Close

Wakker worden met Eva

22 mei 2020 08:05 / Nieuws
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
G Gesprekken van de onderwijsinspectie werden afgeluisterd, 600 medewerkers van een slachtbedrijf moeten in thuisquarantaine en in Wageningen gaan katten blootgesteld worden aan het coronavirus.

Afgeluisterd

Bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam zijn vertrouwelijke gesprekken van onderwijsinspecteurs afgeluisterd, schrijft NRC.

Dat klinkt heftig. Wat is er precies gebeurd?
Vier bronnen rondom de school bevestigen dat de ruimte waar de inspecteurs gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met medewerkers van de school meerdere malen werd afgetapt. Er zat afluisterapparatuur verstopt in het systeemplafond. 

Waar gingen die gesprekken over?
Volgens de AIVD zou de Amsterdamse school extremistisch islamitisch gedachtegoed verspreiden, en dat kwam de Onderwijsinspectie onderzoeken. Ze schreven een kritisch rapport over het bestuur, dat zou flirten met 'omstreden contacten'. Maar de inspectie vond geen aanwijzingen dat de school streeft naar salafistisch onderwijs, zoals de AIVD vreesde. Wel zou het schoolbestuur financieel wanbeheer voeren en zou het burgerschapsonderwijs niet in orde zijn. Aan dat rapport gingen natuurlijk gevoelige gesprekken vooraf - en die werden dus afgeluisterd.

Wat zegt de school zelf over de opnames?
De directeur, Soner Atasoy, zegt dat hij de opnames wel heeft gehoord, maar dat hij niet zelf de afluisterapparatuur heeft geplaatst. Hem zou anoniem een usb-stick met de gesprekken zijn toegespeeld. Maar volgens de bronnen van de krant zou Atasoy wel degelijk zelf de opnames hebben gemaakt en gebruikte die ook om uit te zoeken waar het onderzoek zich precies op richtte. Zo zou hij de inspectie steeds een stap voor zijn gebleven. Eerder deze week schreef NRC al dat er intern weerstand is tegen de directeur, die te autoritair zou zijn.

Slachtquarantaine

600 medewerkers van een slachthuis in Groenlo moeten allemaal twee weken in thuisquarantaine.

Wat is er aan de hand daar?
Een grote corona-uitbraak. Er werden 350 werknemers van het bedrijf getest en 45 van hen bleken met het virus besmet. Een echte brandhaard dus. Morgen worden de overige medewerkers getest.

Wat is dat toch met die slachthuizen?
Dit bedrijf is zeker niet het eerste vleesbedrijf waar het virus zich als een razende verspreid. In onder meer Duitsland, Frankrijk en Australië moesten slachthuizen sluiten omdat er op grote schaal besmettingen werden geconstateerd. In Amerika was een slachthuis zelfs de grootste hot spot met ruim 500 besmettingen bij één bedrijf.

Waarom juist daar?
Omdat veel van de medewerkers arbeidsmigranten zijn, die niet alleen dicht op elkaar werken, maar ook dicht op elkaar wonen, vaak met meerdere mensen op een kamer. En ze worden dan allemaal samen in busjes naar het werk gebracht. Bovendien zouden ook zieke mensen door hun voormannen gedwongen worden door te werken, zo schrijft de Volkskrant over de uitbraak bij een Nederlands bedrijf in Duitsland. D66 en de Partij voor de Dieren riepen deze week in het programma Nieuwsuur op om maatregelen te nemen.

Check ook nog even dit

Wie ging er gisteren lekker op uit?
Nagenoeg iedereen. De vrije dag en het prachtige weer bleken een te grote verleiding voor veel mensen om thuis te blijven en dus was het topdrukte in parken, op stranden en bij winkelcentra. De politie en handhavers grepen op meerdere plekken in. Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat mensen lekker naar buiten willen bij mooi weer, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, maar allemaal hutjemutje op elkaar gaan zitten is nog steeds niet de bedoeling. De raad beraamt zich daarom op andere manieren om op warme dagen de massa's aan beetje uiteen te houden, zoals het afsluiten van toegangswegen of recreatiegebieden.

Wie laat zich maar lastig vinden?
Zo'n 500 basisschoolleerlingen. Aan het begin van de crisis, toen de scholen sloten, waren er ruim 5000 kinderen spoorloos, het merendeel daarvan is inmiddels weer op de radar. Maar ook nu de scholen zoetjesaan weer opgestart zijn, blijken niet alle leerlingen te zijn teruggekomen. Dat blijkt uit een peiling onder schoolleiders. In veel gevallen komen de onvindbare kinderen uit één gezin, soms uit vluchtelingengezinnen die in 'normale tijden' ook weleens verdwijnen. Het komt voor dat kinderen van arbeidsmigranten met het hele gezin zijn teruggegaan naar het land van herkomst, toen dat nog kon.

Wie gaat er bewust aan het coronavirus blootgesteld worden?
Vijf katten. De universiteit in Wageningen gaat onderzoek doen naar besmetting bij de huisdieren. Het virus wordt via de lucht verspreid en de onderzoekers denken niet dat de katten eraan zullen overlijden, of zelfs maar ziek zullen worden. Er wordt onder meer gekeken of katten en mensen het op elkaar kunnen overdragen.Naast de vijf proefkatten worden ook tientallen huisdieren onderzocht van mensen die het virus opliepen.