Close

Wakker worden met Eva

30 juni 2020 08:06 / Nieuws
E Een 'demografische genocide' wordt voltrokken in China, de vaccinatiegraad in ons land is voor het eerst in jaren weer licht gestegen en Nederlanders zien het - dankzij de coronacrisis - eigenlijk vrij zonnig in.

'Slow genocide'

China probeert systematisch en op grote schaal het geboortecijfer van Oeigoeren te drukken en is daarmee de facto bezig met het plegen van 'demografische genocide'. Dat zeggen bronnen tegen persbureau AP

Heel even.. wie zijn de Oeigoeren ook weer?
Een moslimminderheid die voornamelijk in de provincie Xinjiang woont. Eerder werd al bekend dat ze door de Chinese overheid op grote schaal in 'heropvoedingskampen' worden geplaatst, waar ze dwangarbeid verrichten en ze zouden worden gehersenspoeld en ook gemarteld en verkracht. Dit omdat sommige Oeigoerse seperatisten uit zijn op een eigen staat en ook aanslagen plegen. 

Check. En wat is het nieuws nu?
In de kampen, maar ook daarbuiten worden Oeigoerse vrouwen gedwongen tot het gebruiken van anticonceptie. Honderdduizenden vrouwen zouden gedwongen een spiraal of de prikpil krijgen en soms zelfs worden gesteriliseerd. De politie valt huizen binnen om te controleren hoeveel kinderen mensen hebben - en als dat er te veel zijn, krijgen ze hoge boetes of worden ze zelfs van hun kinderen gescheiden en naar de kampen gestuurd. Alleen al vorig jaar daalde het geboortecijfer in Xinjiang met 24 procent, tegenover 4 procent in heel China. 

Doodeng... En hoe staat het met de situatie in Hong Kong?
Ook al niet goed. De controversiële nieuwe 'veiligheidswet' zou zijn aangenomen: de wet die de vrijheid van de inwoners van Hong Kong drastisch inperkt. Toen de stadstaat in 1997 overging van Brits naar Chinees bestuur werd afgesproken dat de inwoners in ieder geval tot in 2047 hun democratische rechten zouden behouden. Maar die worden de afgelopen jaren al steeds verder aan banden gelegd. Met de nieuwe wet, die naar verwachting morgen al ingaat, wordt het streven naar afscheiding verboden, net als 'buitenlandse inmenging' en 'staatsondermijnende activiteiten'. En wie daar toch van wordt verdacht, kan onder Chinees recht worden berecht. 

Vaccinatiegraad

Voor het eerst in jaren is de vaccinatiegraad licht gestegen, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Kom maar door met die cijfers.
Tuurlijk: van alle kinderen die in 2017 werden geboren was 90,8 procent in 2019 volledig ingeënt. Het jaar daarvoor was dat 90,2 procent. Een kleine stijging dus, maar wel de eerste in vijf jaar tijd. Ook kregen flink meer tieners de HPV-inenting tegen baarmoederhalskanker: 53 procent, tegenover 45,5 procent in het jaar ervoor. 

Hoe is die stijging te verklaren?
Dat is niet helemaal duidelijk. Het RIVM denkt dat aandacht in de media een rol kan spelen, ze zeggen meer telefoontjes te krijgen van ouders die precies willen weten hoe het zit - en zich dus mogelijk ook laten overtuigen dat hun kind bij de vaccinaties gebaat is. En bij de HPV-vaccinatie kan het hebben geholpen dat medio 2018 werd aangetoond dat de prik echt niet tot een vermoeidheidssyndroom leidt. 

Goed nieuws dus?
Op zich wel, maar er zijn nog wel een paar slagen te winnen. In de biblebelt en in sommige, met name antroposofische gemeenschappen in de Randstad opteren veel ouders nog om hun kinderen niet tegen de verschillende ziekten te beschermen. En de dekkingsgraad ligt overall ook nog te laag: het streven is naar 95 procent. 

Check ook nog even dit

Wie zegt: 'Show me the money'?
Ruim honderd gemeenten. Ze hebben een brandbrief geschreven aan het kabinet omdat ze er financieel belabberd voor staan. Voor sommigen was dat al zo voor de coronacrisis, maar die heeft in alle gevallen niet geholpen. Als het kabinet niet door de bocht komt met extra hulp, moeten de belastingen omhoog, zo dreigen de gemeenten, anders komen basisvoorzieningen in gevaar. Donderdag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de gemeentelijke problemen. 

Voor wie is die hele crisis nog helemaal niet slecht uitgepakt?
Voor de detailhandel. Die draaide in mei dik 8 procent meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar, de grootste stijging in 14 jaar tijd. Dat ging naar de supermarkten natuurlijk, maar ook doe-het-zelfzaken en bijvoorbeeld witgoedwinkels deden goede zaken. Overigens ging het niet overal even lekker: de omzetten in de modebranche bleven dalen, hoewel minder hard dan in maart en april. En online shoppen deden we iets minder dan in april, maar nog steeds onwaarschijnlijk veel: 50 procent meer dan in mei 2019. 

Wie is er opvallend zonnig gestemd?
Wij, Nederlanders. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat we een stuk positiever zijn geworden over de politiek en de samenleving, ten opzichte van vorig kwartaal. De oorzaak: corona. Over het algemeen zijn mensen hier tevreden over de manier waarop de crisis is aangepakt - hoewel dat beeld nu wat lijkt te kantelen - en geeft het samen doorleven van zoiets heftigs een gevoel van saamhorigheid. Bovendien zien veel Nederlanders de crisis niet alleen als een probleem, maar ook als een kans op vernieuwing. Alleen het vertrouwen in de economie nam flink af: 85 procent verwacht een verslechtering, begin van het jaar was dit maar 29 procent.

Wie heeft er even flink de bezem doorheen gehaald?
Reddit. Het internetforum heeft zo'n 2000 subreddits in de ban gedaan omdat ze racistisch of anderszins hatelijk zijn. Dat is zeldzaam: een eerdere poging tot opschonen in 2015 leidde gelijk tot het vertrek van de toenmalige CEO. Het gaat in de meeste gevallen om piepkleine subs, 90 procent had minder dan 10 wekelijkse bezoekers. De meest opvallende gemeenschap die nu verboden is, is r/the_donald, een subreddit voor fans van de Amerikaanse president. 

Wie houdt er een korte zomerstop?
Deze rubriek. Even niet wakker worden met Eva dus, maar vanaf september zijn we er weer en staan we graag met je op!