Close

Wakker worden met Eva

02 juni 2020 08:06 / Nieuws
D Donald Trump dreigt het leger in te zetten tegen demonstranten, ophef over een vreedzaam maar druk protest op de Dam en de EU en Groot-Brittannië maken zich op voor een nieuwe ronde onderhandelingen.

Law & order

President Donald Trump dreigt het leger in te zetten tegen demonstranten, die protesteren tegen politiegeweld tegen zwarte inwoners.

Waarom doet hij dat?
De afgelopen nachten liepen de protesten op veel plekken uit de hand. Sinds de ongewapende, zwarte George Floyd bij een arrestatie door de politie gedood werd, op 25 mei, lopen de emoties hoog op. Er wordt vreedzaam gedemonstreerd, maar ook op grote schaal gereld en geplunderd. In een toespraak riep de president gouverneurs van de staten op daar keihard tegen op te treden. Als ze dat niet doen, zal hij het leger erop afsturen en een avondklok instellen. Hij noemde zichzelf de president van 'law and order'. 

Pittige taal...
En daar bleef het niet bij. Terwijl de president zijn speech gaf, werden rondom het Witte Huis vreedzame demonstranten met rubber kogels en traangas uit elkaar gedreven. Een cameraman van een Australische nieuwszender werd door een agent in zijn gezicht geslagen.
 

Waarom werd een vreedzaam protest opgebroken?
Zodat de president naar een nabijgelegen kerk kon lopen, waar eerder door demonstranten brand was gesticht. Daar liet hij zich fotograferen met een bijbel in de hand (tot afgrijzen van de bisschop van die kerk). Reden om te vermoeden dat Trump de rellen aangrijpt om zijn verkiezingscampagne, die een flinke knauw heeft gekregen door zijn de economische schade door de coronacrisis, op een nieuwe manier te framen. 

En de protesten?
Die gaan waarschijnlijk nog wel even door, zeker nu bekend is geworden uit de lijkschouwing dat Floyd daadwerkelijk door verstikking om het leven kwam. Dat gebeurde toen een politieman acht minuten lang zijn knie op Floyd's nek zette. Over een week, op 9 juni, is zijn uitvaart. Zijn dood brengt weer aan het licht dat in de Verenigde Staten 'law and order' voor zwarte mensen vaak heel anders uitpakt dan voor witte mensen.

Demonstratie op de dam

Die ongelijkheid grijpt niet alleen Amerikanen aan, maar leidt tot demonstraties over de hele wereld. Zo ook op de Dam in Amsterdam gisteren, waar duizenden mensen samenkwamen.

Hoe verliep dat?
Rustig. De politie trad niet op, wat natuurlijk best opvallend was omdat de 5000 demonstranten bepaald geen anderhalve meter afstand hielden. Het was dan wel 1 juno, de Dag van de Versoepeling, maar zoveel mensen bij elkaar, dat was ook weer niet de bedoeling. Bij talkshow Op1 vertelde de burgemeester van Amsterdam dat het grote aantal demonstranten als een verrassing kwam.  

Waarom werd er dan niet ingegrepen?
Omdat dat zou hebben geleid tot 'relletjes en gedoe', aldus burgemeester Halsema. De politie was ook helemaal niet berekend op zo'n mensenmassa. Maar dat besluit komt haar nu wel te staan op fikse kritiek vanuit de politiek en de medische wereld. Zo zegt viroloog Menno de Jong in het Parool dat een bijeenkomst als deze zo maar de virusuitbraak weer kan doen opvlammen. Dat het in de buitenlucht was en veel mensen mondkapjes droegen, zijn verzachtende omstandigheden, maar niettemin vreest hij ook dat het een 'superspreading event' kan zijn. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Halsema 'links' boven de wet plaatst door de demonstranten niet, maar bijvoorbeeld horecaondernemers wel te beboeten.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus noemde het recht op demonstratie 'een groot goed', maar was ook bepaald niet gelukkig over de situatie. De organisatie van de demonstratie had deelnemers van tevoren opgeroepen een mondkapje te dragen en afstand te houden, maar was vooral heel blij met de hoge opkomst en liet zich verder niet uit over coronagevaar.

 

Check ook nog even dit

Wie moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden?
Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Hij wordt verdacht van het witwassen van drugsgeld en (het opdracht geven tot) liquidaties. Daarbij zou hij nauw hebben samengewerkt met met Ridouan Taghi en Naoufal 'Noffel' F. Dat zou blijken uit berichten die Justitie uit versleutelde telefoons van de drie heeft weten op te diepen. Vandaag begint de inhoudelijke behandeling, die gaat vijf dagen duren.

Wie moet maar even de fiets pakken?
Middelbare scholieren die tot 8 kilometer van hun school wonen. Vandaag beginnen de middelbare scholen weer beperkt met klassikale lessen, nadat ze elf weken thuisonderwijs hebben gegeven. Om de anderhalvemetermaatregelen in stand te houden, kunnen nog niet alle leerlingen tegelijk naar school. Wie wel komt, moet dat zoveel mogelijk lopend of fietsend doen en zo min mogelijk per ov. 

Voor wie wacht een intensieve maand?
De onderhandelaars van de EU en Groot-Brittannië. Vandaag begint de vierde ronde van onderhandelingen over hoe de verhoudingen tussen de twee zullen zijn na de transitieperiode. De mogelijkheid om die transitieperiode, die nu tot eind dit jaar loopt en waarin nog alle Europese plichten en rechten gelden voor Britse burgers, te verlengen, eindigt deze maand. De Britten hebben al aangegeven zo'n verlenging absoluut niet te zien zitten en dus moeten ze er voor 1 juli samen uit zien te komen. En dat gaat niet al te soepel. De EU wil dat Groot-Brittannië zich in de handel aan Europese regels houdt, de Britten zeggen dat dat hun handelspositie met andere partners verzwakt. Een patstelling dus, en het zoveelste hoofdstuk in het Brexitsaga.