Close

Sigrid Kaag: 'Ik wil premier worden'

21 juni 2020 05:06 / Nieuws
E Er werd al tijden over gespeculeerd en nu is het officieel: Sigrid Kaag stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van D66. En haar ambities reiken nog veel verder dan dat, vertelt ze in een interview met Eva Jinek.

Wil de video niet afspelen? Kijk dan hier.

"Ik wil premier worden en ik ben inderdaad ook vrouw. Ik ben ook moeder, ik ben katholiek, ik ben een mens met ervaring, dus ja ik ga ook voor het premierschap. Als ik verkozen word door de leden van D66", zei Kaag. "Het is belangrijk dat die zichtbaarheid er is en dat vrouwen hun rol durven nemen."

Als het gaat over vrouwen in de politiek is Nederland volgens Kaag een 'vleugje conservatiever' dan het vaak denkt te zijn. Ze vindt dat vrouwen vaker hun rol moeten opeisen. "Heb je de kwaliteiten, heb je ervaring, heb je ideeën? Doen. Mijn moeder zei altijd nee heb je, ja kun je krijgen."

Toch zegt ze zelf lang geworsteld te hebben met de vraag of ze zich zou kandideren voor het lijsttrekkerschap van D66. "De laatste maanden, al in die aanloop naar de coronacrisis dacht ik: ik ga het wel doen," aldus Kaag. "Ik wil niet wegkijken en de onderbuik laten praten. Ik wil Nederland uit de crisis helpen. In moeilijke tijden gaat het erom dat je er durft te zijn."

Onduidelijk blijft of Rob Jetten, die een kleine twee jaar geleden door Alexander Pechtold naar voren werd geschoven om hem op te volgen als fractievoorzitter, zich zal mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap. Kaag: "Rob zal zich daar zelf over uitspreken. Dat is ook de afspraak. Iedereen vertelt zijn eigen verhaal." De vraag is of hij zich überhaupt zal kandideren. Veel journalisten op het Binnenhof verwachten dat hij zich achter Kaag zal scharen.

In het gesprek met Eva Jinek verzet zich Kaag tegen het beeld dat ze elitair is en de vertegenwoordiger van de 'grachtengordel'. "Ik ben opgegroeid in een driekamerflat, een huurflat, met een zus en een vader en het grootste bezit dat er was eigenlijk, was de vleugel van mijn vader in de woonkamer," aldus Kaag. "Ik heb mogen studeren van het spaargeld van mijn ouders en dat was het dan."

De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking erkent dat haar partij op dit moment flink achterloopt in de peilingen, maar gelooft dat er behoefte is aan een ander verhaal. "Bij D66 wordt er vaak gezegd regeren is halveren, ik zeg het is geen natuurwet en wij gaan er met z'n allen voor staan, we hebben een duidelijk verhaal en een richting," aldus Kaag, die eraan toevoegt bij een nederlaag ook bereid is de fractie in de Tweede Kamer te leiden.

Als concreet voorbeeld wijst ze op de inkomensongelijkheid in Nederland. "We moeten heel erg kijken naar bijvoorbeeld belasting op vermogen, dat moet heel anders. Arbeid moet lonen, mensen die nu hun baan kwijtraken moeten juist door omscholing, bijscholing goed toegepast onderwijs, weer een kans krijgen op een heel andere baan."

De leden van D66 kiezen begin september hun lijsttrekker, tot begin augustus kunnen kandidaten zich nog melden.