Close

Isolatietips van een pro

24 maart 2020 03:03 / Coronavirus
Z Zit je al voor de tweede week in je huis en vlieg je zo langzamerhand tegen de muren op? De Canadese astronaut Chris Hadfield heeft wel wat ervaring met lange tijd opgesloten zitten en geeft ons tips.

Of je nou in een villa woont of in een studiootje, lang binnen zitten - en dan met name lang binnen móeten zitten - is voor niemand leuk. De buitenwereld lonkt, een gezellig praatje met iemand die je nog niet kent, gewoon wat over straat slenteren, langdurig daglicht op je bakkes. Maar goed, dat zit er nu dus even niet in, of toch in ieder geval niet zo veel en zo vaak als we allemaal wel zouden willen. 

Iemand die precies weet hoe dat voelt, is astronaut Chris Hadfield met z'n puike snor. Hij bracht in vanaf decemer 2012 maar liefst 144 dagen door in het International Space Station, ruim 20 weken dus. In die tijd verliet hij het ruimtestation een kleine 15 uur voor een ruimtewandeling (die in het Engels overigens een ExtraVerhicular Activity wordt genoemd - een EVA dus).

Wat doe je dan als je je even een tikje claustrofobisch, bang, onproductief of gewoon in het algemeen ontevreden voelt? De strategie die Hadfield voor zichzelf ontwikkelde om met die gevoelens om te gaan, deelt hij in dit filmpje ook met ons thuiszitters die even niet weten wat ze met zichzelf aanmoeten. 

Kort en goed:

1. Begrijp het risico dat je loopt; als je de gevaren kent, kan je er beter mee omgaan.
2. Kies een doel of doelen.
3. Ga na wat je beperkingen zijn.
4. Onderneem actie. 

Zo houd je een gevoel van controle. Zomaar even een fijne tip uit de ruimte voor als je even weinig ruimte ervaart.

Peper Hofstede