Close

Wakker worden met Eva

23 juni 2020 08:06 / Nieuws
M Mona Keijzer meldt zich als kandidaat-lijsttrekker van het CDA, opnieuw een debat over loonsverhogingen in de zorg en Twitter is voortaan nét iets minder leuk.

Spelersveld

Met nog negen maanden te gaan tot de parlementsverkiezingen in maart 2021, begint het spelersveld voor de lijsttrekkers - en dus potentiële premiers - zich steeds meer uit te kristalliseren. 

So, what's new?
In de eerste plaats: Mona Keijzer. De huidige staatssecretaris van Economische zaken wil graag lijsttrekker van het CDA worden en neemt het daarmee op tegen Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, die vorige week zijn ambities kenbaar maakte. Voor Keijzer wordt het de tweede keer dat ze een gooi doet: in 2012 legde ze het af tegen Sybrand Buma.

Er is dus iets te kiezen voor de christendemocraten.
Inderdaad, tussen de breedsprakige en licht flamboyante De Jonge en de conservatievere Keijzer. In het interview met De Telegraaf, waar ze haar kandidatuur bekend maakt, profileert ze zichzelf als volgt: "Kijk, iedereen mag zeggen wat hij wil, de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Dat maakt mij ruimdenkend. Maar er zijn ook grenzen daaraan: het moet binnen het beschaafde blijven. Dat laatste maakt mij weer conservatief." Over het algemeen geniet De Jonge de steun van de partijtop, maar kan Keijzer juist kiezers op de rechterflank aanspreken. En eventuele andere kandidaten kunnen zich nog tot morgen melden. 

Maar: potentieel een vierde vrouwelijke lijsttrekker dus?
Ja, als de CDA-leden Keijzer kiezen, staat zij naast Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, Lilian Marijnissen van de SP - beiden nieuwbakken lijsttrekkers - en Sigrid Kaag van D66, die zondag haar kandidatuur op deze site bekend maakte. 

Heeft zij nog een tegenstrever?
Nee, vooralsnog niet. Fractievoorzitter Rob Jetten heeft zich teruggetrokken uit de strijd en schaart zich achter Kaag. Er kunnen zich in theorie nog andere kandidaten melden - de leden van D66 stemmen pas in september - maar algemeen wordt aangenomen dat dat onwaarschijnlijk is. 

En bij de andere partijen?
Vooral: same old, same old. Asscher blijft lijsttrekker voor de PvdA, Rutte heeft zijn keus nog niet bekend gemaakt, maar kent binnen de VVD nog geen concurrenten. Wilders blijft natuurlijk de PVV-kar trekken, net als Segers voor de ChristenUnie, Klaver voor GroenLinks, Baudet voor Forum voor Democratie en Van der Staaij voor de SGP. Wel 'nieuwe' gezichten bij DENK, waar na al het geruzie binnen de gelederen dit jaar Azarkan waarschijnlijk lijsttrekker wordt en bij 50Plus, die na het vertrek van Henk Krol waarschijnlijk Martin van Rooijen naar voren schuiven. Een mix van nieuw en oud dus.  

Ondergewaardeerd

Ja, er werd voor ze geklapt en gezongen en ze kregen een vaatje nieuwe haring. Maar op loonsverhoging hoeven veel zorgmedewerkers waarschijnlijk niet te rekenen en dat steekt.

Hoe weten we dat?
Met enig empathisch vermogen, maar ook omdat de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 onderzoek deed onder ruim 3000 van haar leden. Een deel van hen overweegt te stoppen in hun vakgebied omdat ze niet genoeg verdienen. Zeker nu de coronacrisis aan het licht heeft gebracht hoe noodzakelijk en zwaar hun werk eigenlijk is. Een motie om daar structureel verandering in te brengen, komt vandaag voor de derde keer in de Tweede Kamer.

Wat gebeurde er dan de eerste twee keer?
Toen bleef het precies half-om-half hangen. Marijnissen van de SP en Asscher van de PvdA hebben de motie ingediend, want anders "gaan we van klappen voor de zorg naar een klap in het gezicht van de zorg", aldus Lilian Marijnissen. Tegenstanders zeggen dat zo'n structurele verhoging niet te betalen is. Of de uitkomst van de hoofdelijke stemming dit keer ander zal zijn, is nog onzeker. En dat betekent dat we mogelijk een uitstroom van zorgmedewerkers kunnen gaan zien.

Dreigde er niet al tekorten?
Ja, de Sociaal-Economische Raad kwam vrijdag met een rapport over een zorgelijk beeld voor de toekomst: in 2040 zullen er zo'n 2 miljoen paar handen aan het bed nodig zijn, maar dat lijkt op deze manier onhaalbaar. Volgens de SER is de werkdruk veel te hoog, onder meer doordat zorgmedewerkers zich te veel moeten verantwoorden en daardoor minder efficiënt en autonoom kunnen werken. En gisteren werd ook nog bekend dat zorgpersoneel door het harde werk van de afgelopen maanden meer heeft verdiend dan vooraf opgegeven aan de Belastingdienst, mogelijk toeslagen moet terugbetalen en daar geen uitzondering op kan worden gemaakt. Al met al lijkt het nogal een geworstel hoe 'waardering voor de zorg' definitief vorm moet gaan krijgen. 

Check ook nog even dit

Wie zegt er: 'Sorry, not sorry'?
Johan Derksen. Zijn uitspraken over rapper Akwasi waren 'een verkeerde grap', maar over excuses peinst hij niet. Dat veel mensen dat pijnlijk vinden en over hem heen vallen, deert hem niet. De Oranje-voetballers willen nu niet meer meewerken aan interviews met voetbalprogramma VI, maar dat vindt Derksen hypocriet, omdat zij straks in Qatar wel voetballen in stadions die mede door moderne slavernij tot stand zijn gekomen.

Wie moet de jaarlijkse pelgrimage even overslaan?
Moslims die buiten Saoedi-Arabië wonen. Bij de bedevaartstocht naar Mekka, de hadj, zijn dit jaar geen buitenlanders welkom. Met de gebruikelijke grote toestroom van gelovigen - vorig jaar waren het er nog 2,5 miljoen - is het volgens de autoriteiten onmogelijk de coronamaatregelen in acht te houden. In het land met 35 miljoen inwoners, zijn nu 161.000 bekende besmettingen en 1300 doden geteld. Wereldwijd is het aantal officiële besmettingen de 9 miljoen gepasseerd. 

Wie heeft een onverwachte inhaalmanoeuvre gemaakt?
Schrijver Sander Kollaard. Hij is de winnaar van de Libris literatuurprijs van dit jaar, en eindigt daarmee voor de gedoodverfde kanshebbers Manon Uphoff en Oek de Jong. Volgens de jury geeft zijn roman Uit het leven van een hond "de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en en passant veel leesplezier". Ook wordt de schrijver geroemd omdat zijn verhaal zo positief is. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.  

Wat is voortaan net iets minder leuk?
Twitter. @SayNo2Ducks stopt ermee. De winnaar van de Beste Twitteraar-award in 2019 begon in 2017 met zijn eendenhaataccount, nadat het hem opviel hoe mensen Twitter gebruikten om hun frustraties op anderen te botvieren - 'komisch en treurig tegelijk', vond hij: "Daarom leek het me leuk om me voor te doen als een totaal van de realiteit losgeraakte stumper die een zondebok heeft gevonden voor alles dat er mis is aan zijn leven: eenden. Waarom eenden? Geen idee joh". Maar het sloeg wel aan. Het account heeft ruim 20.000 volgers en heeft de twitteraar nu zelfs een baan opgeleverd: hij is benaderd door de VPRO om een animatieserie te maken, Jeffrey. En dat laat niet voldoende ruimte om nog op dagelijkse basis gal te spuwen over eenden. 

De bekendmaking kon rekenen op honderden verdrietige reacties, onder meer van econoom Mathijs Bouman: