Close

Wakker worden met Eva

24 juni 2020 08:06 / Nieuws
A Amerikanen zijn waarschijnlijk nog niet welkom in de EU, maar voetbalfans zo goed als zeker wel weer in stadions binnenkort. En ben je extreem harig of heb je een 'interessante neus', dan zijn ze in Nieuw-Zeeland naar jou op zoek!

Inreisverbod

Amerikanen zijn waarschijnlijk voorlopig niet welkom binnen de EU, schrijft de New York Times

Waarom eigenlijk niet?
Omdat het land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft. Volgens de krant werken ambtenaren aan een lijst van criteria waar reizigers aan moeten voldoen, willen ze naar de Europese Unie mogen reizen. En op basis van die vereisten zouden onder meer Amerikanen, Brazilianen en Russen voorlopig niet hierheen mogen komen. Het reisverbod geldt al per half maart toen de coronacrisis in volle hevigheid uitbarstte, maar zou volgens de plannen ook na 1 juli in stand moeten blijven.

Hoe staat het ervoor in Amerika?
Dat ligt aan wie je het vraagt. Volgens president Donald Trump is het virus aan het 'vervagen', maar viroloog en Witte Huis-adviseur Dr. Fauci is minder optimistisch: in sommige staten gaat het wel oké, van sommige zijn gewoonweg niet genoeg gegevens bekend en in weer andere staten loopt het aantal besmettingen de afgelopen tijd weer hard op. Het bevestigde aantal besmettingen in het land ligt op bijna 2,5 miljoen, het dodental op dik 123.000. 

Dus wij kunnen ook maar beter niet daarheen?
Mag ook niet. Ondanks dat het virus in de meeste Europese landen op z'n retour is, maakte Trump gisteren al bekend dat er voorlopig geen werkvisa worden verstrekt aan EU-inwoners. En nu bevestigt de Amerikaanse ambassade tegenover BNR dat er überhaupt geen reizigers uit de EU welkom zijn tot het einde van het jaar. Daar vallen ook ondernemers en journalisten onder, voor wie het zo een stuk lastiger wordt om hun werk te doen, zeker rondom de Amerikaanse verkiezingen in november. 

Voetbalpubliek

Haal maar vast je clubsjaal uit de kast, want per 1 september zijn er waarschijnlijk weer fans welkom bij voetbalwedstrijden. 

Hoera! Maar geen overvolle stadions, neem ik aan?
Nee, zeker niet. Volgens het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert, moeten er wel strenge voorwaarden worden gesteld aan de opening, schrijft de Telegraaf. Bijvoorbeeld dat er te allen tijde anderhalve meter afstand moet kunnen worden gehouden door de fans, niet alleen in het stadion, maar ook bij de in- en uitgangen. Dat wordt dus nog een logistiek kunststukje. Naar verwachting zullen de stadions voor ongeveer een derde gevuld kunnen worden. 

Niks schouder aan schouder dus?
Nee, en je zangstem kun je thuislaten, want zingen en joelen zit er ook niet in: dat is een belangrijke bron van verspreiding gebleken. Maar klappen met je handgelhanden (wel even checken of er genoeg alcohol in zit) en stampen gaat natuurlijk best. Als het kabinet het advies van het OMT overneemt, en dat wordt vanmiddag bekend, kunnen voetbalfans vast een kruisje in hun agenda zette bij 4 en 7 september als er wedstrijden worden gespeeld in de Nations League. Op 11 september gaat de competitie weer van start. Wie er welkom is in het stadion gaat waarschijnlijk op basis van loting worden bepaald. 

En zijn er verder nog versoepelingen?
Ja joh, heel veel zelfs! Per 1 juli kunnen we weer naar de sportschool en de sauna, mogen festivals waarschijnlijk weer vergunningen aanvragen en wordt de bovengrens voor de hoeveelheid mensen die bij elkaar mogen zijn losgelaten, zowel binnen als buiten. Goed nieuws voor onder meer de horeca. Voorwaarde is wel dat overal de anderhalvemetermaatregel in acht wordt genomen, er gereserveerd wordt en gasten vooraf naar hun gezondheid wordt gevraagd. Dit alles maakt het kabinet aan het eind van vanmiddag officieel bekend in een persconferentie. 

Check ook nog even dit

Welke hashtag blijft maar relevant?
#MeToo. Pornoacteur en cultfiguur Ron Jeremy - die met die snor - wordt door vier vrouwen beschuldigd van verkrachting en aanranding. Dat zouden hebben plaatsgevonden tussen 2014 en 2017. Gisteren moest hij voorkomen, zijn borgtocht is op 6,6 miljoen dollar gesteld. En gameplatform Twitch ligt sinds dit weekend onder vuur omdat het te weinig zou doen tegen on- en offline seksueel geweld. De gamingindustrie staat niet bepaald bekend om z'n vrouwvriendelijkheid en een statement van de streamingdienst deed weinig om de boel te sussen. 

Wie moet er lachen naar het vogeltje?
Een oplichter die maar in herhaling blijft vallen. Hij fakete een carrière als piloot, maakte vrouwen met wie hij een relatie had geld afhandig, en deed zich voor als verhuurder van vakantiehuizen. Daarvoor veroordeelde de rechter in Den Haag hem tot zes jaar in het gevang, en legde ook nog een bijzondere maatregel op: de foto van de man zal worden verspreid, zodat hij na zijn straf minder makkelijk zijn oude praktijken kan oppakken. Dat zal gebeuren zodra alle beroepsprocedures afgerond zijn en het arrest dus onherroepelijk is. 

Wie mag blij zijn met een 'interessante' neus?
Lord of the Rings-fans. Amazone prime maakt een televisieserie van het boek en zoekt acteurs voor bijrollen. Of tenminste, daar lijkt het op. In de oproep van het Nieuw-Zeelandse castingbureau stond eerst nog dat het voor de serie zou zijn, maar het haalde die vermelding later weer weg. Niettemin blijven ze op zoek naar 'funky looking people', dus ben je extreem lang of juist extreem klein, heb je zichtbare littekens, ontbreekt het je aan ledematen, ben je heel harig, heb je een overbite, zijn je ogen heel klein of heb je die gewenste 'interessante' neus: ze zijn naar je op zoek!