Close

Wakker worden met Eva

20 mei 2020 08:05 / Nieuws
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
D De werkloosheid in ons land is weer enorm gestegen, in Canada wordt voor het eerst iemand beschuldigd van 'incel terrorism' en in de Ikea in Turijn werd het een tikje te druk.

Nóg ongekender

De werkloosheid in ons land is afgelopen maand flink gestegen - zelfs nog meer dan verwacht. 

Wat zijn de nieuwste cijfers?
In april kregen 74.000 mensen een ww-uitkering, tegenover 38.000 in maart, en toen was er al sprake van een 'ongekende stijging'. Dat zijn er nu dus bijna twee keer zoveel. "Zo’n grote stijging van de ene op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV tegen RTL Nieuws. "Het aantal uitkeringen is afgelopen maand met een zesde toegenomen."

Auw...
Ja, zeg dat wel. En die pijn wordt vooral gevoeld door jongeren tussen de 15 en de 25. Zij hebben het vaakst een flexcontract en worden dus ook als eerste eruit gezet in barre tijden. Bovendien werken ze vaak in de sectoren die hard geraakt zijn door de crisis: de horeca, de uitzendbranche en de cultuursector. 

En de andere sectoren?
Daar is het ook geen pretje. Naast deze drie, werden ook in de detailhandel en de schoonmaakbranche veel mensen ontslagen, en zelfs in de branches waar je het niet direct zou verwachten, zoals vervoer en logistiek en bij de overheid, steeg het aantal ww-aanvragen. Wel denkt het UWV dat de NOW-regeling van de overheid de pijn flink heeft verzacht: in die noodmaatregel was een van de voorwaarden dat personeel werd behouden.

Is dat nog steeds zo?
Nee. Vandaag maakt het kabinet bekend hoe het tweede steunpakket er de komende maanden uit gaat zien. Daarvan is al bekend dat de ontslagboete verdwijnt. Mogelijk vallen de komende tijd dus nog veel meer ontslagen. 

 

'Incel terrorism'

In Canada wordt een 17-jarige jongen verdacht van 'incel terrorism'. Het is de eerste keer dat vrouwenhaat en een gebrek aan seks als terroristisch motief wordt gezien.

Wat is er gebeurd?
De vermeende dader - die niet bij naam wordt genoemd omdat hij minderjarig is - stak op 24 februari een vrouw dood in een erotische massagesalon, de 24-jarige Ashley Noell Arzaga, in het Canadese North York. En hij verwondde nog een andere vrouw en een man. Hij werd al verdacht van moord en poging tot moord, maar nu is daar dus de verdenking van terrorisme bijgekomen. 

Waarom is dat?
In hun onderzoek stuitten rechercheurs op bewijs dat de jongen een zogeheten 'involuntarily celibate' is, een incel dus: dat zijn mannen die vrouwen de schuld geven van (onder meer) hun seksuele frustraties en elkaar in sommige gevallen online tot geweld aansporen. Wat dat bewijs precies is, is nog niet bekend gemaakt. 

Dat klinkt vaag bekend...
Klopt. Het is niet de eerste keer dat een incel een aanslag pleegt. In 2018 reed Alek Minassian met een busje in op een groep voetgangers en doodde tien mensen, in Toronto (daarvan is de foto boven dit artikel). En ook daar was vrouwenhaat een belangrijk motief: hij schreef op Facebook dat hij een 'incel rebellion' wilde ontketenen. Hij werd geïnspireerd door Elliot Rodger, die in 2014 bij een aanslag zes mensen doodschoot en -stak en daarvoor ook seksuele frustratie als motief noemde. 

Wat is er nu nieuw?
Voor het eerst is er een officiële verdenking van 'incel terrorism' en wordt de incel-cultuur dus ook juridisch als geweldadige ideologie bestempeld. "Terrorism comes in many forms and it's important to note that it is not restricted to any particular group, religion or ideology," zegt een woordvoerder van de politie in The Toronto Star.

Check ook nog even dit

Wie is er waarschijnljk met het coronavirus besmet door een dier?
Een medewerker van een nertsenbedrijf. Het virus dat bij hem werd aangetroffen had overeenkomsten met het virus bij de nertsen werd gevonden. Het is daarmee waarschijnlijk de eerst bekende keer in ons land dat het coronavirus van dier op mens wordt overgegeven. Nertsen kunnen het virus ook met zich meedragen zonder dat ze ziekteverschijnselen vertonen.

Wie mag er binnenkort bij oma op bezoek?
Iets meer mensen dan nu. Gisteren kondigde premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een hele rits aan nieuwe versoepelingen aan. Zo gaan de middelbare scholen weer open, mogen basisschoolleerlingen per half juni weer de hele week naar school en kunnen we weer beperkt naar het museum of de bioscoop. De proef waarbij bij 25 verpleeghuizen bewoners steeds één bezoeker mochten bezoeken wordt per aanstaande maandag uitgebreid naar meer locaties en als dat goed gaat worden de maatregelen per 15 juni verder versoepeld. Een volledig overzicht lees je hier.

Overigens was niet iedereen in staat zich nog op de tweede helft van de persconferentie te concentreren, want: waar was Irma?! 

Wie vond het toch een tikkie te druk?
Medewerkers van de Ikea in Turijn. Daar kwamen op de eerste dag dat de winkel weer openging 15.000 mensen opdagen, terwijl ze rekening hadden gehouden met zo'n 1500 bezoekers. Kennelijk was de behoefte aan Billy's en Kiviks na maandenlange onthouding simpelweg te groot. De werknemers eisen nu betere maatregelen om de bezoekersstroom in toom te houden, anders gaan ze staken. 

Wil je iedere doordeweekse ochtend Wakker worden met Eva? Als je hieronder op de tag klikt en daarna op volgen, krijg je een seintje zodra de nieuwe editie online staat.