Close

Waarom #FreeBritney voorlopig wel even trending blijft

23 juli 2020 01:07 / Britney Spears
M Met haar filmpjes, verdwaasde foto’s en verwarrende teksten op Instagram is Britney Spears het lijdend voorwerp van menig meme en persiflage. Maar in plaats van lachen en vrolijk verder scrollen, zouden we ons eigenlijk hartstikke zorgen moeten maken om de zangeres.

Meer dan twintig jaar geleden brak Britney Spears door met haar nummer ‘...Baby one more time’ en sindsdien hebben we massaal kunnen genieten van monsterhits als ‘Oops, I did it again’ en Toxic. Tegenwoordig behoren Instagramfilmpjes met moderne dans en andere kunstvormen ook tot haar repertoire. Maar of deze creatieve uitspattingen een goed teken zijn, blijft de vraag. Mensen maken zich zorgen om Brit, en daar lijkt ook reden toe. Lees hier wat je moet weten over de #FreeBritney movement.

Bergafwaarts

Dat een leven voor de camera gepaard gaat met de nodige druk, zullen veel sterren bevestigen. All eyes on you. All the time. Er zijn maar weinig mensen die daar tegen opgewassen zijn.

Voor Britney begon het al met de Mickey Mouse Club, kweekvijver van talenten zoals Christina Aguilera en latere boyfriend Justin Timberlake. Als tiener werd Britney verliefd voor het oog van de wereld, de break-up die volgde werd breed uitgemeten in de roddelpers. Nadat ze met Kevin Federline trouwde, kreeg ze twee kinderen in twee jaar tijd. Twee maanden nadat haar jongste zoon werd geboren, vroeg ze de scheiding aan. Vanaf dat moment kreeg de zangeres het steeds moeilijker, iets wat alleen maar meer voer was voor de roddelbladen.

Zo waren we ook massaal getuige van het moment dat Britney haar hoofd kaal schoor en compleet door het lint ging tegen een paparazzifotograaf. De beelden gingen de hele wereld over en werden het startschot een reeks persoonlijke problemenn, waaronder een voogdijzaak met haar ex en een psychiatrische opname in het ziekenhuis.

Onder curatele

In januari 2008 werd Britney onder invloed van drank en drugs naar het ziekenhuis afgevoerd. De omgangsregeling met haar kinderen werd ingetrokken en nog geen maand later werd ze onvrijwillig opgenomen in het ziekenhuis. Voor haar eigen bestwil, denk je misschien. En dat zou best kunnen. Maar het gaf Britney’s vader, James Spears, de kans om haar onder curatele te plaatsen. Samen met advocaat Andrew Wallet kreeg papa Spears volledige controle over al haar bezittingen. De rechten van haar muziek én haar geld.

Nu, twaalf jaar later, valt  Britney nog steeds onder de conservatorship van anderen. Sinds 2019 is manager Jodi Montgomery in charge als het gaat om alle juridische en financiële belangen van de zangeres. En als je nu nog niet van je stoel bent gevallen: met deze voogdij verdienen ze ook nog een royaal salaris van 1,1 miljoen dollar per jaar.

Wie profiteert?

Alles voor de goede zaak, toch? Zolang de zangeres in goede handen is, mag daar best een dikke beloning tegenover staan tenslotte. Maar, in dit geval zit er absoluut een luchtje aan de ondercuratelestelling. Normaal is deze constructie weggelegd voor mensen die mentaal ziek zijn of langdurig in coma, schrijft Forbes.

Maar is Britney dan echt zo ziek? In de afgelopen jaren heeft ze toch echt vier albums uitgebracht en een 4-jarige residentie gehad in Las Vegas, die maar liefst 140 miljoen dollar in het laatje bracht. En dan hebben we het nog niet over de parfum deals en andere lucratieve klussen zoals The X Factor.

Bevrijd Brit

Zolang ze onder curatele staat, mag Britney niet zelf autorijden, stemmen, trouwen, kinderen krijgen, haar eigen geld uitgeven, in het openbaar spreken over de curatele en zo gaat het lijstje nog wel even door.  

Dat kan zo echt niet langer, vinden sterren zoals Miley Cyrus en Rose McGowan. Waarom moet zij haar fortuin laten groeien, terwijl het geld direct in de zakken van haar voogden verdwijnt? Ook haar fans maken zich zorgen en vragen haar regelmatig om met speciale signalen - 'Trek iets geels aan als je hulp nodig hebt' - boodschappen over te brengen in haar posts op Instagram.

Woensdag kwam haar zaak opnieuw voor de rechter. Eind volgende maand loopt de ondercuratelestelling bij manager Jodi Montgomery af en zal de rechtbank bepalen of die verlengd moet worden. Britney's moeder Lynne wil dan graag de voogdij overnemen. Een bron zegt tegen website Entertainment Tonight dat Britney dat zelf ook graag zou willen, omdat ze dan in ieder geval iets meer financiële vrijheid denkt te hebben. Op 22 augustus weten we hoe dat afloopt en of Brit dan ook echt (een soort van) free zal zijn. Tot die tijd zal je #Freebritney waarschijnlijk nog vaak op je tijdlijn voorbij zien komen. 

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER