Close

Mensen plaatsen massaal een zwarte foto op Instagram: #BlackOutTuesday

02 juni 2020 02:06 / Nieuws
A Als je vandaag door Instagram scrolt, lijkt het misschien alsof het platform de foto's niet laadt. Maar niets is minder waar: over de hele wereld wordt een volledig zwarte afbeelding gedeeld. Door bekende- en onbekende mensen. Waarom doen we dit?

De zwarte foto, vaak met het bijschrift #BlackOutTuesday eronder, is bedoeld als steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging. De afgelopen dagen zijn over de hele wereld mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen racistisch politiegeweld.

Aanleiding is de dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De zwarte man overleed nadat politieagent Derek Chauvin bij zijn arrestatie 8 minuten en 46 seconden zijn knie op de nek van Floyd gedrukt hield.

Het oorspronkelijke idee was dat verschillende muzieklabels een dag stilte zouden houden om hun solidariteit te tonen. Maar al snel gooiden bekende- en onbekende mensen hun pagina op zwart.

Protest op de Dam

"Dit is wat social media zo sterk maakt", zegt mediastrateeg Stephan Alspeer tegen Editie NL. "We zien een waterscheiding tussen traditionele media en nieuwe media, en tussen generaties."

Alspeer maakt de vergelijking met de demonstratie op de Dam in Amsterdam van gisteren. "Niemand had verwacht dat er zoveel mensen op af zouden komen. Het protest was online georganiseerd en binnen een uur stonden er 6000 mensen op het plein."

'Niks doen is nog makkelijker'

Deze beweging bestaat voor een heel groot gedeelte uit jonge mensen. "En de beweging is niet per se zwart. Het zijn jongeren die zich niet vertegenwoordigd voelen door de traditionele media. Voor hen is dit een van de weinige uitlaatkleppen om te laten zien dat ze het protest begrijpen."

Alspeer krijgt zelf van vrienden ook veel de vraag hoe ze hiermee om moeten gaan en of ze zelf ook moeten reageren. "Het voelt raar, omdat je het gevoel hebt dat je achter de groep aanloopt. Ik zeg dan altijd: niks doen is nog makkelijker."

"Natuurlijk kan het ongemakkelijk voelen. Zeker als je niet zwart bent, stap je in iets wat akelig kan zijn. Juist daarom is dit online protest zo mooi."

'De kracht van social media'

Of dit soort online protest helpt? "Zeker. Voor jonge mensen is dit dé manier om te communiceren. En deze communicatie verschilt zo sterk van wat je op de voorpagina van kranten ziet staan. Dat is de kracht van social media."

Editie NL