Close

Wakker worden met Eva

25 juni 2020 08:06 / Nieuws
D De versoepelingen per 1 juli brengen ook wel wat nieuwe zorgen met zich mee, vrouwen moeten meer voltijd werken om een topbaan te krijgen (en eigenlijk wel wat meer) en Joe Biden doet het liever virtueel.

We mogen weer

Het nieuwe normaal begint steeds meer op het oude normaal te lijken - maar een-op-een hetzelfde gaat het voorlopig niet worden, zo waarschuwt premier Mark Rutte. 

Wat wordt er normaler?
Heel veel. Op voorlopig de laatste corona-persconferentie kondigde Rutte een flink pakket aan versoepelingen aan. Per 1 juli mogen we weer naar de sportschool, de bovengrens voor groepen wordt grotendeels losgelaten, de kermis mag weer opbouwen en bewoners van verpleeghuizen kunnen weer onbeperkt bezoek ontvangen (hoewel uitbraken daar nog af en toe op de loer liggen). Ook grote evenementen als een festival of een braderie zijn vanaf volgende week woensdag weer toegestaan, mits ze over de juiste vergunningen beschikken. En daar kan je dan heen met de bus of de trein, want ook voor niet-essentiële reizen ben je welkom in het openbaar vervoer.

Mét mondkapje, neem ik aan?
Absoluut. Maar alle zitplekken komen gewoon weer beschikbaar, iets waar niet alle reizigers zich even gemakkelijk bij voelen:

Voor het overige geldt wel dat overal de anderhalvemeterregels moeten worden nageleefd, behalve voor jongeren tot 18 jaar onderling: die mogen gewoon lekker op een hoopje, zolang ze dat maar niet met volwassenen doen. Handig, want na de zomervakantie gaan ook de middelbare scholen weer helemaal open. Thuiswerken blijft de norm en wie ziek is, moet hoe dan ook thuis blijven. 

En wat vinden we daarvan?
Overwegend fijn natuurlijk. De onderwijsbonden zijn blij, net als sportkoepel NOC*NSF. Sekswerkers en kermisexploitanten hebben nog wel wat vragen, maar staan te popelen om weer aan de slag te gaan. Alleen bij de horecabranche overheerst een gevoel van teleurstelling: omdat de anderhalve meter afstand in acht moet worden gehouden, zijn kleine café's en restaurants nauwelijks geholpen met de versoepelingen. En waarom mogen braderiebezoekers wel met een drankje in hun hand bij elkaar staan, maar is dat op een terras niet toegestaan? Daarnaast zijn er wat zorgen over het verkeer: veel mensen zullen het ov mijden, zo is de verwachting, en als het fiets- en autoverkeer dan toeneemt, wordt ook de kans op ongelukken groter. 

Alle versoepelingen en regels vindt je hier op een rijtje.

Voltijd naar de top

Voor het eerst is in ons land onderzocht hoe de wegen naar een functie aan de top leiden. De uitkomst is niet verrassend: het gaat vooral over fulltime werken én dan ook nog overwerken. 

En, laat me raden...
Yep, dat doen mannen veel vaker dan vrouwen. Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht dat je met een baan van 28 tot 34 uur per week nog wel in het middenmanagement belandt. Maar wil je dan nog een stap maken, wordt er toch echt verwacht dat je tenminste 40 uur per week aan het werk bent en eigenlijk nog wel wat meer. Daardoor komen vrouwen, die veel vaker in deeltijd werken dan mannen, vaak niet verder dan een leidinggevende functie in de middenlaag.

En waarom gaan ze dan niet gewoon wat meer werken?
Omdat zorgtaken toch heel vaak nog grotendeels bij vrouwen liggen: van hen wordt verwacht dat ze zorg en werk met elkaar combineren en dat gaat een stuk lastiger als je 50 uur per week aan je baan moet besteden. 'Een deeltijdklem', noemt hoogleraar ecomie Janneke Plantenga het in de Volkskrant: "Onze hele systematiek is afgestemd op de deeltijdwerkende vrouw. De schooltijden, kinderopvang, vrijetijdsvoorzieningen. Het is heel moeilijk om daar als individuele vrouw uit los te breken."

Nou, lekker dan.
Daar valt nog wel wat terrein te winnen inderdaad, zeker omdat waarschijnlijk vanaf volgend jaar een vrouwenquotum van 30 procent gaat gelden bij beursgenoteerde bedrijven. Het SCP ziet kansen voor vrouwen als zij vaker als starter al in het bedrijfsleven gaan werken (en niet in de non-profithoek) en ook al vroeg in hun carrière wél fulltime gaan werken. Verder, zegt SCP-onderzoeker Ans Merens in de krant, moet er in veel gevallen ook wat veranderen aan de bedrijfscultuur: méér werken is niet altijd beter werken. Leidinggevenden moeten arbeidsparticipatie van vrouwen in hun personeelsbeleid opnemen, zodat steeds weer opnieuw kan worden bekeken of er al meer ruimte is om langere werkweken te maken.  

Check ook nog even dit

Wie mengt zich in de strijd?
Martijn van Helvert. Na Hugo de Jonge en Mona Keijzer, heeft ook hij zich gemeld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De Limburger zit sinds 2014 in de kamer en noemt het belangrijk dat er kandidaten uit verschillende regio's zijn. Verder staat hij, zegt hij zelf, bekend als een ervaren volksvertegenwoordiger en noemt hij zichzelf een campagnevoerder in hart en nieren. Heet hangijzer bij het CDA is een eventuele samenwerking met Forum voor Democratie. De Jonge sluit dat op voorhand al uit, Keijzer en Van Helvert zijn daar minder stellig in. Hoe de leden van de partij daarover denken, zal blijken als ze mogen kiezen, tussen 6 en 9 juli. 

Wie houdt het liever virtueel?
Joe Biden. Of nou ja, noodgedwongen natuurlijk. De Democratische conventie waar hij officieel genomineerd zal worden tot presidentskandidaat gaat zich grotendeels online afspelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit in tegenstelling tot zijn concurrent bij de Republikeinse conventie: Trump weigert af te zien van een opzwepende, dampende, maar daarmee ook risicovolle mensenmassa. Beide evenementen worden in augustus gehouden. Op dit moment gaat het niet de goede kant op met de verspreiding van het coronavirus in de VS: gisteren werd het grootste aantal nieuwe besmettingen gemeten sinds de de piek in april.

Wie worden inmiddels verdacht van moord?
De drie witte mannen die betrokken waren bij de dood van de zwarte Ahmaud Arbery. Arbery was eind februari een rondje aan het joggen, toen hij door twee van de verdachten - een oud-politieagent en zijn zoon - belaagd werd. Naar eigen zeggen dachten ze dat Arbery een inbreker was. De mannen werden in eerste instantie niet opgepakt, dat gebeurde pas nadat een filmpje van de aanval, gemaakt door de derde verdachte, online verscheen en tot ophef leidde. En zelfs toen kwamen de drie verdachten heel snel weer op vrije voeten. Nu is de zaak - onder meer onder grote publieke druk - verder onderzocht en de aanklacht flink bijgesteld, naar moord

Waar is het de hele nacht onrustig geweest?
In Willemstad. Inwoners van Curaçao zijn niet blij met het anticoronabeleid van het kabinet. Door het virus is de toeristische sector ingestort en zijn er duizenden banen verloren gegaan. Betogers eisten een gesprek met premier Ruggenraath en toen die dat weigerde, barstte de bom. Met het instellen van een avondklok en het dichtgooien van twee wijken kon niet worden voorkomen dat de protesten de hele nacht doorgingen. Er werd op meerdere plekken brand gesticht.