër heel vaak gevraagd ‘hoe ik dat nou deed met mijn gezin’. Ik heb eens rondgevraagd en dat gebeurt mijn mannelijke collega’s echt niet. Ik heb altijd de vraag beantwoord, want ik vind ook dat het inspirerend kan zijn voor andere vrouwen: een carrière en een gezin combineren kan echt wel, met de juiste bouwstenen. Maar aan de andere kant leidt het enorm af; het gesprek hoort over de inhoud van je werk te gaan. Bovendien benadrukt het de uitzondering, zo van ‘Kijk eens wat bijzonder, een vrouw op die positie.’ Terwijl we het juist als normaal moeten gaan zien.”

Zitten er ook voordelen voor vrouwen aan sociale media? “Oh ja, enorm veel. Kijk bijvoorbeeld naar de kracht van de #MeToo-beweging. Of neem de HARASSmap, waarmee de omvang van seksuele intimidatie en misbruik in de straten van Egypte zichtbaar wordt. Maar dat neemt niet weg dat er echt wat moet gebeuren tegen intimidatie en misbruik online. We moeten samen zorgdragen voor een omgeving waar iedereen zich gewoon normaal kan uitdrukken, en waar mannen elkaar ook aanspreken op onacceptabel gedrag.”

Benieuwd welke oplossingen Buitenweg hiervoor ziet? Haar hele essay lees je hier.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER