Close

Wakker worden met Eva

25 maart 2020 07:03 / Nieuws
H Het CPB waarschuwt voor een recessie, een deal in de Amerikaanse senaat over een gigantisch steunpakket en er is ook nog een klein beetje vrolijk nieuws te melden in de coronacrisis.

Onvermijdelijk

Een economische recessie als gevolg van de coronacrisis is vrijwel zeker onvermijdelijk. Dat zegt Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau in de Telegraaf

Niet heel onverwachts, wel heel vervelend...
Yup. Eerder waarschuwde het CPB al dat de economie minder hard zou groeien dan aanvankelijk berekend en nu stelt het dat beeld nog verder bij. Morgen komt het Planbureau met verschillende scenario's: hoe diep en hoe lang een recessie mogelijk zou kunnen duren, is natuurlijk ook afhankelijk van het verdere verloop van de corona-uitbraak.

En in de Amerikaanse Senaat hebben Democraten en Republikeinen een deal bereikb over een enorm hulppakket ter waarde van 2 biljoen dollar. Daar werd de afgelopen dagen flink over onderhandeld, omdat Democraten vonden dat er te weinig hulp aan particulieren, werkers in de zorg en kleine bedrijven werd geboden, en te veel aan grote bedrijven. Maar daar is nu een akkoord over. President Trump houdt onderwijl vol dat de VS tegen Pasen - dit jaar op 12 april - wel weer 'open' zal kunnen, en dat het coronavirus tegen die tijd onder controle zal zijn.

Speaking of which... hoe staat het ervoor?
Nou, slecht. Het aantal gevallen wereldwijd ging gisteren weer eens door een 100.000-grens heen; de vierde dit keer. 417582 mensen zijn bevestigd besmet, terwijl er 18612 mensen zijn omgekomen. 107247 mensen werden ziek, maar herstelden ook weer. Daar moesten gisteren een droevige 63 doden worden bijgetekend, zodat het totaal nu op 276 staat. Rond 14.00 uur komt het RIVM met de nieuwste cijfers.

Maar nog even terug naar gisteren...
Ja, dat was weer een bewogen dag. De Olympiche Spelen worden tot 2021 uitgesteld, net als de Paralympische Spelen. De centrale eindexamens zijn afgelast en in de supermarkten mag je alleen nog maar avéc karretje je wekelijkse ronde doen. Wel was er veel geklaag over onduidelijke communicatie door het kabinet, want: welke evenementen mogen nou wanneer wel of niet doorgaan? Ook is nog niet duidelijk of de scholen na 6 april weer open zullen gaan. 

En hoe staat het in de rest van de wereld? Op Aruba is het aantal bevestigde gevallen in twee dagen tijd bijna verdubbeld, van 9 naar 17- niet weinig op een inwonertal van 106.000 mensen. India heeft een lockdown aangekondigd, ondanks dat er nog relatief weinig coronagevallen vastgesteld zijn. Nieuw-Zeeland kiest dezelfde route, wat tot een prima advies van de politie leidde - zie het tweetje hierboven. President Bolsonaro van Brazilië pakt het precies tegenovergesteld aan: hij noemt het coronavirus niet meer dan 'een griepje' en vindt het totale onzin dat scholen en horeca in delen van het land gesloten zijn. 

Check ook nog even dit

Is er dan ook nog ander nieuws, buiten de corona-uitbraak? Nauwelijks - behalve dat je misschien vanmiddag even de uitspraak in het kort geding dat Thierry Baudet tegen Buitenhof aanspande in de gaten wil houden. Wordt verwacht rond 14.00 uur. Maar er zijn wel ook wat vrolijke corona-gerelateerde zaken te melden:

Wie is er weer up and running?
Patient zero, de eerste die in ons land besmet raakte met het coronavirus. De 56-jarige man uit Loon op Zand is weer helemaal hersteld, net als zijn vrouw en dochter. 

Wie heeft z'n eigen fanclub?
Net als de mateloos populaire Dr. Fauci in Amerika en onze eigen gebarentolk Irma Sluis, kunnen ook de deskundigen die nu in Canada veel in het nieuws zijn op een grote schare fans rekenen. Neem bijvoorbeeld gezondheidsfunctionaris Bonnie Henry, die eerder deze maand tijdens een persconferentie tegen haar tranen vocht en daarmee een stortvloed aan steunbetuigingen over zich heen kreeg. En nu is er deze ode:

Wie schenkt er (nog eentje in)?
Ryan Reynolds, Aaron Paul en Brian Cranston. De Amerikaanse sterren hebben een eigen drankmerk - Dos Hombres voor Paul en Cranston, Aviation voor Reynolds - en maakten bekend dat ze 30 procent van hun opbrengsten van nu tot 1 mei zullen gebruiken om barpersoneel te helpen dat door de coronacrisis zonder werk zit. Ze roepen andere drankmerken op om mee te doen.

Dit is de dag van

Iedere dag bellen we een jarige Eva-lezer - ook als het feestje vanwege de corona-uitbraak en petit comité en achter gesloten deuren plaatsvindt. Hoe gaat het komende jaar eruit zien? 

25 maart is de dag van Kirsten van Schaik, die vandaag haar 32e verjaardag viert. Het etentje met twaalf vriendinnen gaat natuurlijk niet door, dus dat wordt iets bestellen bij een mooi restaurant voor een feestelijk diner voor twee met haar vriend. “Ook thuis is met z’n allen bij elkaar gaan zitten nu niet gepast”, vindt ze. Naar kantoor gaan, lukt gelukkig wel, omdat ze daar het rijk alleen heeft. “Het is mijn bedrijf. Ik woon erboven en mijn collega’s werken allemaal vanuit huis.” Het zijn ook voor de Regelmeisjes vreemde tijden.

Normaal organiseren ze events en winkelacties en doen ze online marketing. Nu is het toch vooral hun klanten bijstaan om de coronacrisis zo goed mogelijk door te komen. “Zo hebben we voor een strandtent een loyaliteitsactie op poten gezet: klanten krijgen een schelp, zodat ze toch de zee kunnen horen terwijl ze niet naar de strandtent kunnen komen. Als het straks weer open is, kunnen ze de schelp inruilen voor een attentie.” Barre tijden vragen om creatieve oplossingen. En de aard van het werk - regelen, regelen, regelen - blijft voor Kirsten het mooiste wat er is. En toch moet ze, zoals alle ondernemers, haar doelen voor het komende jaar flink bijstellen.

“Mijn focus lag eerst bij een betere balans vinden tussen werk en privé. Maar nu het ernaar uitziet dat de coronacrisis nog wel even aanhoudt, zijn mijn doelen verschoven. Gezond zijn blijft natuurlijk het allerbelangrijkst, voor iedereen. Maar ik wil vooral ook zakelijk het hoofd boven water houden. Ik lig er niet wakker van. Tenminste: ik denk niet meer dan mensen die in loondienst zijn. Als je een eigen bedrijf begint, weet je dat het risico erbij hoort – hoewel dit, dat alles compleet plat ligt, geen scenario is waar je rekening mee houdt. Ik ben dus echt heel dankbaar voor een overheid die ondernemers zo tegemoet komt. Ik wil goed voor m’n werknemers zorgen natuurlijk en het ziet ernaar uit dat ik hen gewoon kan doorbetalen.” Met een beetje hulp, komt het vast allemaal goed: ze is natuurlijk niet voor niets een Regelmeisje.