Close

7 x hoe Reddit je even uit je dip redt

18 oktober 2020 01:10 / Inspiratie
D De blaadjes vallen van de bomen, buiten is het grijs en even soelaas zoeken in de kroeg zit er niet in. We kunnen met z’n allen wel wat hartverwarming gebruiken. Deze 7 Reddit-pagina’s brengen wat we nodig hebben: een beetje vertedering en wat vertrouwen in de mensheid.

Nu de lucht weer vaker betrekt en voor de situatie in de wereld behoorlijk somber lijkt, hebben we behoefte aan een reddingsboei in grauwe tijden. Of moeten we Reddit-boei zeggen? Ken je de site alleen van horen zeggen? Of misschien ben je tijdens een ‘Hoe lang kook je spaghetti?’ of ‘Tips for heartbreaks’ google search weleens beland op fora met een oranje-robot-logootje, maar heb je verder geen idee waar we het over hebben? Reddit in het kort: het grootste online forum van de wereld. Jij vraagt en de rest van de wereld antwoord.

Een vorm van social media, maar of je de personen die op jouw prangende vragen reageren kent, dat is irrelevant. De site is ingedeeld op talloze ‘subreddits’, van ‘cats on glass’ tot ‘chemical reaction gifs’ en voor de rest alles wat je maar kunt verzinnen.

En daar zit ook veel feel good tussen. Vreemdelingen op het internet gebruiken dit platform onder andere om goed advies te vragen, gelijkgestemden te vinden en hun hartsgeheimen te delen. Het is een kijkje in het brein van de mensheid, en als je weet waar je moet zoeken is dat een aandoenlijk aangezicht. Dit zijn zeven voorbeelden van Redditcontent die je hopelijk je herfstige hart verwarmen.

1. Katten op leeftijd

Wist je dat in een lijstje van lieve dingen op het internet het wettelijk verboden is (don't fact check that) dat katten ontbreken? Dus ook in deze opsomming bijten we de spits af met een kat gerelateerde-subreddit: Senior cats. Waar de kleinste kittens vaak de meeste bekijks krijgen, is dit juist een ode aan katten met levenservaring. Een overlijdensberichtje voor een kater die negen voltooide levens heeft gehad. Of een oude poes die haar wilde snorharen nog niet verloren heeft en ondanks haar leeftijd vol kattekwaad zit. Niet alleen de 15+ poezen zijn schattig. De pagina die specifiek draait om oude katten is vooral ook heel ontroerend vanwege de emotionele reacties van kat-eigenaren. Mede-redditors steken elkaar een hart onder de riem als poeslief het (mogelijk) niet gaat halen, of geven elkaar tips over hoe je het beste kan zorgen voor deze zachtvachtige oude rakkers.

2. Oma vertelt (in capslock en onscherpe plaatjes)

Van katten op leeftijd maken we een sprongetje naar mensen op leeftijd. We gaan naar een subreddit waar oude mensen een klein beetje belachelijk worden gemaakt: Old people facebook. (Maar het is niet uitlachen, het is toelachen!) Een plek waar geanonimiseerde posts van babyboomers voor wie woke zijn onbekend is, worden geplaatst. Mensen van de generatie ‘je mag alles zeggen’, roepen ongegeneerd omstreden dingen die nu niet meer door de beugel kunnen.

Ook populair op dit platform zijn de bejaarden die met de beste bedoelingen willen communiceren via sociale media, maar die dingen posten waar geen touw aan vast te knopen is. Onderstaande foto is een voorbeeldje van een oma die ontzettend haar best doet. Ook al kan het best een handig kommetje zijn, dit is wel een hele grote omweg om het aan je kleinkind aan te bieden, Granny.

3. Wat zijn we schattig

Als je wilt gaan voor een deep dive in ‘waarom mensen zo stom nog niet zijn’, is er een subreddit met precies dat doel: HumansBeingBros Mensen die grote en kleine heldendaden verrichten staan hier in de spotlights. Deze helden geven je een dagelijkse dosis ‘awww’-gevoelens met daden die vaak draaien om schattige diertjes. Zoals zeehondjes die uit een net worden gered en konijntjes die uit vlammen worden geplukt. Als dat dan ook nog gebeurt door een knappe dan wel knuffelbare man in uniform, slaat ons hart een paar tikkies sneller. Deze post van twee politiemannen die een hond en haar puppies verzorgen, brengt je vast in katzwijm.

4. Booze & breinaalden

Als je een gezellige, maar enigszins oubollige vrijetijdsbesteding moet noemen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan breien. De volgende Redditpagina doet je geloven in het statement: hoe knulliger de hobby, hoe aandoenlijker de hobbyisten. Dit is het forum waar mensen hun liefde voor breien (en ander handwerk) combineren met het nuttigen van hun favoriete alcoholische versnapering. Op r/drunkknitting geven mensen elkaar tips voor good booze én goede breipatronen. En misschien is het het alcoholpercentage van de bezoekers of hun gedeelde passie, maar met complimentjes over elkaars werk zijn ze niet zuinig. Hoe dan ook, wij vinden het cute.

5. Today you, me tomorrow.

Soms zijn het ook gewoon de verhalen die mensen met elkaar delen. Een klassieke Reddit-post die niet kan ontbreken, is er eentje waar je even stil van bent. De ontroerende klassieker is een reactie op de r/askreddit-vraag ‘Have you ever picked up a hitchhiker?’ Het aangrijpende antwoord van een redditor heeft niet direct iets te maken met liften, maar geeft absoluut een hernieuwd vertrouwen in de mensheid. Voor deze redditor met autopech kwam hulp uit een onverwachte hoek. Pessimistisch gezien doet deze post je toch een beetje twijfelen aan Rudi’s claim dat de meeste mensen wel deugen, omdat er tig mensen de pechvogel voorbij reden zonder te helpen. Maar desondanks is het een herinnering dat, hoe cheesy het ook klinkt, ‘wie goed doet, goed ontmoet’ best vaak opgaat. Een draadje wat het idee van ‘giving forward’ omarmt. Vooral even lezen als je zit te somberen.

6. Advies op Nederlandse bodem

Ook op de subreddit die geheel bedoeld is voor Nederlandse redditors staat heel wat liefs. Het is de plek om aan (onbekende) landgenoten advies te vragen, of even je ei kwijt te kunnen. Zo is er een ondersteuningsdraadje voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken, of als je zelf een luisterend oor voor anderen wilt zijn. Leeg lopen tegen vreemden doet wonderen, en het is ook hartstikke aandoenlijk om te lezen voor buitenstaanders. Een klassieke faith in humanity restored situatie.

 

Een net zo behulpzaam als lief draadje verscheen afgelopen week: het 's maandags optimisme-draadje. Want in deze tijden kunnen we wel wat optimisme gebruiken. Mensen die in zien dat er alsnog veel moois is om dankbaar te zijn. Of dat er juist kleine fijne bijkomstigheden aan ‘het nieuwe normaal’ zijn. Een redditor merkt voor haar twee positieve ontwikkelingen op “door minder reistijd ben ik uitgebreider en lekkerder gaan koken… en als introvert vind ik het heel fijn dat de drie kussen als welkom helemaal weg zijn.”

7.  Penguin-truitjes-breier op leeftijd

Op de subreddit-pagina r/nextfuckinglevel wordt alles wat buitengewoon is gepost. Dus ook schattigheid to the extreme. Op deze pagina kwamen we een foto tegen that ticks all adorable boxes: een schattige bejaarde, een ontroerende hobby, liefdadigheid én weerloze dieren. Het is de pinguin-truitjes-breier. Een man die niet alleen het record van oudste Australiër verbreekt, maar wat ons betreft ook bovenaan staat in de schattigheid-rankings. Gedetailleerde miniatuurtruien gebreid door een gerimpelde hand, bestemd voor invalide pinguïns? Moeten we nog meer zeggen?

Stella Aalderink