Close

Nertsenfokkerijen kunnen gevaar vormen als coronabesmetting niet uitdooft

25 mei 2020 06:05 / Nieuws
RIVM-baas Jaap van Dissel.
RIVM-baas Jaap van Dissel.
D De coronabesmettingen in nertsenfokkerijen kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid als die niet snel uitdoven. Eind deze week moet worden vastgesteld of de besmettingen in bijvoorbeeld aantal en heftigheid op hun retour zijn. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe groot het risico is dat ze weer oplaaien. In het laatste geval lijkt ruiming van de dieren niet te voorkomen.

Dit bleek vandaag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. RIVM-directeur Jaap van Dissel en de Utrechtse hoogleraar diergeneeskunde Arjen Stegeman maakten duidelijk dat er een ongewenst 'reservoir' (besmettingshaard) kan ontstaan van corona onder dieren.

Wereldprimeur

Dat is vooral een probleem als het coronavirus onder mensen op zijn retour is. Dan zouden er nog wel besmettingshaarden onder dieren kunnen blijven bestaan. De vraag is of de volksgezondheid dan in het geding is, zeker nu bekend is geworden dat in twee gevallen het virus van nerts op mens is overgegaan.

Vandaag werd duidelijk dat er op een nertsenfokkerij in Brabant sprake is van een tweede geval van besmetting van een mens door een nerts met het coronavirus. Vorige week had Nederland al een wereldprimeur met de eerste besmetting ooit, die wetenschappelijk is vastgesteld.

Op dit moment worden alle nertsenfokkerijen in Nederland gescreend. Volgens hoogleraar Stegeman is de kans op besmetting door dieren vooralsnog niet heel erg groot. ''We gaan er van uit dat dieren een ondergeschikte rol spelen in de verspreiding van het virus. Er zijn tot nu toe heel weinig besmettingen bekend'', zei hij na afloop van de briefing.

'Op mensen overslaan'

Maar hij vindt wel dat meer onderzoek nodig is. ''We moeten voorkomen dat aan het eind van de epidemie, als mensen elkaar niet meer onderling besmetten, een reservoir is ontstaan onder dieren en dat door zo'n reservoir het virus weer op mensen kan overslaan''. 

Stegeman is niet ongerust. Hij vindt dat de onderzoekers alles goed in kaart hebben. 

Veel Kamerleden maken zich wel zorgen. Een aantal van hen wilde weten of er niet te lang wordt onderzocht en of het niet beter is om besmette bedrijven te ruimen en de nertsenhouderij in Nederland versneld af te bouwen. In 2013 is besloten dat alle nertsenfokkerijen dicht moeten. Op 1 januari 2024 moeten ze allemaal gesloten zijn.

Voortwoekeren

De deskundigen wilden op de vraag wat er moet gebeuren met besmette bedrijven geen antwoord geven. Zij gaven duidelijk aan dat het aan de politiek is om besluiten te nemen. 

Het ministerie van Landbouw sluit niet uit dat eind deze week wordt besloten dat de besmette bedrijven moeten worden geruimd als dan uit onderzoek blijkt dat het virus blijft voortwoekeren.

Besmetting op katten en honden

De experts spraken ook over besmettingen op katten en honden. Tot nu toe zijn er in ons land enkele katten besmet met corona. De katten hebben het virus zover bekend van mensen gekregen. 

De experts maken zich nog altijd weinig zorgen over de besmetting van katten op mensen: "De hoeveelheid besmette katten is nog heel beperkt. Zeker als je bedenkt dat er ruim 2,3 miljoen katten in ons land wonen", zegt Stegeman.

Maar ook hiervoor geldt dat meer onderzoek nodig is. 

RTL Nieuws / Ron Kragten