Close

DENK-fractievoorzitter Azarkan vreest voor voortbestaan van de partij

15 april 2020 08:04 / Nieuws
Farid Azarkan van DENK.
Farid Azarkan van DENK.
D DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan denkt dat zijn partij uiteen zal vallen als er niks verandert. Door een hoogoplopend conflict is er volgens hem nog maar één oplossing: dat het bestuur opstapt

Als er niks verandert zal DENK op een 'ramkoers' richting de ledenvergadering van 6 juni afgaan, zei fractievoorzitter Farid Azarkan bij Jinek. "Vervolgens valt die partij in stukken uiteen. En ik wil dat echt voorkomen."

Binnen DENK is er al langere tijd een machtsstrijd gaande tussen de twee mannen die de partij in 2014 oprichtten: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Een aantal weken geleden legde Kuzu zijn functie als fractievoorzitter neer, toen noemde hij de impact op zijn persoonlijke leven als reden.

Later kwam naar buiten dat een buitenechtelijke relatie en een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag uit 2018 de oorzaak waren. Öztürk zou deze affaire hebben gebruikt om Kuzu onder druk te zetten om zijn functie neer te leggen. Kuzu beschuldigde daarom zijn fractiegenoot Öztürk van 'broedermoord' en 'chantage'. Ook sprak hij van 'politiek lynchen'.

Farid Azarkan, die inmiddels het fractievoorzitterschap van Kuzu heeft overgenomen, zei bij Jinek dat in 2018 gesproken is over de affaire. Toen heeft Kuzu korte tijd zijn taken neergelegd een aangegeven dat hij zijn gedrag zou veranderen. Volgens Azarkan was het hiermee klaar.

'Voorbestaan staat op het spel'

Inmiddels is de partij twee jaar verder en moeten ze vooruit, zegt hij. "Ik zie een partij die dermate in de problemen zit dat het voorbestaan op het spel staat. Ik kan elke keer in de spiegel terugkijken, maar daarmee los ik dit niet op."

De enige oplossing die Azarkan ziet is dat het bestuur van DENK opstapt. "Dan kunnen we met elkaar aan de slag om de situatie te verbeteren. Ik constateer dat de heer Öztürk de sleutel in handen heeft."

RTL Nieuws