Close

500% vrouwelijker worden? Deze mannen leggen wel even uit hoe!

22 april 2020 11:04 / opmerkelijk
“The mansplaining event of the century” klinkt als een geinige omschrijving van de werkgroep van je studie bedrijfskunde of de vrijmibo met je collega’s van IT. Dus we waren was toch een beetje verbaasd dat dit de bloedserieuze ondertitel blijkt te zijn van een conferentie, gericht op vrouwen die hun eigen vrouwelijkheid willen ‘verbeteren’. Redacteur Eelke van de Weerd duikt er even in.

Zelfverbeteringscursussen zijn niks nieuws. Voor een paar honderd euro leren hoe je je sociale skills inzet, hoe je beter wordt in daten of hoe je je carrière een zetje geeft: je kunt je voor van alles inschrijven. Felgekleurd shirt met inspirerende quote en één kopje koffie inbegrepen.  

Een tikkie exclusiever is er natuurlijk ook. Voor bijna alles is er een coach te vinden, die jou persoonlijk door je problemen loodst. Maar dat dat ook geldt voor mijn vrouwelijkheid? Daar had ik nog niet eerder over nagedacht.

Make Women Great Again

Maar het blijkt zo te zijn. Ik stuitte op dit artikel over de 22Convention. Journalist Gillian Sisley windt er geen doekjes om en brandt de conventie volledig af. Is het echt zo erg? Even checken.  

“Make women great again” is de kop van de website. Een duidelijk doel voor zo’n conventie, helder geformuleerd ook, dat moet ik ze nageven. Wat me ook snel duidelijk wordt: het is een conventie voor vrouwen – wel alleen ‘natural born’ vrouwen alstublieft - door mannen.

'The most pro-women event on planet earth'

De tone of voice komt bekend voor. Op Trumpiaanse wijze presenteren ze zichzelf en het programma. Krachttermen, procenten (en dan vooral: 100% alles), harde tegenstellingen en gigantische beloftes over zelfverbetering. Je maakt het allemaal mee, op “the most pro-women event on planet earth.” Dat belooft wat. Wie zit hierachter?

De 22Convention is een soort van bijzonder variant van de reguliere 21Convention. Bijzonder, omdat het team zich normaliter alleen op mannen richt. Bij de gebruikelijke conventies leren mannen hoe ‘man’ te zijn: hoe ze fit en sterk worden, hoe ze vrouwen versieren, waarom verliefdheid slecht is, en hoe te daten. Het is erg heteronormatief, en niet per se vrouwvriendelijk. Het brein achter dit alles is Anthony Dream Johnson. Die naam klonk, voor mij dan, onbekend, maar hij is een pleitbezorger van het ‘vernietigen’ van het feminisme, aldus hemzelf, en draagt daarom dat rode petje met Make Women Great Again erop. 

De roze KKK 

Het feminisme vernietigen lijkt me nogal contraproductief als je iets voor vrouwen wil betekenen, maar dat ziet Johnson anders. Hij omschrijft de women’s march als ‘the pink KKK’, de vrouwen die eraan meedoen als ‘fucking supremacist’. Want de vrouwen dragen tijdens het protest roze ‘pussyhats’ en dat is net zo iets als witte gezichtsbedekkende kappen, aldus Johnson. En als je de tekst “The future is female” zou veranderen naar “The future is white”, dan zouden mensen heel kwaad worden, denkt hij. Dat denk ik ook. Volgens Johnson betekent dit dat vrouwen niet mogen demonstreren voor gelijke behandeling en tegen seksisme, want dat is precies hetzelfde. Hij komt hier later nog van terug, trouwens: de vrouwenbeweging is eigenlijk nóg erger dan de KKK. Dat is pas echt erg. 

'Raise your feminity by 500%'

En toch kun je hier als vrouw iets gaan leren, schreeuwt de website, namelijk: hoe je een vrouw wordt. Maar dan voor echie. Een stukje scrollen voorbij aankondigingen en media-optredens brengt ons naar de kern van de zaak. Deze conventie is er om de vrouw te redden: “No longer will you have to give in to toxic bullying feminist dogma and go against your ancient, biological nature as a woman, the men have arrived to help.”  

Dat klinkt… een beetje eng? Wat gaan ze doen, deze mannen? Wat de activiteiten precies zijn blijft onduidelijk, maar het wordt groots. “Raise your feminity by 500%” staat er. Veelbelovend, of zorgwekkend? Als ik het me probeer te visualiseren zie ik een soort uit elkaar barstende eierstokken voor me. Of is dat seksistisch? Ik kan me er oprecht niks bij voorstellen verder. Wat is vrouwelijkheid eigenlijk? En hoe kom ik vijf levels verder? 

Get pregnant and have unlimited babies

Nou, ook het antwoord daarop kun je vinden op deze roze gekleurde pagina. Naast stockfotos van gelukzalige vrouwen met bloemen, vrouwen met kinderen en roze wolken zetten de mannen uiteen wat je van ze kan leren. De uitstraling is rustgevend, maar alleen als je de begeleidende tekst niet leest. 

Naast deze poezelige plaatjes staan teksten als “being sick and obese is not beautiful” en dat sporten en gezond leven goed voor je is. Omdat je je natuurlijk klaar aan het maken bent voor voortplanting! Daarvoor moet je wel een beetje fit zijn. Ook kunnen ze je leren hoe je een man vindt en een relatie onderhoudt (handig, voor dat voortplanten), en hoe je het goede voorbeeld moet geven aan je hypothetische toekomstige dochters. 

Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om te doen is. Baby’s, en veel ook! Oneindig veel zelfs! Dat sluit dan wel weer aan bij mijn visualisering van die uit elkaar barstende eierstokken. Lees mee: “Our speakers will teach you the skills to get wifed up, knocked up, and have as many babies as your heart desires with the time and fertility you have left, and how to bounce back to amazing health and wellness without extreme diets or stress. The clock is ticking and your babies are soon to be kicking!” 

Ik kan niet wachten. Deze grap kost overigens 1100 dollar, als je er snel bij bent. Over acht dagen gaat de prijs omhoog, zegt een aftelklok op de homepage. Als je een vriendin meeneemt, mag zij gratis, dat dan wel weer. Maar je kunt je zo’n beetje overal gratis iets uit laten leggen door een man die ergens weinig verstand van heeft. Waarom helemaal afreizen naar zo’n conventie? 

En ja ja, we weten het, #notallmen. Veel mannen zijn leuk en hebben humor en zelfinzicht. En weten dat vrouwen zelfstandige, nadenkende wezens zijn, dat soort dingetjes. Deze vriendelijke jongeman bijvoorbeeld. Hij doet een uitstekende close reading van de website van 22Convention:

Eelke Bo van de Weerd