Close

Crowdfunding voor ivf-traject: 'Ik wil zo graag moeder worden'

25 augustus 2020 10:08 / Nieuws
Corinne en Rutger proberen al acht jaar een kind te krijgen
Corinne en Rutger proberen al acht jaar een kind te krijgen
R Rutger en Corinne hebben al jarenlang een wens: ze willen dolgraag ouders worden. Via de natuurlijke weg wil het ze niet lukken, dus doen ze pogingen via ivf. Maar omdat de zorgverzekeraar een vijfde poging niet dekt, zijn ze een crowdfundingsactie gestart.

Al acht jaar lang doen Rutger (45) en Corinne (30) er alles aan om hun kinderwens te vervullen. Helaas gaat dat het stel niet makkelijk af. Niet alleen maakt Corinne te weinig eicellen aan, ook is Rutger verminderd vruchtbaar doordat hij zaadbalkanker heeft gehad.

Droom

Daarom doet het stel poging om via ivf zwanger te raken. "We zijn erg verdrietig dat het maar niet wil lukken", vertelt Corinne aan EditieNL. "Ik droom er al sinds mijn zeventiende over om moeder te worden. Ik wil zo graag een kind om voor te zorgen, om liefdevol op te voeden."

Ze wordt in het dagelijks leven veel met haar probleem geconfronteerd. "Het is altijd pijnlijk als mensen een zwangerschap aankondigen. Maar ook als we in een meubelzaak zijn en we zien de kinderafdeling, denk ik: ik wil dat ook. Dan loop ik extra snel door."

Niet vergoed

Gisteren is het stel erachter gekomen dat de vierde embryo-terugplaatsing is mislukt. Ze willen graag nog een laatste poging te wagen, maar die wordt door hun zorgverzekeraar niet vergoed.

Corinne en Rutger hopen genoeg geld te verzamelen voor een vijfde poging
Corinne en Rutger hopen genoeg geld te verzamelen voor een vijfde poging

Omdat Rutger en Corinne de behandeling niet uit eigen zak kunnen betalen – het traject kost tussen de 5.000 en 7.000 euro – is het stel een crowdfundingsactie gestart. "Ik hoop ontzettend dat het lukt", zegt Corinne. "Dit is onze allerlaatste poging. Als het traject opnieuw mislukt, kijken we of we in aanmerking komen voor pleegzorg. Maar ik wil er eerst zeker van zijn dat ik alles geprobeerd heb."

Zorgverzekering

Ivf-behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering (tot 43 jaar). Bij de meeste zorgverzekeraars gaat het om drie pogingen. Van een poging is sprake wanneer een follikelpunctie – het aanprikken van de eiblaasjes – heeft plaatsgevonden.

Er zijn enkele verzekeraars die vanuit de aanvullende verzekering meer dan drie ivf-behandelingen vergoeden. Vaak is daar wel een medische verklaring of selectie voor nodig. Lees op de website van Freya – een vereniging voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen – wat de voorwaarden per zorgverzekeraar zijn.

EditieNL