Close

Wakker worden met Eva

26 juni 2020 08:06 / Nieuws
E Er gaan steeds meer winkels uit het straatbeeld verdwijnen, de Hoge Raad doet uitspraak over de IS-vrouwen die terug willen naar Nederland en KLM krijgt 3,4 miljard van de overheid - maar daar staat wel wat tegenover.

Lege winkelstraten

Een gezellig dagje shoppen wordt allengs minder gezellig: er gaan steeds meer winkels uit het straatbeeld verdwijnen. 

Waar ligt dat aan?
It's the coronacrisis, stupid! Toen we maandenlang zoveel mogelijk binnen moesten blijven, zat winkelen er niet in. Of tenminste: niet fysiek. Voor webwinkels liep dat juist lekker door, omdat ook de mensen die normaal gewoon naar de schoenwinkel gaan voor een paar nieuwe pumps, nu het online shoppen konden ontdekken. Zij hebben de smaak nu te pakken, blijkt uit een onderzoek van vastgoedbedrijf Colliers: een derde van de 2000 mensen die zij naar hun koopgedrag vroegen, gaf aan vaker van een webshop te willen gaan kopen. Oók de 50+'ers, die voorheen nog trouwe winkelbezoekers waren. 

En wat kopen we daar?
Zowat alles. Heel veel kleren. Boeken. Speelgoed. Huishoudelijke apparaten. En ook de dagelijkse boodschappen worden steeds vaker online ingeslagen: 260.000 huishoudens lieten de afgelopen maanden voor het eerst hun dagelijkse kost thuis bezorgen. Eigenlijk willen we alleen nog naar een winkel voor dure aankopen die je toch niet zo vaak doet, aldus het onderzoek, een bril of een fiets bijvoorbeeld. 

Hele straten vol fietswinkels en opticiëns dus?
Nou ja, daar zijn er ook maar zoveel van nodig. Colliers verwacht veel leegstand: komend jaar al 150.000 vierkante meter. Daarvoor komt twee derde op rekening van de modebranche, wat neerkomt op ongeveer 2,4 procent van alle kledingwinkels in Nederland. 

Uitspraak IS-vrouwen 

Moet Nederland helpen bij de repatriëring van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen in Syrië. Daar doet de Hoge Raad later vandaag uitspraak over.

Remind me, hoe zat dat ook weer?
De vrouwen waren zelf afgereisd naar het strijdgebied om daar bij de oprichting van het kalifaat te helpen. Maar dat mislukte en nu zijn ze gevangen gezet in Koerdische kampen. Via de rechter probeerden ze af te dwingen dat de overheid zou helpen hen terug naar Nederland te halen. Die gaf hen gedeeltelijk gelijk: in ieder geval moest er een poging worden ondernomen om de kinderen hiernaartoe te krijgen. Maar in hoger beroep haalde het gerechtshof een streep door die uitspraak: het zou een beslissing van de politiek zijn en niet van de rechterlijke macht. 

En nu?
Nu bepaalt de Hoge Raad hoe het verder moet. In een advies schrijft de advocaat-generaal dat de IS-vrouwen en hun kinderen niet moeten worden teruggehaald. Wel vindt hij dat de Staat per geval moet beoordelen of repatriëring een mogelijkheid is, zeker ten aanzien van de kinderen. Maar dat is niet de inzet van de door de vrouwen aangespannen zaak. Zij hebben geëist dat de hele groep vrouwen en kinderen gezamenlijk wordt teruggehaald, niet de kinderen alleen. Overigens is een aantal van de vrouwen zelf al uit de kampen gevlucht, schrijft het AD. Zij zouden hopen via bijvoorbeeld het consulaat in Turkije Nederland te kunnen bereiken. 

Wat gebeurt er als ze terugkomen?
Dan worden de vrouwen hier berecht voor hun deelname aan een terroristische organisatie. Overigens zou Frankrijk afgelopen weekend nog meerdere kinderen terug naar huis hebben gehaald; een aantal van hen is wees, anderen kregen toestemming van de ouders om gerepatrieerd te worden, ook al zijn zij zelf niet welkom. Zowel bij de kinderen als de ouders blijft het een maatschappelijk gevoelig punt: voorstanders vinden het een gebaar van menselijkheid, tegenstanders vrezen de import van terreur.

Check ook nog even dit

Wie moet de broekriem strakker aantrekken?
Piloten van KLM. Het kabinet gaat de noodlijdende luchtvaartmaatschappij steunen met 3,4 miljard euro, maar daar staat wel wat tegenover. Zo moeten werknemers die drie keer modaal of meer verdienen flink inleveren: zo'n 20 procent van hun salaris. Verder mag het bedrijf geen bonussen en dividend uitbetalen zolang het aan het hulp krijgt van de overheid. De steun bestaat uit twee delen: de Nederlandse overheid geeft een directe lening van 1 miljard euro aan KLM. De overige 2,4 miljard is een lening die KLM krijgt van elf banken. Maar de Nederlandse staat wel garant voor die lening.

Wie is er een beetje in de war?
Tweede Kamerleden. Zij zijn overwegend blij met de versoepeling van veel coronamaatregelen van het kabinet, maar vinden het ook vaak onduidelijk waarom het een niet en het ander wel is toegestaan. Dat bleek gisteren tijdens het voorlopig laatste coronadebat, volgend op de persconferentie van woensdag. Waarom mag je bijvoorbeeld wel met mondkapje naast elkaar zitten in een touringcar, maar niet in een theater? En kan je echt van voetbalfans verwachten dat zij niet gaan joelen en zingen in het stadion? De Kamerleden zijn bang dat met alle onduidelijkheid het draagvlak voor de regels onder de bevolking verdwijnt. 

Wat blijkt voor veel mensen helemaal niet zo logisch?
Het kopen van biologische producten. Van alle eierkoeken, wasmiddelen, schaaltjes half-om-half en pakken melk die over de toonbank gaan bij de reguliere supermarkten, was vorig jaar 3,21 procent biologisch, schrijft dagblad Trouw. Dat is niet veel en ook niet veel meer dan in 2018, toen het om 3,19 procent ging. Sterker, toen de campagne 'Biologisch, eigenlijk heel logisch' in september 2002 van start ging, bedroeg het aantal biologische producten in de supermarkt 2 procent. Dat is 18 jaar later dus nog geeneens verdubbeld. 

Wel zegt supermarktspecialist Erik Hemmes in de krant dat waarschijnlijk de opmars van lokale en regionale producten en vleesvervangers ook van invloed zijn op het kleine marktaandeel van biologische producten. “Die worden gekocht door dezelfde doelgroep van bewuste consumenten en zijn dus concurrenten geworden van biologische producten.”

Wie zegt: 'Ik doe ook nog mee!'
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die heeft zich op het laatste moment ook nog gemeld voor de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij. Eerder deden ook Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert dat al. Omtzigt wordt gezien als outsider, maar heeft wel een vaste schare trouwe fans: in 2017 kon hij rekenen op bijna 100.000 voorkeursstemmen. Hij staat bekend als een echte vastbijter, met grote dossierkennis. Zo houdt hij zich al drie jaar intensief bezig met de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. 

Wie zijn er weer eens in een fittie beland?
De president van Amerika en de burgemeester van New York. De Democraat Bill de Blasio heeft opdracht gegeven om in grote, gele letters 'Black Lives Matter' op straat te laten schilderen. En niet zomaar een straat, maar direct voor de deur van de Trump Tower. Dit tot chagrijn van de president die er op Twitter maar weer eens zijn beklag over deed. 

Overigens werd hetzelfde statement ook al door de burgemeester van Washington DC gemaakt, vlak bij het Witte Huis. Onderwijl heeft Trump wel belangrijkere problemen aan zijn hoofd dan zijn eigen stoep, want het aantal coronabesmettingen in de VS blijft maar oplopen. Afgelopen etmaal ging het met ruim 37.000 officieel vastgestelde gevallen om het hoogste aantal ooit