Close

Blij in mei april! Naar het Musée d'Orsay of het Guggenheim

20 april 2020 02:04 / Even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere dag in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag laven we ons aan het mooiste uit musea van over de hele wereld.

We begonnen deze serie op 1 april met al het leuks dat musea in Nederland allemaal virtueel bieden. Daar is genoeg om je wekenlang mee te vermaken, maar het plezier van kunst en wetenschap laat zich nu eenmaal niet inperken door landsgrenzen. En omdat een bezoekje aan Tate Modern, het Uffizi of het Smithsonian nu even niet tot de mogelijkheden behoort, zijn ze allemaal als een malle leuke manieren aan het verzinnen om hun collecties onder de aandacht te brengen en het contact met hun publiek te houden. Kijk maar naar deze vijf: 

The Royal Academy

De gerenommeerde Royal Academy heeft heel wat moois in huis, zowel aan vaste collecties als tijdelijke exposities. Neem bijvoorbeeld de virtuele tour van het werk van Picasso op en met papier. Duurt wel 40 minuten, dus als je liever even wat te snacken hebt in plaats van een copieuze maaltijd, is dit filmpje van een minuut over Paul Gauguin misschien meer naar je zin. En ze hebben ook allerlei grappige overzichtjes, zoals hun favoriete werken met een hond, allerlei artikelen van en over kunstenaars en een gids voor hoe je zelf een artistiek familieportret maakt. En dan is er nog hun Twitteraccount waar je iedere dag mee kan doen aan de #RAdailydoodle (zin om een dorstige fret of een dikke vogel te tekenen? Je bent de enige niet!) en ze zich prima kunnen inleven in hun publiek:

Het Guggenheim museum in Bilbao

Even drie keer slikken dat je niet zelf door dit indrukwekkende gebouw van architect Frank Gehry kan wandelen, maar zodra je je daaroverheen hebt gezet, is het ook online hier prima toeven. Ze hebben uitgebreide beschrijvingen van en verhalen over hun kunstwerken, maar ook hele leuke filmpjes waarvan sommigen ook in het Engels zijn. Neem bijvoorbeeld de toelichting bij One hundred and fifty multicolored Marilyns van Andy Warhol of het verhaal over hoe de enorme stalen beeldhouwwerken van Richard Serra in het museum terecht zijn gekomen. En vooruit, het filmpje over het gebouw is ook mooi (hoewel je een live bezoekje nog steeds op je verlanglijstje moet houden, voor als het weer kan).

Musée d'Orsay

Vous êtes francophile? Dan zit je hier natuurlijk goed. Met Google wandel je door het bijzondere gebouw - met z'n glazen dak van 138 meter lang - langs schilderijen van voornamelijk Franse kunstenaars. Waar je wandelt zie je onderin je scherm afbeeldingen van de schilderijen die je passeert en als je daarop klikt, kan je er van alles over lezen. En als je een beetje draaierig wordt van al dat virtuele struinen (wij belanden nogal eens op het plafond) kan je ook gewoon de schilderijen 'los' bekijken. Een echte bonus is de slideshow met een overzicht van hoe het gebouw van station tot museum werd verbouwd. Ze hebben ook een heel leuk (Engels ondertiteld) YouTube-kanaal waar hedendaagse creatievelingen - van dansers tot filosofen - vertellen over hun favoriete kunstwerk uit het museum. Zie hier bijvoorbeeld modeontwerpster agnès b.:

The Smithsonian

Ben je niet zo van de kunst of wil je gewoon eens wat anders? Bij The Smithsonian raak je nooit uitgekeken. Letterlijk. Het instituut beslaat 19 musea, 21 bibliotheken, een dierentuin, 9 onderzoekscentra en nog eens 200 gelieerde organisaties, in zo'n beetje elke staat van Amerika. Het wordt ook wel de zolder van de natie genoemd, door de schier oneindige hoeveelheid dingen die je er te vinden zijn. Op dezelfde manier als door het Musée d'Orsay kan je ook met Google door the National Museum of Natural History wandelen en wat een rijkdom valt daar te ontdekken! Van sterrenstof tot fossiel, van opgezette dieren tot gebruikvoorwerpen van onze voorouders, het is eigenlijk onmogelijk om hier níet iets nieuws te leren. Ook heel leuk om met je kinderen te doen (als je maar wel een beetje voor ze vertaalt). 

Frida Kahlo Museum

Voor weer eens wat heel anders dan die beroemde kolossen van musea, reis je virtueel af naar Mexico City, waar je kan dwalen door de vertrekken waar kunstenaar Frida Kahlo ooit woonde en werkte. Zie haar gele keukentafel, haar kleurrijke jurken, de muren vol met kunst, de zonovergoten tuin. Een speciale exhibitie is gewijd aan de meer dan 300 kledingstukken en andere persoonlijke bezittingen die pas in 2004 in een aparte ruimte gevonden werden. Bijvoorbeeld de vele corsetten die haar bij haar handicap moesten helpen, maar ook brieven, sieraden en prachtige traditionele jurken: ze vertellen ons over wie Kahlo was en hoe ze in het leven stond. Verwacht een explosie aan kleur. 

Peper Hofstede

LEES MEER OVER