Close

Hoe Keanu Reeves ons een spiegel voorhoudt

28 juli 2020 11:07 / Samenleving
K Keanu Reeves is vriendelijk, begaafd, knap en kunstzinnig. En hij heeft - tegen de verwachtingen in - een vriendin die niet 30, maar maar 8 jaar jonger is. Maar daarom verdient hij nog geen applaus, schrijft Medium.

Wie ooit ook maar een minuutje door Reddit heeft gescrold, kan niet om de lyrische posts over Keanu Reeves heen. Er zijn zelfs meerdere subreddits aan hem gewijd, waaronder r/KeanuBeingAwesome, met 344 duizend leden. En ook in eigen land lopen media regelmatig met hem weg

Het is dan ook niet moeilijk om aardige dingen over de 55-jarige acteur te zeggen. Hij schijnt, volgens iedereen die weleens met hem te maken heeft, gewoon een ontzettend leuke vent te zijn. Bescheiden, vriendelijk, gezellig, gul, eerlijk, down to earth, nooit te beroerd om iemand uit de brand te helpen. En dat hij knap, beroemd en getalenteerd is, helpt natuurlijk ook mee. Alle reden om hem op handen te dragen dus, vindt schrijver Shannon Ashley op Medium, maar er is één ding waar Reeves echt te veel lof voor krijgt: zijn smaak in vrouwen.  

Een knappe, rijke, beroemde man, die kan toch niet anders dan een jonge vrouw willen? 

Want het is blijkbaar onwaarschijnlijk barmhartig van hem dat hij een vriendin heeft die - gasp - 47 is. En grijs. En heur haar niet verft. Heftig!!! Dat hij níet voor een jonger model is gegaan, maakt dat mensen hem alleen nog maar sympathieker vinden, want: een knappe, rijke, beroemde man, die kan toch niet anders dan een jonge vrouw willen? 

En dat legt, schrijft Ashley, precies de vinger op de zere plek. Alexandra Grant, Reeves' geliefde, is naar iedere standaard een aanwinst. Ze heeft een succesvolle carrière als kunstenares, heeft een eigen uitgeverij, is prachtig en was naar verluidt al jaren met Reeves bevriend voordat ze een stel werden. Maar zelfs als dat allemaal niet zo was, zou je de liefde toch niet op basis van dat soort externe parameters moeten waarderen. Als twee zielen elkaar ontmoeten, maakt het toch niks meer uit hoe oud, succesvol of algemeen aantrekkelijk iemand is?  

View this post on Instagram

Via @marfainvitational: MARFA INVITATIONAL 2020 is Pleased  to Announce a Solo Presentation by ALEXANDRA GRANT Ochi Projects | Los Angeles  Alexandra Grant has Exhibited widely throughout the US and Europe. Her work has been included in Museum Exhibitions at Museum of Contemporary Art (MOCA), Los Angeles, CA; The Broad Museum at Michigan State University, East Lansing, MI; The Contemporary Museum, Baltimore, MD; and Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles, CA. Group Exhibitions include Gavlak Gallery, Los Angeles, CA; Fredric Snitzer, Miami, FL; Galerie Lelong, New York, NY; Ochi Gallery, Sun Valley, ID; Harris Lieberman Gallery, New York, NY; Josée Bienvenu Gallery, New York, NY; and The Power Plant, Toronto, Canada, among others. Grant has been the subject of Solo Exhibitions at: Night Gallery, Los Angeles, CA; Honor Fraser Gallery, Los Angeles, CA; Lora Reynolds Gallery, Austin, TX; Ochi Gallery, Sun Valley, ID; and Galerie Gradiva, Paris, France. Her work has been written about in the Los Angeles Times, White Hot Magazine, Frieze, Art in America, and Artforum amongst others.  Alexandra Grant’s works are included in Museum Collections including: The Los Angeles County Museum of Art; Museum of Contemporary Art, Los Angeles, CA; Blanton Museum of Art, Austin, TX; and the Art Gallery of Ontario, Toronto, Canada. Awards include the COLA Individual Artist Fellowship and The Pollock-Krasner Foundation Grant. MARFA INVITATIONAL 2020 April 2-5 | 2020 www.marfainvitational.com @marfainvitational @grantalexandra @ochiprojectsla @ochigallery #marfainvitational #marfa #grantalexandra #ochiprojects #ochigallery #la 📷 @i_am_dannyliao 🧥 @hmerrick

A post shared by Alexandra Grant (@grantalexandra) on

En stel je eens voor dat we knappe, succesvolle actrices als Salma Hayek of Halle Berry de hemel in zouden prijzen omdat ze een man in hun eigen leeftijdscategorie liefhebben, in plaats van een gespierde toy boy van 28? Maar dat gebeurt niet, want mannen hebben, zoals de vier actrices in onderstaand filmpje het zo lekker concreet uitdrukken, geen last fuckable day. Voor een vrouw is eeuwige jeugd klaarblijkelijk het hoogst haalbare, voor een man volstaat het als zijn rimpels er een beetje flatteus bijliggen. 

En dan nog iets, gaat Ashley's rant verder: hoe belachelijk is het dat Reeves op algemene waardering kon rekenen, omdat hij door niemand beschuldigd is van #MeToo-achtige praktijken? Zou dat niet gewoon iets moeten zijn dat we heel normaal vinden? Maar nee, het is nieuwswaardig, schrijft CNN, dat de acteur met collega's en fans op de foto kan gaan, zonder daarbij handtastelijk te worden: "Reeves has mastered the art of posing with women without being grabby." Als dat de standaard is voor bewondering, ligt de lat simpelweg bij-zon-der laag. En is dát het probleem dat we moeten aanpakken: die lat kan echt wel een paar tandjes omhoog, zonder dat we meteen nagenoeg een flauwte krijgen door onze ademloze adoratie.

Keanu Reeves is overigens niet de enige die zulke misplaatste erkenning kan rekenen. Neem de ontegenzeggelijk knappe Pierce Brosnan die al meer dan 25 jaar gelukkig is met de ontegenzeggelijk knappe Keely Shaye Smith. Ze kwam behoorlijk wat aan nadat ze getrouwd waren en tóch bleef hij bij haar - can you imagine?! Over Hugh Jackman wordt zelfs gespeculeerd dat hij wel stiekem in de kast moet zitten, omdat er geen enkele andere verklaring kan zijn waarom hij nog altijd bij zijn 13 jaar oudere vrouw Deborra-Lee Furness is. 

Dit zegt natuurlijk ook veel over onze vooroordelen over mannen: waarom gaan we er automatisch vanuit dat de Hollywoodsterren oppervlakkige wezens zijn, die niet verder kunnen kijken dan een parmantig stel tieten en een vlekkeloze huid? Op zich moet het niemand verbazen dat ook mannen gewoon behoefte kunnen hebben aan de diepe connectie met een vrouw (of man natuurlijk) die zij persoonlijk aantrekkelijk en waardevol vinden, en dat dat in allerlei verschillende verpakkingen kan komen. 

Maar ook actrice Sarah Paulson (45) krijgt vaak vragen over haar relatie met actrice Holland Taylor (77): zo'n leeftijdsverschil, dat kán toch niet? Maar daar heeft ze een adequaat antwoord op: "If anyone wants to spend any time thinking I’m strange for loving the most spectacular person on the planet, then that’s their problem." En zo is het maar net. 

Het hele artikel op Medium lees je hier.

Peper Hofstede