Close

Wakker worden met Eva

19 juni 2020 08:06 / Nieuws
E Er zijn behoorlijke zorgen over de toekomst van de zorg, steeds meer vrouwen zijn na hun scheiding economisch zelfstandig en de nieuwste artiest bij platenlabel Warner Records is pas 12.

Zorgen over de zorg

Er moet een boel veranderen, willen we in de toekomst voldoende zorg hebben. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad in een advies aan het kabinet.

Wat gaat er nog niet goed?
Een groot deel van het probleem is de werkdruk voor het personeel. Die maakt dat veel mensen die aan een baan in de zorg beginnen, er ook relatief snel weer mee ophouden. Jaarlijks komen er ruim 150.000 nieuwe krachten binnen maar vertrekken er ook 111.000 zorgmedewerkers. Bijna de helft van de nieuwe aanwas vertrekt binnen twee jaar. De SER berekent dat er in 2040 zo'n 2 miljoen krachten nodig zijn, op dit moment blijft de teller hangen op 1,4 miljoen. De coronacrisis heeft nog maar eens pijnlijk blootgelegd dat dat ook nu niet voldoende is. 

Hoe zit het met die werkdruk?
Zorgprofessionals hebben de afgelopen jaren steeds meer autonomie ingeleverd. Strenge controles op het uitgevoerde werk zouden de kosten hebben moeten drukken, maar dat heeft heel anders uitgepakt. Iets wat de medewerkers zelf al jaren aangeven en wat de SER nu dus onderschrijft: ze moeten zelfstandiger kunnen werken en niet meer iedere stap hoeven verantwoorden. Als het beroep aantrekkelijker wordt gemaakt - minder regeltjes, betere arbeidsvoorwaarden, meer mogelijkheden om fulltime te werken - biedt de coronacrisis overigens ook kansen, omdat nu behoorlijk wat mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Oké, en wat moet er nog meer gebeuren?
Er moet een scherpere focus komen op preventie, met bijvoorbeeld lessen over levensstijl en aandacht voor een gezonde werkomgeving. Daarnaast adviseert de raad werk te maken van digitale zorg - ook iets dat door de corona-uitbraak al verder is aangezwengeld. En er moet eens goed worden gekeken wat er allemaal vergoed wordt in het basispakket: is dat wel zinnig? Dat is een nieuw inzicht, in die zin dat er gebruikelijk alleen maar nieuwe behandelingen en producten worden toegevoegd aan het pakket en er maar zelden iets wordt afgehaald, zo schrijft het AD. 

Arm na scheiding

Steeds minder vrouwen vervallen in armoede na een echtscheiding, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Goed nieuws!
Nou en of. Van de vrouwen die in 2012 van hun partner scheidden, leefde een kwart een jaar later onder de zogenaamde lage-inkomengrens. Van de gescheiden vrouwen in 2017 was dat een jaar later 17 procent. Best een behoorlijke daling dus. De lage-inkomensgrens ligt op 1060 euro voor een alleenstaande, 1460 euro voor een stel en 2000 euro bij twee minderjarige kinderen. 

Waardoor is het zo verbeterd?
Dat komt omdat steeds meer vrouwen al voor de scheiding economisch zelfstandig zijn. Is dat niet het geval, omdat ze bijvoorbeeld tijdens hun huwelijk niet of heel weinig werken, is de kans op armoede na de scheiding vele malen groter. Nog altijd zijn mannen veel vaker economisch zelfstandig dan vrouwen - 80 procent tegenover ongeveer 60 procent - maar dat verschil wordt steeds kleiner. Neemt niet weg dat bijna vier op de tien vrouwen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, dus daar is nog behoorlijk wat winst te behalen.

En hoe vergaat het mannen na de scheiding?
Van hen vervalt gemiddeld ongeveer 7 procent in armoede. Als zij voordat ze scheidden niet economisch zelfstandig waren, is dat ongeveer een kwart, maar die situatie komt dus maar heel weinig voor. Socioloog Tanja Traag van het CBS ligt de cijfers in dit filmpje toe:

Check ook nog even dit

Wie heeft het aan de stok met het Hooggerechtshof?
Donald Trump. Eerder deze week besloot het hof al dat mensen niet ontslagen mogen worden om hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit en nu gaat het opnieuw tegen de wensen van het Witte Huis in. Met een meerderheid van 5 tegen 4 besloten de rechters dat het kabinet van Trump niet de bescherming tegen uitzetting van zogenaamde Dreamers mag afschaffen. De Dreamers zijn een groep van ruim 650.000 Amerikanen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump wilde een einde maken aan de regeling waarmee zij mogen werken en niet kunnen worden uitgezet, maar dat gaat nu dus niet door. Iets wat de president zich nogal persoonlijk aantrekt:

Wie gaan er langzamerhand weer aan de slag?
Inbrekers. Hun business stortte in door de coronacrisis - iedereen bleef immers thuis. Maar nu de maatregelen versoepeld zijn, stijgt ook het aantal inbraken weer. Normaal gesproken zijn er zo'n 600 inbraken per week, tijdens de intelligente lockdown nam dat af naar ongeveer 350 per week. In juni is dat gestegen naar 450 per week - nog niet op het oude niveau dus. Maar de verwachting is wel dat de dieven zullen proberen een inhaalslag te maken. "De dieven hebben geen tegemoetkoming voor de afgelopen mindere periode gekregen", zegt Coen Staal van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken tegen RTL Nieuws

Wie toont zich van zijn meest gastvrije kant?
Nederlanders. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat wat 80 procent van ons betreft oorlogsvluchtelingen welkom zijn in ons land. En daarmee behoren we tot de kopgroep op internationaal niveau. Ipsos peilde onder bijna 18.000 mensen in 26 verschillende landen. Wel denkt ruim de helft (56 procent) van de Nederlanders dat vluchtelingen uit economische overwegingen komen. 

Wie heeft er zomaar een platencontract binnen?
Keedron Bryant. Een dag na de dood van George Floyd zong hij een door zijn moeder geschreven liedje, over hoe het is om een zwarte jongen te zijn. Het werd miljoenen keren geliket. Dat trok de aandacht van platenlabel Warner Records, dat hem nu dus een contract heeft aangeboden. De 12-jarige Bryant kan dan ook belachelijk goed zingen: