Close

Van #ikdoenietmeermee naar #gogrowasyougo

06 oktober 2020 08:10 / Coronaspecial
I In de uitzending van gisteren lieten Famke Louise en Diederik Gommers zien hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven.

Ze had het er zwaar mee gehad: de bakken kritiek die ze over zich heen kreeg na haar vorige bezoek aan Jinek. Famke Louise heeft nog geprobeerd alle haatberichten te negeren, maar ja: je krijgt het toch mee. 'Mentaal kapotgemaakt' noemde ze zichzelf, en daarom was het extra dapper dat ze gisteren weer aanschoof om over haar kant van het verhaal te vertellen.

Even een throwback. Op 21 september kon je er niet omheen, de boodschap die een groep influencers en een paar BN'ers op hun social media-kanalen plaatsten: #ikdoenietmeermee. Ze vonden dat de coronamaatregelen in geen verhouding staan tot de prijs die daarvoor betaald wordt en dat de hele aanpak anders moest. Maar hoe, dat was lastig te verwoorden. Famke Louise deed mee aan de door Willem Engel van de groep Viruswaarheid aangeslingerde actie en vertelde de volgende avond aan tafel bij Eva waarom. 

Ze was gestrest, vertelde ze gisteravond, maar gelukkig kon ze een medestander vinden in ic-opperhoofd Diederik Gommers. Niet voor wat betreft #ikdoenietmeermee, maar wel voor de onderliggende kwaal: er was misschien in het hele debat wel te weinig ruimte voor de stem van jongeren. Dat het virus er is en dat er voor kwetsbare mensen moet worden gezorgd, daar was iedereen het over eens, maar er mag ook best wat meer ruimte komen voor het benoemen van de keerzijde van die maatregelen.

Reden voor Famke Louise en Gommers om na de uitzending contact te houden. 

Diederik Gommers kon al haar vragen over het virus beantwoorden, Famke Louise kon op haar beurt de populaire arts inwijden op Instagram. Influence-kennis die meteen haar vruchten afwierp: hij kreeg binnen een paar dagen tijd 245.000 volgers, and counting. "Een mooi platform om bepaalde zaken te delen en bespreken. Dat zal ik hier dan ook doen, en heel misschien een keer een foto van een speciaalbiertje. Werkt dat zo?" schreef Gommers in zijn eerste post. 

En daar stond de special van gisteravond ook van in het teken: met elkaar in gesprek gaan, zorgen en kennis delen, antwoorden zoeken, oplossingen aandragen - voor zover dat mogelijk is met een virus dat op momenten behoorlijk ongrijpbaar lijkt. Niet alleen Famke Louise schoof aan, maar ook dj en horecaondernemer Cem Araci en een aantal kritische jongeren. Hoogleraar Michaela Schippers, die onder meer de gevolgen van de coronacrisis op de gemoedstoestand van jongeren onderzocht, sloot aan bij hun visie dat jonge mensen onevenredig hard geraakt worden door alle restricties die gelden. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, ziekenhuisdirecteur Ernst Kuipers en Diederik Gommers legden uit wat de haken en ogen van een aanpak-op-maat zijn. 

Famke Louise en Diederik Gommers houden vast nog even contact, nu de influencer zelf met een lijn mondkapjes komt. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. 'Go grow as you go, thank you Diederik', postte ze gisteravond op Instagram.