Close

Trump kiest officieel voor conservatieve Amy Barrett als nieuwe hoge rechter

26 september 2020 03:09 / Nieuws
Trump en Barrett tijdens de bekendmaking.
Trump en Barrett tijdens de bekendmaking.
H Het is officieel: President Trump schuift Amy Coney Barrett naar voren als nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Zij is een conservatieve vrouw die bereid is om te morrelen aan de mogelijkheid van vrouwen om een abortus te ondergaan.

Trump maakte de nominatie van Coney Barrett bekend in de tuin van het Witte Huis. Het hof zal met haar erbij nog verder opschuiven naar rechts, legt correspondent Erik Mouthaan uit. Democraten zijn boos over de voordracht.

De speech van Trump en Barrett:

1. Wie is die vrouw?

Amy Coney Barrett, 48, is een van de rechters aan het Federal Court of Appeals in de regio Chicago. Op die plek is ze door Trump aangesteld. Eerder was ze hoogleraar in de rechten aan de katholieke universiteit Notre Dame in de staat Indiana. Haar katholicisme is erg belangrijk voor haar, zij en haar man hebben zeven kinderen. Haar kandidatuur is aangejaagd door conservatieve, religieuze groeperingen.

2. Wat verandert er met haar aan het hof?

Zij vervangt de vorige week overleden, zeer linkse Ruth Bader Ginsburg, en zal een deel van Ginsburgs werk mogelijk ongedaan maken. Met de nieuwe rechter erbij neemt de conservatieve meerderheid aan het hof zodanig toe dat zelfs de voorzitter geen matigende rol meer kan spelen in de vonnissen, zoals hij tot dit jaar deed.

De verwachting is dat beschermingen rond abortus de komende tijd deels zullen worden teruggedraaid, maar ook dat de zorgwet Obamacare wel eens ongedaan gemaakt kan worden.

3. Waarom is dat hof eigenlijk zo politiek?

Over veel dingen wordt het Amerikaanse parlement het niet eens, en dan neemt het hof het op zich om er een uitspraak over te doen. Zo is er geen wet in de VS die het homohuwelijk toestaat. Toch is zo'n huwelijk mogelijk, omdat het Hooggerechtshof in 2015 besloot dat het burgerlijk huwelijk ook beschikbaar moet zijn voor mensen van hetzelfde geslacht.

Ook als het gaat om zaken als ontslagrecht, positieve discriminatie en immigratie heeft het hof vaak het laatste woord.

4. Waarom kiest Trump steeds heel rechtse mensen? Is Trump zo conservatief?

Nee, niet echt. De president was in de jaren negentig nog Democraat, en een voorstander van abortus. Maar hij kon president worden dankzij de steun van diepgelovige kiezers.

Die waren misschien niet blij met het taalgebruik van de president, of met het feit dat hij aan zijn derde huwelijk bezig is, maar ze zijn wel onder de indruk van de honderden evangelische rechters die hij en de Senaat benoemd kregen. De rechtspraak in de VS is in de afgelopen jaren een stuk rechtser geworden.

5. Er komen verkiezingen aan. Verandert dat niet alles?

Nee. Een lid van het Hooggerechtshof wordt voor het leven benoemd. De overleden rechter zat er 27 jaar. Dus als een president een kandidaat naar voren schuift, weet hij dat het één van de belangrijkste dingen is die hij kan doen. Zo’n rechter heeft invloed op de levens van Amerikanen, lang nadat de president met pensioen is gegaan. 

6. Zijn de Democraten nu chagrijnig?

Zeker. Ze willen deze kandidaat tegenhouden, omdat de benoeming vlak voor de verkiezingen komt. En ze wijzen op wat Republikeinen deden in het jaar 2016: die weigerden toen te stemmen over een voordracht voor het hof, omdat het niet gepast zou zijn dat te doen in verkiezingstijd.

Republikeinen hebben nu opeens niet meer dat soort bezwaren. Hypocriet, zeggen linkse mensen. Zij overwegen desnoods extra zetels aan het hof toe te voegen, om in hun ogen ‘de balans’ te herstellen. Maar daarvoor moeten de Democraten eerst wel flink winnen bij de verkiezingen in november.

RTL Nieuws New York