Close

Blij in mei april! Dansend het weekend in

24 april 2020 02:04 / Inspiratie
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere dag in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Met vandaag: 5 x dansers die in het quarantainetijd net wat anders aanpakken.

Juist als bewegingsvrijheid schaars is, kan je er zo enorm naar verlangen. En dat geldt misschien wel extra voor dansers, die bij uitstek vrijheid vinden in beweging. Maar, zo blijkt, die nieuwe kaders - thuis blijven, afstand houden, beperkt contact - vormen ook een bron van inspiratie. Je hebt geen podium nodig om te stralen.

1. Ballet de l'Opéra de Paris

Een eerbetoon aan de zorgmedewerkers, zo noemen de dansers van het ballet van de Nationale Opera in Parijs dit filmpje. Je hebt vast al wel compilaties gezien van mensen die samen-op-afstand muziek maken of zingen, maar dansen gaat ook uitzonderlijk goed, zo blijkt maar weer. Zo collectief individueel, in huispak of juist vol kostuum, met familie of alleen, ontstaat er een bijzondere choreografie. Je voelt het gebrek aan ruimte: keukenblokken die in de weg staan, balkonballustrades die een sprong verhinderen, kinderen die aandacht vragen. Maar dat maakt het dansen er klaarblijkelijk niks minder leuk op:

2. Nederlands Dans Theater

Hetzelfde concept, maar dan een stukje moderner. Ook de dansers van het NDT maken samen-apart een #quarantinecreation. Leuke bijkomstigheid is al die kijkjes die je krijgt in de keukens, woonkamers en tuinen van de dansers: rommelig of juist extreem kaal, overal planten, onbegrijpelijk behang. Het filmpje is zo geëdit dat alle bewegingen in elkaar overvloeien, wat een gevoel van verbondenheid geeft. 

3. Robbie Fairchild

Je kan je dansgeluk niet op op het Instagram-account van Robbie Fairchild, acteur en Broadway-ster. Samen met zijn huisgenoot Chris Jarosz, zelf ook danser en choreograaf, klimmen ze regelmatig het dak op voor een fantastische choreografie, allebei in hun eigen stijl. Beide mannen hebben die bijzondere kwaliteit waarbij ze iets tamelijk lastigs er heel makkelijk en ontspannen uit laten zien.

4. Francesca Hayward

De prima ballerina van het Royal Ballet in Londen heeft met Robbie Fairchild gemeen dat ze allebei in de verfilming van de musical Cats speelden (geen onverdeeld succes, maar dat terzijde). Eigenlijk zou ze begin april debuteren in het Zwanenmeer, maar dat ging mooi niet door. Geen probleem, dansen blijft heerlijk, getuige de gelukzalige gezichten van 'Frankie' en haar danspartner Cesar Corrales. 

5. Biscuit ballerina

Normaal is Shelby Williams solist bij het Opera Ballet Vlaanderen en op haar Insta-account Shelbygrooves kan je (bij gebrek aan theater) zien hoe fantastisch ze kan dansen. Maar nog leuker is haar alter ego Biscuit Ballerina. De danswereld is er een die draait om perfectie en waar ogenschijnlijk weinig ruimte is voor gekkigheid en foutjes. Niet als het aan Biscuit Ballerina ligt. Ze geeft (nu vanuit haar woonkamer) demonstraties in slecht dansen en post hilarische filmpjes van lompe moves en schijnbaar oneindige valpartijen. 

Peper Hofstede

LEES MEER OVER