Close

Trump ruziet met presentatrice, Biden hekelt corona-aanpak president

16 oktober 2020 08:10 / Nieuws
Donald Trump en Joe Biden
Donald Trump en Joe Biden
D Donald Trump en Joe Biden stonden gisteravond (Amerikaanse tijd) niet tegelijk op hetzelfde podium, maar hadden wel tegelijkertijd een live vragenuurtje met kiezers op de Amerikaanse tv. Een geagiteerde Trump zei dat het coronavirus op z’n einde is in de Verenigde Staten, een relaxt overkomende Biden verwijt de president dat hij 'niets’ heeft gedaan tegen het virus.

Het meest opvallende moment bij de Trump-meeting was dat de president ruzie kreeg met presentatrice Savannah Guthrie naarmate de vragen kritischer werden. Trump sloeg een boze toon aan toen hem werd gevraagd naar afwezige of halfslachtige veroordelingen van extreemrechtse groeperingen en complotdenkers.

QAnon zegt Trump weinig

Voor het eerst zei Trump dat hij witte racisten veroordeelt, maar hij ging niet in op QAnon, een groep complotdenkers die geloven dat de wereld wordt gerund door satanisten die een pedonetwerk onderhouden. Trump zou volgens hen de enige zijn die de wereld hiertegen kan redden, maar de president zei dat hij weinig wist van QAnon. "Ik heb wel gehoord dat ze streng tegen pedofilie zijn, en daar ben ik het mee eens."

Presidentskandidaat Joe Biden, die gelijktijdig op ABC met George Stephanopoulos in gesprek ging, richtte zich meer op het publiek dan op de presentator. Biden was veel meer op zijn gemak dan tijdens het debat op tv en ging het gesprek aan. Toch werd meteen de corona-aanpak van president Trump onder vuur genomen. "We zitten in een situatie waarin meer dan 210.000 mensen zijn gestorven en wat doet hij? Niets. Hij draagt nog steeds geen mondmasker", aldus Biden.

Trump werd in zijn town hall verder gevraagd naar zijn klachten en of hij al een longontsteking had. "Ik word continu getest, ik weet het niet meer", zei Trump. Volgens zijn artsen zagen zijn longen er 'iets anders uit’ dan anders, 'een beetje geïnfecteerd wellicht'. Hij verdedigde dan ook een bijeenkomst bij het Witte Huis, die wordt gezien als een ‘spreading event’ van het coronavirus. Veel aanwezigen droegen geen mondmasker en testten later positief op het virus. “Ik ben de president, ik moet mensen zien”, zei Trump. "Ik kan niet in een kelder gaan zitten."

'VS niet zo verdeeld als president wil'

Wat bij Democraat Biden verder opviel was dat hij minutenlang inging op de vraag wat het zou zeggen als hij geen president zou worden. "Je zou dan kunnen zeggen dat ik een waardeloze kandidaat ben", stelde Biden. Maar hij voegt eraan toe dat 'de VS niet zo verdeeld is als de president wil dat het lijkt".

De twee presidentskandidaten hadden eigenlijk gisteravond online met elkaar in debat moeten gaan. Maar Trump weigerde dat, waarna Biden zijn town hall aankondigde. Trump besloot precies hetzelfde te doen op dezelfde tijd in Miami.

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn op 3 november. Al meer dan 18 miljoen mensen hebben hun stem uitgebracht.

RTL Nieuws