Close

Lieve en Vicky helpen boer Chris van z'n pompoenen af

15 oktober 2020 03:10 / herfst
Boer Chris
Boer Chris
D Door de coronacrisis zijn er op dit moment veel meer overschotten dan normaal. Zo ook bij boer Chris, die met 10.000 kilo pompoenen zit. Vicky en Lieve besloten hem daarom een handje te helpen.

Als je in Amsterdam woont, ben je misschien al bekend met het initiatief van Lieve Nieuwint en Vicky van der Spoel. Afgelopen maart hebben de twee vrouwen 110.000 tulpen bezorgd in de stad. "Ik sprak een boer in Noordwijk," vertelt Lieve, "die vertelde hoe hard de bloementelers werden geraakt door corona. Alle overschotten zouden rechtstreeks in de versnipperaar belanden." Eenmaal terug in haar woonplaats Amsterdam besloot Lieve samen met Vicky om de tulpen van boer Jos te verkopen aan vrienden en familie. "Het begon met 175 bossen en dat werden er al snel 700." Die passen natuurlijk niet allemaal achterin de auto en dus reed er uiteindelijk een truck volgeladen naar Amsterdam en hebben we daar een pick-up locatie geregeld.

De actie werd een groot succes en daarom besloten ze ermee door te gaan onder de naam 'Van maker naar Mokum'. Enkele maanden later kwam er een vervolg, maar dan met gladiolen. Omdat de Nijmeegse Vierdaagse niet door kon gaan, moest Theo Theunissen namelijk een ander onderkomen vinden voor zijn bloemen. "We hebben uiteindelijk 100.000 gladiolen gered en een heleboel Amsterdammers blij gemaakt", aldus Lieve. 

En nu de herfst van zich laat horen, is het tijd voor een nieuwe actie. Ditmaal is het boer Chris die aan de bel trok. "Hij blijft zitten met een enorme hoeveelheid pompoenen." En dat is goed nieuws voor mensen in Amsterdam. Want nu de horeca op slot zit, we toch voornamelijk binnen blijven én Halloween voor de deur staat, bieden deze pompoenen een grenzeloze hoeveelheid mogelijkheden. Van pumpkin carving tot een verse pan soep, ruik je het al? 

"Het zijn ook nog eens hele mooie pompoenen", drukt Lieve me op het hart. "Perfecte pompoenen zou ik zelfs zeggen, die anders bij het vuil belanden." Van maker naar Mokum laat maar weer eens zien hoe je van een nood een deugd maakt. "Veel mensen vinden het hartstikke leuk om boeren een handje te helpen in deze tijd en voor de boeren is fijn dat er geen middle man tussenzit in de vorm van grote supermarktketens. Zo houden ze meer over", legt Lieve uit. "En voor ons is het een leuke extra bezigheid, want Vicky's werk is helemaal weggevallen door corona en ik heb het ook veel minder druk dan normaal."

Via de website kan je een setje van drie pompoenen bestellen en op 24 oktober kunnen deze pumpkin-pakketten worden opgehaald in Amsterdam.