Close

Wakker worden met Eva

22 juni 2020 08:06 / Nieuws
E Een nieuw somber record in de coronacrisis, het consumentenvertrouwen is een pietsie toegenomen (en waar is dat op gebaseerd?) en de bewakers die Jeffrey Epstein in leven hadden moeten houden, verschijnen voor de rechter.

Record

183.020. Dat is het aantal nieuwe coronabesmettingen van gisteren, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie

Dat klinkt als... veel.
Behoorlijk veel. Het is het hoogste aantal nieuwe besmettingen dat tot nu toe in een etmaal gemeten is. Het vorige record, ruim 181.000 nieuwe gevallen, was pas een paar dagen oud. Verreweg de meeste mensen raakten in Noord- en Zuid-Amerika besmet, met vandaag nog zo'n droef record voor Brazilië. 

Het aantal doden?
Ja, dat passeerde namelijk de 50.000. En algemeen wordt aangenomen dat het aantal daadwerkelijke gevallen, zieken en doden in het land veel hoger ligt, maar dat met een president die het virus een lachertje vindt, niet alle informatie daarover naar buiten komt. Maar ook met de officiële cijfers geldt dat, buiten de VS, geen enkel ander land zo zwaar getroffen.

En hoe staat het bij ons ervoor?
Eigenlijk best goed. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen en doden is al dagen laag. Een van de redenen dat mensen gisteren naar het Malieveld in Den Haag kwamen - ondanks een verbod - om te demonstreren tegen de anderhalvemetersamenleving. Dat verliep aanvankelijk rustig, tot groepen voetbalhooligans uit het hele land de gelegenheid wilden aangrijpen om te rellen. De sfeer werd alsnog grimmig en de demonstratie moest worden opgebroken. De 400 mensen die daarna niet wilden vertrekken, werden aangehouden

En hebben de demonstranten een punt?
Als je ziet dat drie weken na de algemene versoepelingen van 1 juni zich geen nieuwe piek heeft voorgedaan: wel. Bovendien maken ze zich zorgen dat door de verschillende coronamaatregelen de rechtsstaat ondergraven wordt, zeker de moeite waard om kritisch naar te blijven kijken. Toch valt er op hun beweringen dat het virus eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk is wel wat af te dingen. Als je meer wil weten over de validiteit van de punten van de actiegroep Viruswaanzin, raden we je dit prima artikel van Follow The Money aan. Hoe dan ook: met officieel ruim 6.000 doden in ons land en officieus misschien nog wel meer - en het nieuwe wereldrecord aan besmettingen - blijft de verspreiding van COVID-19 een factor van belang. 

Vertrouwen

We zijn als consumenten op dit moment iets minder somber en iets meer bereid om ons geld te laten rollen, zegt het CBS.

Hoe zit dat?
De statistici berekenden dat het consumentenvertrouwen in juni uitkomt op -27, tegenover -31 in mei. Dat zijn overigens altijd nog wel bijzonder lage cijfers, want het gemiddelde van de afgelopen jaren ligt op -5. Het meeste vertrouwen hadden we met 36 punten in janauari 2000 (misschien wel omdat de gevreesde milleniumbug uitbleef) en het allerlaagste ooit sinds er gemeten wordt was in maart 2013: -41.

Leuk, die cijfers, maar wat betekent het eigenlijk?
Om het vertrouwen te meten, vraagt het CBS consumenten hun oordeel over vijf gebieden: hun persoonlijke financiële situatie in het afgelopen jaar en hun inschatting voor het komende jaar, de staat van de economie in het algemeen in het afgelopen jaar en hun inschatting voor het komende jaar en of ze op dit moment bereid zijn om grote aankopen te doen. "Van iedere vraag wordt het saldo van positieve en negatieve antwoorden in procenten van het totaal aantal antwoorden bepaald. Het consumentenvertrouwen is het rekenkundig gemiddelde van deze vijf deelvragen", zo staat te lezen op de site van het CBS.

En hoe staan we er nu dan voor op die gebieden?
Over de economie in het algemeen blijven we behoorlijk neerslachtig, maar onze persoonlijke omstandigheden zien we iets rooskleuriger in. Ook zijn we meer dan in mei bereid grote aankopen te doen. Dat komt misschien wel omdat we eerder dit jaar, in april, stukken minder hebben uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar: -17,4 procent. We konden niet naar de kroeg of een dagje uit, en dat leidde tot de grootste krimp in consumptie ooit gemeten:

Check ook nog even dit

Waar kom je onevenredig veel witte mannen tegen?
In reclames. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging voor communicatie-adviesbureaus VEA. Zo zijn er best wat mensen van kleur te zien, maar eigenlijk zelden in een hoofdrol. Bovendien zijn ze bijna nooit te zien zonder wit mens aan hun zijde. Voice-overs worden veel vaker door mannen ingesproken dan door vrouwen en mannen krijgen ook aanzienlijk meer spreektijd. Mensen met een beperking zijn al helemaal ondervertegenwoordigd. "We tonen de dominante norm die voornamelijk mannelijk en wit is. We kneden zo ongemerkt de realiteit van veel mensen, die zich onvoldoende herkennen", aldus VEA-voorzitter Marion Koopman.

Wat ga je vandaag waarschijnlijk veel op je tijdlijnen zien?
Epstein didn't kill himself-memes. Vandaag verschijnen de twee bewakers voor de rechter die ervoor hadden moeten zorgen dat Jeffrey Epstein in leven bleef, maar duidelijk hun taken verzaakten: de pedofiele miljardair werd dood aangetroffen in zijn cel. Er bestaan allerlei theorieën over de toedracht van zijn dood, met name omdat hij veel rijke en machtige mensen tot zijn vriendenkring rekende, die niet bepaald gebaat zouden zijn bij een getuigenis. Zijn tientallen slachtoffers kunnen door zijn dood naar gerechtigheid fluiten. De bewakers hadden de gevangene ieder half uur moeten checken, maar spendeerden hun tijd aan dutjes en online shoppen, en vervalsten vervolgens hun logboeken om dat te verhullen. 

Wie krijgt het zwaar te verduren?
Een zendmast in Rijswijk. Die is vannacht voor de tweede keer in korte tijd in de fik gegaan, en dat zou best weleens aangestoken kunnen zijn. Dit jaar ontstond er al in 30 zendmasten brand en dat heeft waarschijnlijk iets te maken met het wantrouwen dat sommige mensen voelen tegenover het 5G-netwerk. Dat zou namelijk schadelijk zijn, hoewel daar geen bewijs voor gevonden is.

De schade van al die branden loopt in de tonnen en bovendien werd er tot twee keer toe brand gesticht bij een zendmast die door de hulpdiensten wordt gebruikt om met elkaar te communiceren, en daardoor konden die hun werk minder goed doen.