Close

Meer moedermelk tegen corona: ‘We hebben al 6600 aanmeldingen’

21 augustus 2020 11:08 / Gezondheid
H Het doel was om 1000 donoren van moedermelk te vinden, inmiddels staat de teller op 6600 aanmeldingen. De arts-onderzoekers die een mogelijke bescherming tegen corona zoeken, staan paf: “Het is zó fijn dat zoveel mensen willen helpen!”

Het is eigenlijk best heel grappig, zegt Hans van Goudoever, dat hij als hoofd Kindergeneeskunde van het Emma Kinderziekenhuis, nu misschien wel een bijdrage kan leveren aan het redden van opa’s en oma’s. Samen met arts-onderzoeker Britt van Keulen was hij afgelopen dinsdag te gast in Jinek om over hun bijzondere onderzoek te vertellen: ze vonden uit dat moedermelk antistoffen tegen corona kan bevatten en willen nu weten of dat ook kan worden ingezet om kwetsbare ouderen te beschermen.  

Na de uitzending stroomden de speciaal geopende mailbox vol. Aan het begin van ons gesprek, vertelt Van Goudoever opgetogen over ‘bijna 6000 aanmeldingen’, maar tijdens het interview komt er een update binnen en blijkt de teller op 6600 te staan: allemaal jonge moeders die hun bijdrage willen leveren aan het onderzoek door 100 cc melk te geven.

Enorme impact

Die donatie helpt enorm: “Daarmee kunnen we uitvinden welk percentage van de borstvoedende vrouwen nu ook echt antistoffen in haar melk heeft. Daar halen we heel veel informatie uit voor als er in het najaar een grote corona-uitbraak is. Plus dat we dan gericht vrouwen met antistoffen in hun melk kunnen benaderen: bent u nog borstvoeding aan het geven en zou u bereid zijn om te doneren?”

Mocht dat zo zijn, gaat het om meer dan die aanvankelijke 100 cc. Van Goudoever: “We weten van donaties voor couveusekindjes dat vrouwen zo’n 7 liter moedermelk kunnen geven. Als onze inschattingen kloppen, kunnen we met zo’n hoeveelheid mogelijk ruim 10 ouderen voor een periode van 10 tot 14 dagen een afdoende hoeveelheid melk geven. Die mensen zijn dan hopelijk beter beschermd tegen het coronavirus. In theorie is de impact die één moeder al kan hebben dus enorm.”

Of het bij mensen ook echt zo werkt als in een laboratorium, moet zich nog bewijzen. Daarom zal tegelijkertijd een controlegroep koemelk krijgen toegediend.

Inmiddels zwelt ook de interesse uit het buitenland aan. “Na jullie uitzending, is ons onderzoek in zo’n beetje alle Nederlandse media overgenomen. En dat is ook elders niet onopgemerkt gebleven. Er hebben zich dokters uit Engeland en India gemeld die interesse hebben in onze eerste bevindingen en ik heb al twee interviews met Britse media op de agenda staan.”

Mooi én gratis

En dat helpt bij het verwezenlijken van de droom die Hans van Goudoever en Britt van Keulen met hun team delen: “Borstvoeding is wereldwijd beschikbaar. Als dat in de strijd tegen corona een brug kan vormen tot er een vaccin is, is dat niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor armere landen, waar de overheid misschien niet zomaar medicijnen of later een vaccin kan inslaan. Je kunt mensen beschermen met een mooi, natuurlijk én gratis product. Als het echt blijkt te werken, is dat zó bijzonder.”

Maar zover is het nog niet: eerst maar eens die 6600 – and counting – e-mails beantwoorden. “We proberen iedereen zo snel mogelijk terug te mailen en een afspraak te maken, maar het kan even duren. We zijn echt een beetje overweldigd door alle aandacht!”

Geen moedermelk? Geld helpt ook

Nu er zoveel meer vrouwen getest zullen worden, is er ook meer geld nodig voor het onderzoek. Het kost per test ongeveer 50 euro, vertelt Hans van Goudoever: “Ons doel was om 50.000 euro in te zamelen, sinds de uitzending hebben mensen al meer dan 12.000 euro gegeven. Geweldig natuurlijk! Maar nu we zoveel aanmeldingen hebben, moeten we ook dat doel naar boven bijstellen.” Het hoeven geen grote bedragen te zijn: “We zien ook dat mensen 5 of 7 euro overmaken, en ook daar zijn we heel dankbaar voor.”

Wil je geld doneren om bij te dragen aan dit bijzondere project? Dat kan via de website Steun Emma. En vrouwen die borstvoeding geven en graag 100 cc van hun melk willen doneren, kunnen nog altijd mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl.