Wakker worden met Eva

Onverwachte excuses
Tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië heeft koning Willem-Alexander zijn spijt betuigd en excuses aangeboden voor 'geweldsontsporingen' nadat in 1945 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen.
Hoe bijzonder is dat?
Heel. Eerder zei toenmalig koningin Beatrix wel 'droevig' te zijn over wat er gebeurd was - tijdens de onafhankelijkheidsstrijd die vier jaar duurde kwamen zo'n 100.000 Indonesiërs om, naast 5000 Nederlandse soldaten - maar een sorry bleef uit. De koning neemt nu dus voor het eerst en onverwacht het woord 'excuses' in de mond. "Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven", zei hij tijdens zijn toepraak, op de eerste dag van het staatsbezoek.
Waarom was dat zo onverwachts?
Omdat niet de hele regering het eens is over de uitspraak, en omdat de Indonesische regering helemaal niet om excuses heeft gevraagd, zei Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus eerder tegen RTL Nieuws. Maar, zegt de koning: "Het is hoopvol en bemoedigend dat landen die ooit tegenover elkaar stonden, naar elkaar toe konden groeien en een nieuwe relatie konden ontwikkelen gebaseerd op respect, vertrouwen en vriendschap."
Lockdown
Italië worstelt om de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen en heeft voor het hele land noodmaatregelen afgekondigd. Met meer dan 9000 besmettingen en 463 doden is Italië na China het zwaarst getroffen.
Hoe zien die noodmaatregelen eruit?
Wat al gold voor het noorden, geldt nu overal: je mag alleen de straat op als dat echt niet anders kan. Alle openbare bijeenkomsten, zoals sportwedstrijden of religieuze diensten, zijn verboden en scholen en universiteiten blijven dicht. Passagiers van cruiseschepen aan de kades van onder meer Venetië mogen niet van boord. Winkels en barren mogen beperkt openen zo lang ze maar kunnen garanderen dat bezoekers meer dan een meter afstand kunnen houden.

Heftig...
Zeker. En dan zijn er nog de overbelaste ziekenhuizen - een arts vertelt aan CNN dat de patiënten inmiddels in de gangen liggen, zo overvol is het - en braken er in 22 gevangenissen opstootjes en rellen uit.
En hoe is het elders?
In China is president Xi op bezoek gegaan in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Met een alsmaar dalend aantal nieuwe gevallen, lijken de maatregelen daar effectief. Het totale dodental is nu boven de 4000 uitgestegen. Op de beurzen wereldwijd wordt met spanning afgewacht hoe de koersen zich verder ontwikkelen na de dramatische verliezen van gisteren - hoewel een interne OPEC-fittie daar ook debet aan was. In Nederland zijn nu 321 besmettingen bekend, met drie sterfgevallen. Handen schudden is voorlopig even uit den boze, wat nog best een opgave blijkt.
Check ook nog even dit
Wie zei: 'Je doet het maar even zonder ons'?
Vrouwen in Mexico. Op zondag gingen ze massaal de straat op voor Internationale Vrouwendag, op maandag staakten ze en bleven massaal thuis van werk - vaak met de steun van hun werkgevers. Het doel: vrouwenmoord en het geweld dat vrouwen er in het algemeen stelselmatig ondergaan aan de kaak stellen.
Wie stelt zich niet bepaald coöperatief op?
De Britse prins Andrew. Die was ooit bevriend met de inmiddels overleden seksmisdadiger Jeffrey Epstein en gaf eerder in een bijzonder ongemakkelijk interview aan dat hij graag zou meewerken aan onderzoeken naar misdragingen van Epstein. Maar dat blijkt in de praktijk toch anders te liggen, aldus de openbaar aanklager die de zaak behandelt. De prins werkt niet vrijwillig mee en ze bekijken nu hoe ze hem juridisch dan toch zover kunnen krijgen.
Wie had er een surrealistische ervaring?
Een medewerkster van een kringloopwinkel in Amerika. Een aan de zaak gedoneerd schilderijtje sprong bij haar in het oog. Ze bracht het naar een kunstkenner en inderdaad: het blijkt een houtgravure van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí te zijn. Waarde: 1200 dollar.
Hiep hiep hoera
We zijn dol op verhalen, ook die van jullie. Daarom bellen we iedere dag een jarige Eva-lezer: wat zijn zijn of haar doelen voor het komende jaar?
10 maart is de dag van Susan Houbraken, die vandaag 47 wordt. Dat viert ze met een stuk zwemmen in ijskoud water, zoals ze iedere dag viert met een stuk zwemmen in ijskoud water. “Ik heb een paar jaar geleden een ongeluk gehad en heb nu altijd pijn. Het koude water verdooft. Als ik zwem, voel ik me vrij, ken ik geen beperkingen. Ik ben één met natuur om me heen en kan me totaal ontspannen.” Ze heeft een sterk vermoeden dat haar hang naar kou te maken heeft met haar roots. “Ik ben Chileens, een mapuche-indiaan van geboorte, kom uit de bergen. Het zit in mijn genen.” Als kind werd Susan tijdens de beginnende oorlog daar gered door Tineke, die ervoor zorgde dat ze geadopteerd werd en in Nederland op kon groeien.
Tineke is nu 92 en woont nog altijd in Chili. “Mijn grootste wens dit jaar is om haar nog te zien. Ze is al zo oud en ik weet niet hoe lang ze nog heeft. En ik heb letterlijk mijn leven aan haar te danken. Maar de situatie in Chili is ook nu niet veilig. De timing is dus niet optimaal en ik durf niet te zeggen of het ook gaat lukken.” Bovendien staat er ook een verhuizing op het programma dit jaar, van Muiderberg naar Almere. Met daar in de tuin: een heuse zwemvijver. “Daar kan ik met mijn bedrijf Frisse Duik zwemworkshops geven. En de kinderen kunnen dan ook delen in mijn liefde voor het koude water. Ze zijn 5, 7 en 10 en vragen nu al weleens of ze mee mogen, maar dat vind ik nog spannend. Als het in onze eigen vijver is, scheelt dat toch.” Net als Susan en haar man, zijn ook de kinderen echte buitenmensen – die Chileense genen delen zij natuurlijk ook.
Ben jij binnenkort jarig en wil je ons vertellen wat je plannen zijn voor je glanzende tabula rasa van een jaar? Mail ons dan op evajinek@rtl.nl.