Close

Wakker worden met Eva

29 juni 2020 08:06 / Nieuws
H Het coronavirus is alive and kicking, de meeste Nederlanders zien seks zonder instemming als verkrachting en ook Starbucks wil niet meer adverteren op social media.

500.000 

Het coronavirus heeft wereldwijd aan meer dan een half miljoen mensen het leven gekost. En het aantal bevestigde besmettingen passeerde dit weekend de 10 miljoen. 

Dat klinkt alsof het nog niet onder controle is.
Bepaald niet. Bij ons gaat het de goede kant op, maar dat is met name in Zuid- en Noord-Amerika niet het geval. In de VS zijn de meeste doden gevallen ter wereld, ongeveer een kwart van het totale aantal. En dat neemt niet af. Sterker: in 36 van de 50 staten, waaronder ook grote staten als Texas, Florida en Californië, loopt het bevestigde aantal besmettingen weer in rap tempo op nadat allerlei restricties versoepeld werden.

En wat gaan ze daaraan doen? 
Proberen om inwoners alsnog zover te krijgen dat ze thuis blijven, afstand houden en mondkapjes dragen - terug in lockdown dus. Maar dat is bepaald geen sinecure, omdat mensen net weer gewend zijn aan hun hernieuwde vrijheid. Volgens viroloog en Witte Huis-adviseur Anthony Fauci zijn de staten te vroeg van het slot gegaan. En hij waarschuwde dat een vaccin, als dat gevonden wordt, waarschijnlijk niet het gedroomde verschil gaat uitmaken, omdat veel Amerikanen al hebben aangegeven zo'n vaccin te wantrouwen en überhaupt niet te willen nemen. 

Hoe staat het met dat vaccin?
Het is ook hier in Europa onderwerp van een felle discussie. De Europese Commissie heeft voorgesteld tijdelijk de regels rondom genetische manipulatie te versoepelen om zo de zoektocht naar een vaccin te bespoedigen. Maar sommige partijen vinden dat 'knutselen met DNA' om verschillende redenen lastig, ze hebben onder meer ethische bezwaren. Voorstanders zeggen dat de regels al twintig jaar hetzelfde zijn en sowieso weleens herzien mogen worden. En in eerste instantie zou het alleen gaan om een tijdelijke versoepeling, die uitsluitend voor de zoektocht naar een coronavaccin mag worden ingezet. 

Geen ja is nee

Zo'n 20 procent van de jonge mannen (16 - 35 jaar) in Nederland, vindt dat er verzachtende omstandigheden zijn aan te voeren voor verkrachting. Dat blijkt uit een onderzoek I&O research in opdracht van Amnesty International.

Pardon? 
Yup. Het gaat er dan om of het slachtoffer duidelijk 'nee' heeft gezegd. Als dat niet zo is, bijvoorbeeld omdat hij of zij uit angst bevroor, vindt een op de vijf jongens van 16-17 jaar en mannen tot 35 jaar dat dit een verzachtende reden voor verkrachting kan zijn. Als het slachtoffer dronken is of onder invloed van drugs, vindt een op de tien jonge mannen (16-24 jaar, 9%) dat een verzachtende reden voor verkrachting. 

Waarom is het onderzoek uitgevoerd?
Omdat er een nieuwe wet in de maak is, die slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie beter moet beschermen. Nu is 'dwang' nog het criterium, maar straks is iemand strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest. Alleen wil minister Grapperhaus van Justitie 'seks tegen de wil van de ander' waarbij geen aantoonbare sprake was van dwang, half zo zwaar bestraffen - een soort 'verkrachting light' dus - wat onacceptabel is in de ogen van Amnesty.

En is daar draagvlak voor?
Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van de Nederlanders het eens is met het standpunt van Amnesty: van de 2000 respondenten vindt 84 procent dat er nooit verzachtende omstandigheden voor een verkrachting zijn. Vrijwel iedereen zegt dat er ook sprake is van verkrachting als een slachtoffer bevriest of onder invloed is en daarom geen 'nee' zegt. Het maakt daarbij verschil of mensen zelf weleens met 'seks tegen de wil' te maken hebben gehad, iets wat geldt voor 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen. Alle uitkomsten van het onderzoek lees je hier

Check ook nog even dit

Wie zegt: 'Ik was niet op de hoogte, en bovendien: het is niet waar'?
Donald Trump. In maart zou bij de Amerikaanse inlichtingendiensten aan het licht zijn gekomen dat Rusland Talibanstrijders betaalde om Amerikaanse troepen te doden, in de strijd in Afghanistan. Dit heeft aan verschillende soldaten het leven gekost. Dit werd destijds besproken op het Witte Huis, hoewel Trump en zijn vice-president Pence niet op de hoogte zouden zijn geweest. Er werden ook geen sancties tegen Rusland ingesteld of zelfs maar met het land over de kwestie gesproken. De president ontkent dat er überhaupt iets aan de hand is. 

Wie heeft het even gehad met social media?
Wie niet? Starbucks is het zoveelste grote bedrijf dat niet meer wil adverteren op Facebook of Instagram. Eerder namen onder meer ook Coca-Cola, Unilever, Levi's en Honda dat besluit. De bedrijven geven daarmee gehoor aan de oproep van de campagne Stop hate for profit: de platforms zouden te veel ruimte bieden aan hatelijkheden en verdeeldheid zaaien. De meeste bedrijven blijven wel posts plaatsen, maar steken daar dus geen geld meer in. 

Wie heeft z'n vlag opgefrist?
Mississippi. Als laatste van de Verenigde Staten was er daar nog een hoek van de vlag gereserveerd voor een embleem van de Confederatie, de Zuidelijke staten die zich in de burgeroorlog van het eind van de 19e eeuw verzetten tegen de afschaffing van slavernij. Bepaald niet meer van deze tijd dus en bovendien voor veel mensen kwetsend, en daarom gaat er een nieuwe vlag worden ontworpen.

En waar is er nog meer vlaggennieuws?
In Spanje. Daar vulden de straten van het stadje Villanueva de Algaidas zich met honderden regenboogvlaggen. Ter markering van de Pride-maand was bij het stadhuis een regenboogvlag opgehangen, maar na klachten van drie inwoners werd die weer verwijderd. Dat vonden de overige inwoners van de 4000 zielen tellende stad maar flauw en dus hingen ze zelf zo'n 400 vlaggen op - die lagen toch al klaar voor de parade, die door corona niet kan doorgaan.