Close

Sociaal contact ten tijde van sociale onthouding

20 maart 2020 02:03 / Coronacrisis
H Houd anderhalve meter afstand tot zelfs je liefste geliefden en kom vooral niet gezellig samen, luidt het dringende verzoek van de overheid. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je compleet vereenzaamt. Hoe kun je gedurende deze pandemie toch steun zoeken bij je mede-aardbewoners?

1. Kijk af bij de thuiswerkers

Leven anno 2020 heeft zo zijn voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet in elkaars fysieke nabijheid te verkeren om met elkaar in contact te blijven. Alexander Klöpping wees ons in de uitzending van maandag al op de digitale mogelijkheden voor de thuiswerkers. Veel van deze opties zijn uiteraard ook prima te gebruiken voor je niet-werkgerelateerde contacten.

Vanavond vindt bijvoorbeeld de eerste Online Global Isolation Party plaats. Via Zoom ga je samen met tienduizenden anderen los op dezelfde muziek. Het verzoek is bovendien om je woonkamer te versieren. Daarvoor worden later vanmiddag Glittertutorials gedeeld in het Facebookevenement. En iedereen die nu al wil beginnen met versieren verwijzen we graag door naar de Pinterestpagina Toilet Paper Crafts. Daar vind je maar liefst 253 inspirerende suggesties om je jaarvoorraad toiletrollen om te toveren in kekke feestdecoratie

2. Kies je coronavrienden

Nu je ineens zeeën aan vrije tijd hebt, is het misschien verleidelijk om je verwaarloosde sociale leven uit het slijk te trekken. Helaas is het momenteel zaak om je sociale contacten tot het minimum te beperken. Hoog tijd om te bedenken wie je dus écht niet kan missen. Heb je een paar mensen in gedachten? Mooi! Dit zijn jouw coronavrienden. Beperk je contacten deze periode tot deze kleine groep mensen en neem daarbij de 1,5 meter afstand in acht. Vraag hen hetzelfde te doen. Zo verspreidt het virus zich minder snel. We vermelden het er voor de zekerheid nog wel even bij: zodra iemand symptomen vertoont is thuisisolatie geboden. En die ene leuke vriendin uit Brabant kun je misschien ook beter even spreken via Skype. En stuur de rest weer eens ouderwets een kaartje! Daar wordt iedereen blij van.

3. Haal de oude apps van stal

Afgelopen woensdag werd bekend dat het coronavirus tot 3 dagen kan overleven op plastic oppervlakken. Rummikuppen met je vrienden en familie is nu dus niet de meest tactische manier om je vrije tijd te spenderen. Gelukkig zijn er legio apps waarmee je spelletjes kunt spelen op afstand. En dat zijn opvallend veel klassiekers. Zo hebben we Wordfeud voor de liefhebbers van Scrabble en Draw Something voor de Pictionary-fans. Luister jij deze dagen onophoudelijk naar de radio? Misschien kun je jouw vrienden en familie dan imponeren met je muziekkennis op Songpop.

4. Ga een blokje om

Denk jij dat sociale onthouding inhoudt dat je bij gebrek aan noodzakelijke afspraken de volle 24 uur in huis moet bivakkeren? Dan hebben we goed nieuws voor je: dit is niet het geval. Het is zelfs goed om af en toe naar buiten te gaan voor een ommetje. Dat zit zo: buiten bewegen is, mits je het niet te intensief en langdurig doet, goed voor je afweer. Bijkomend voordeel is dat je naast je thuiswerkende partner en schatten van kinderen (die je, toegegeven, inmiddels wel achter het behang kunt plakken), ook nog eens een andere levende ziel ziet. Wel anderhalve meter afstand houden en even naar elkaar zwaaien. Of neem de Nieuw-Zeelandse east coast wave over van premier Jacinda Ardern.

Nora van de Water