Close

Praten over de breuk helpt, maar hoe doe je dat?

10 september 2020 10:09 / Persoonlijk
O Ook al ga je nog zo lief uit elkaar, voor de kinderen blijft een scheiding lastig. Erover praten helpt, maar waar begin je dan? Het boek Scheidingklets biedt uitkomst.

Het AD had goed nieuws deze week: steeds minder echtscheidingen monden uit in een vechtscheiding. Maar ook als je in goed overleg besluit er een einde aan te breien, blijft de boel emotioneel beladen, voor julliezelf, maar zeker ook voor de kinderen. En dat maakt – catch 22 – praten tegelijkertijd extra noodzakelijk én extra moeilijk. Daarom ontwikkelde Rianne van Essen van Gezinnig.nl een boek dat het gesprek op gang kan helpen: Scheidingklets, van schrijver Michal Janssen.

“Het is een invulboek voor kinderen van 6 tot 12 jaar”, vertelt Van Essen aan de telefoon. “Het kind is hoe dan ook de baas van het boek. Zij bepalen zelf op welk moment en met wie ze erin werken. Maar we hopen natuurlijk dat dat met allebei de ouders is.”

'Eigenlijk zijn ouders en kinderen te voorzichtig met elkaar'

Het doel is om heikele onderwerpen laagdrempelig bespreekbaar te maken. Dat gebeurt aan de hand van allerlei vragen. “Aan de linkerkant kan je kind bijhouden hoe het zich voelt, aan de rechterkant staan steeds verschillende vragen en opdrachten.” Of het weleens jaloers is op kinderen wiens ouders bij elkaar zijn bijvoorbeeld, of welke spullen vervelend zijn om steeds heen en weer te slepen tussen twee huizen.

“Het ongemak zit aan beide kanten”, weet Van Essen, die voor de ontwikkeling van het boek onder meer optrok met Buro Onderscheiden en opvoedkundige Tischa Neve. “We horen van ouders dat zij hun kind niet willen belasten met zware emoties en moeilijke vragen. En andersom vinden kinderen het soms lastig om onder woorden te brengen wat ze precies voelen. Eigenlijk zijn ze te voorzichtig met elkaar. Sommige ouders zeggen: het gaat eigenlijk wel prima met de kids, je merkt helemaal niks aan ze. Maar dat is dus geen garantie dat ze niet onder de breuk gebukt gaan.”

Tijd dus voor een goed gesprek, waarin ruimte ontstaat om gevoelens te benoemen en samen naar praktische oplossingen te zoeken. Pijn die bespreekbaar is, valt nou eenmaal makkelijker te bestrijden dan pijn die begraven wordt onder goede intenties.

Webinar

Op vrijdag 11 september, de Dag van de Scheiding, organiseren Gezinnig en Tischa Neve een webinar voor ouders en zorgverleners over goede ondersteuning aan kinderen van scheidende stellen. De webinar duurt van 10.30 tot 11.30 uur en je kunt je aanmelden via deze link. Deelname is gratis. 

LEES MEER OVER