Close

Wakker worden met Eva

29 mei 2020 08:05 / Nieuws
E Een woedende menigte heeft een politiebureau in Minneapolis bestormd, GGZ-instellingen kunnen hun langdurige patiënten het best opnieuw onderzoeken en in Australië is een seksfantasie behoorlijk verkeerd uitgepakt.

Woede-uitbarsting

In Minneapolis zijn demonstranten een politiebureau binnengedrongen en hebben daar de boel in de fik gezet. 

Met de politie er nog in?
Nee, die waren al naar een andere locatie vertrokken. Het is de derde nacht op rij dat er hevige protesten zijn in Minneapolis, naast een groot aantal vreedzame demonstraties. De gouverneur van de de staat Minnesota heeft de nationale garde ingezet om de protesten in toom te houden. De demonstranten gooien met stenen, plunderen winkels en hebben dus een politiebureau bestormd.

Waarom zijn ze zo boos?
Om de dood van Georg Floyd, een zwarte, onbewapende man, die gehandboeid op de grond lag, terwijl een blanke agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte en hem daarmee doodde. De vier agenten die bij het geweld betrokken waren, zijn ontslagen. Maar de demonstranten, die niet alleen in Minneapolis, waar het gebeurde, maar door heel Amerika de straat opgaan, willen meer.

Waar vragen ze om?
Ze willen dat de agent die Floyd doodde, wordt gearresteerd. Maar bovenal eisen ze een einde aan onevenredig zwaar politiegeweld tegen zwarte burgers. De dood van Floyd staat niet op zichzelf, met name zwarte mannen hebben een aanzienlijk hogere kans om door politiegeweld om het leven te komen dan bijvoorbeeld blanke mannen of mannen van Aziatische afkomst. De burgemeester van Minneapolis, Jacob Frey, noemde het de protesten in zijn stad het resultaat van "woede en verdriet die in onze zwarte gemeenschap zijn ingesleten - niet alleen om vijf minuten van verschrikking, maar om 400 jaar."

Verkeerde diagnose 

De helft van de patiënten met een ernstige psychische aandoening is verkeerd gediagnosticeerd, schrijft het dagblad Trouw op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Gelderse zorginstelling GGNet.

Hoe zag dat onderzoek eruit?
Een kleine honderd langdurige patiënten werden opnieuw uitgebreid onder de loep genomen: onder meer hun lichamelijke conditie, sociale contacten, veerkracht en natuurlijk psychische gesteldheid. Daaruit bleek dat bij 49 van hen de aanvankelijke diagnose verouderd, onvolledig of verkeerd bleek. En dat heeft veel gevolgen voor de kwaliteit van leven van de patiënten. 

Waarom is dat?
Bij twee derde van de onderzochte patiënten werd de behandeling aangepast aan het nieuwe ziektebeeld en kon ook de hoeveelheid medicijnen drastisch worden afgebouwd. Vier op de tien patiënten konden de instelling verlaten en in een beschermde woonomgeving of zelfs, als dan niet begeleid, op zichzelf gaan wonen. Of dat ook echt bijdraagt aan hun gezondheid en geluk, wordt op een later moment onderzocht. 

Komt dit ook in andere instellingen voor?
Dat is niet zeker, maar de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie raadt alle instellingen aan om hun langdurige patiënten die maar niet beter worden opnieuw te onderzoeken, en bij die onderzoeken ook naar bijvoorbeeld trauma's en verslavingen te kijken en de lichamelijke conditie tegen het licht te houden. Het hele artikel in Trouw lees je hier

Check ook nog even dit

Wie wil sociale media aan banden laten leggen?
President Donald Trump. Die heeft een decreet getekend waarmee hij de Amerikaanse overheid verplicht te onderzoeken of die techgiganten als Twitter en Google nieuwe regels kan opleggen. De bedrijven hebben nu een status aparte, waarbij ze niet verantwoordelijk zijn voor wat er op hun platformen gepubliceerd wordt (zoals een krant dat bijvoorbeeld wel is), maar ook geen neutraal doorgeefluik zijn, in die zin dat ze wel modereren en algoritmes bepalen. Trump wil sociale media aansprakelijk maken voor de inhoud die ze publiceren, omdat hij ze vooringenomen (tegen hem) vindt. 

Wie moet er noodgedwongen tijdelijk de deuren sluiten?
Het vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat in Helmond. Meerdere medewerkers blijken besmet het coronavirus, de veiligheidsregio vreest voor een brandhaard. De mensen die positief hebben getest, moeten samen met hun huisgenoten in quarantaine in een hotel. Het is niet de eerste keer dat een slachterij een corona-uitbraak heeft: afgelopen weekend moest Vion in Groenlo nog dicht om die reden. Volgens de vakbonden heeft dat te maken met het verdienmodel van de slachthuizen: arbeidsmigranten werken én leven er dicht op elkaar. 

Wie zet z'n strijd tegen de spaarbelasting voort?
De Bond voor Belastingbetalers. Die vinden het oneerlijk dat de belasting die je over vermogen betaalt veel hoger ligt dan de rente die je ervoor krijgt. En dat vindt ook de Hoge Raad, die het in een eerdere uitspraak zei dat dat eigenlijk op diefstal neerkomt. In 2017 paste het kabinet de belastingheffing al aan, maar dat vindt de BvB niet voldoende en nu bereiden ze dus een nieuwe rechtszaak voor tegen de spaarbelasting over de jaren 2017, 2018 en 2019, zo schrijft het AD. Ze roepen iedereen die vermogensrendementsheffing betaalt op om zich bij de zaak aan te sluiten.

Wie houdt er vreemde seksfantasieën op na?
Een man in Australië. Hij betaalde twee mannen om zijn huis binnen te dringen, hem vast te binden en hem vervolgens naakt met een bezem te strelen. Probleem was alleen dat hij verhuisde voordat het rollenspel uitgevoerd werd, en hij dat aan de sekswerkers vergat door te geven. Die stonden dus vervolgens bij heel iemand anders naast het bed, met machetes die ze als rekwisieten hadden meegenomen. Toen de vergissing duidelijk werd, volgde er een welgemeend 'Sorry, mate' en vertrokken ze naar het juiste adres. Daar werden ze aangehouden.